Η Ρεάλ για 11η φορά στην ιστορία της στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2023, χάρη στο νικητήριο σουτ του Γιουλ στα 3 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, επικρατώντας του συνόλου του Γιώργου Μπαρτζώκα με σκορ 78-79.

Ο Ολυμπιακός έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση της 4ης Euroleague της καριέρας του, παρουσία των χιλιάδων φίλων της ομάδας που ταξίδεψαν ως το Κάουνας, μα η Ρεάλ τον πλήγωσε λίγες στιγμές πριν την εκπνοή της συνάντησης.

Εμφανώς απογοητευμένοι από την ήττα, μα ευγνώμονες που χάρη στο καθηλωτικό μπάσκετ της φετινής σεζόν έφτασαν μακριά, οι πρωταγωνιστές προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη λήξη του αγώνα, ενώ οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ, στάθηκαν στο πείσμα που δείχνει η ομάδα και στην «υγεία» που εκπέμπει η αντιμετώπιση της φετινής σεζόν.

Παρ’ όλα αυτά, αν υπάρχει κάτι που θα θελήσουν να αποφύγουν την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αυτό είναι η πρωτιά στην κανονική διάρκεια. Έχει γίνει πλέον γνωστή η κατάρα της πρώτης θέσης, η οποία «πλήγωσε» φέτος τους Πειραιώτες.

Οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν η έκτη ομάδα που τερμάτισε πρώτη στην κανονική περίοδο με το νέο φορμάτ αλλά δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν τον τίτλο. Κάτι που είχε πάθει στο παρελθόν μία φορά η Ρεάλ Μαδρίτης, μία η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μία η Φενέρμπαχτσε και άλλες δύο η Μπαρτσελόνα.

Έτσι, έγιναν η πέμπτη διαφορετική ομάδα που από την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου χάνει την ευκαιρία και μόλις η δεύτερη μάλιστα στον τελικό, μετά την Μπαρτσελόνα το 2021 όταν και ηττήθηκε από την Εφές.

Οι ομάδες που τερμάτισαν στην 1η θέση
2017: Ρεάλ Μαδρίτης (αποκλεισμός στον ημιτελικό)
2018: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (αποκλεισμός στον ημιτελικό)
2019: Φενέρμπαχτσε (αποκλεισμός στον ημιτελικό)
2021: Μπαρτσελόνα (ήττα στον τελικό)
2022: Μπαρτσελόνα (αποκλεισμός στον ημιτελικό)
2023: Ολυμπιακός (ήττα στον τελικό)