Τα προηγούμενα χρόνια ο Roman Abramovich είχε αρκετές ευκαιρίες να πουλήσει την Τσέλσι. Δεν το έκανε. Κανείς δεν θα περίμενε ότι θα ερχόταν ένας πόλεμος που θα τον ανάγκαζε να αφήσει ένα κλαμπ στο οποίο βρίσκεται για 19 χρόνια και το έχει οδηγήσει σε 2 κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ, πρωταθλήματα και Europa League. Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, έκανε τον Ρώσο μεγιστάνα ανεπιθύμητο και στους φιλάθλους της ομάδας, αλλά και στη Βρετανία, όπου του έχει απαγορευθεί η είσοδος κι έτσι αποφάσισε να πουλήσει την Τσέλσι.

Πριν από πέντε 24ωρα ο Abramovich ανακοίνωσε ότι αφήνει τη διαχείριση της ομάδας στο Φιλανθρωπικό Σωματείο, όμως η κατάσταση που δημιουργήθηκε, έκανε αδύνατο κάτι τέτοιο. Έτσι, τις τελευταίες ώρες ο Roman Abramovich έχει βάλει πωλητήριο στην Τσέλσι και βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με αγοραστές, ενώ προχώρησε και σε επίσημη δήλωση μέσα από την ιστοσελίδα του κλαμπ.

«Στην παρούσα κατάσταση, έχω πάρει την απόφαση να πουλήσω τον σύλλογο, γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι το καλύτερο για τον οργανισμό, τους φιλάθλους, τους υπαλλήλους και τους χορηγούς και συνεργάτες του κλαμπ. Τα καθαρά έσοδα της πώλησης θα δοθούν σε οργανισμούς βοήθειας για τους πληγέντες από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Με αυτή την τελευταία πρόταση, ο Abramovich δεν διευκρινίζει αν εννοεί μόνο τους Ουκρανούς ή και τους Ρώσους, αλλά σε κάθε περίπτωση από τα 2.5 δισ. λίρες που ζητάει για την εξαγορά, ένα πολύ μεγάλο ποσό θα δοθεί, ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε να μην ζητήσει πίσω τα δάνεια που έχει δώσει στην Τσέλσι.

Σε συνομιλίες με Ελβετό δισεκατομμυριούχο ο Roman Abramovich

Πρώτος απ΄όλους στην κούρσα διαδοχής είναι ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Hansjorg Wyss, που ανέφερε στην εφημερίδα Blick ότι ο Abramovich του είπε «θέλω να ξεφορτωθώ την Τσέλσι άμεσα». Προφανώς, ο Abramovich θέλει να προλάβει να πάρει τα χρήματα και να τα μεταφέρει στη Ρωσία, γιατί στη Βρετανία έχουν παγώσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο φόβος στους Ρώσους ολιγάρχες πως ο Putin θα τους ζητήσει πίσω όλα όσα απλόχερα τους χαρίστηκαν μετά το τέλος της Ε.Σ.Σ.Δ. για να επεκταθούν στην Ευρώπη και να στήσουν επιχειρηματικά προπύργια της Ρωσίας.

Να σημειωθεί πως ο Roman Abramovich έχει βάλει δική του περιουσία 1.5 δισεκατομμυρίων λιρών στην Τσέλσι και ήλπιζε πως θα πάρει ένα μέρος τους πίσω κάποια στιγμή.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε ράλι εκτόξευσης τιμών: Εκτιμήσεις για ως και 150 δολάρια το βαρέλι!

Μόνο 2.5 δισεκατομμύρια λίρες ζητάει ο Abramovich

«Ο Roman προσπαθεί να πουλήσει όλες τις βίλες του στην Αγγλία και θέλει να ξεφορτωθεί την Τσέλσι. Εγώ και άλλοι τρεις άνθρωποι έχοουμε λάβει προσφορά από την Τρίτη για να αγοράσουμε την ομάδα. Πρέπει να περιμένω 4-5 ημέρες γιατί ο Roman ζητάει πολλά χρήματα.

Η Τσέλσι του χρωστάει 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν έχει λεφτά. Από σήμερα, δεν γνωρίζουμε την ακριβή τιμή πώλησης. Μπορώ να με φανταστώ στην Τσέλσι με συνεργάτες, αλλά δεν έχω εξετάσει τους γενικούς όρους πρώτα. Μπορώ να πω σίγουρα πως δεν θα το κάνω μόνος. Αν αγοράσω την Τσέλσι, θα γίνει μέσω ενός κονσόρτσιουμ 6-7 επενδυτών», αποκάλυψε ο 86χρονος Wyss που έχει περιουσία 5.1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πιστεύεται ότι μια αμερικανική εμπορική τράπεζα έχει αναλάβει την πώληση του συλλόγου, με τους ενδιαφερόμενους να αναμένεται να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο Roman Abramovich παρουσιάζεται ως διατεθειμένος να πουλήσει με ένα ποσό κοντά στα 3 δισεκατομμύρια λίρες!

Σε αυτή τη δήλωση του Wyss δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την Τσέλσι ενώ μέχρι σήμερα το κλαμπ έχει απαρνηθεί το πωλητήριο. Μαζί με τον Abramovich, σε δεινή θέση βρίσκεται και ο Alisher Usmanov, ιδιοκτήτης της Έβερτον, που βλέπει την περιουσία του στο Νησί να έχει δεσμευτεί.

Κι ενώ ο Roman Abramovich προσπαθεί να ξεφορτωθεί περιουσία που έχει στη Βρετανία, ο Boris Johnson ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο πως θα προχωρήσει σε αναλυτική ανακοίνωση των ανθρώπων που συνδέονται με το καθεστώς του Putin και θα υποστούν κυρώσεις.

«Νομίζω πως είναι στο πλαίσιο της διαφάνειας και πρέπει να τονίζουμε αυτά τα άτομα. Νομίζω ότι ήδη κάποιοι βουλευτές έχουν αρχίσει να το κάνουν, χρησιμοποιώντας αυτό το προνόμιο και όπου είναι εφικτό, θα δημοσιεύσουμε περαιτέρω πληροφορίες ώστε να ξέρει απόλυτα ο κόσμος πού υπάρχουν άνθρωποι που επωφελούνται από το καθεστώς του Putin». Ο Johnson δεν αναφέρεται επομένως μόνο σε Ρώσους ολιγάρχες, αλλά και πολιτικούς της χώρας και επιχειρηματίες που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Roman Abramovich: O ιδιοκτήτης της Τσέλσι μεσολαβεί για την ειρηνική διευθέτηση Ουκρανίας – Ρωσίας

Η ύποπτη μεταβίβαση μετοχών που έκανε ο Roman Abramovich μια εβδομάδα πριν την εισβολή

«Να περιμένετε πως ένας σημαντικός αριθμός αυτών των ανθρώπων θα βρεθεί στη λίστα με τις κυρώσεις μας ή τις κυρώσεις που συζητούμε με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τη σύνδεσή τους με Ρώσους σε αυτή τη λίστα. Η λίστα θα έχει κι αυτή την επίδραση. Προσπαθούμε δηλαδή να ξεκαθαρίσουμε, είτε σε επιχειρήσεις είτε ολιγάρχες είτε στον πολιτιστικό τομέα επίσης, ότι ακόμα κι εκεί που δεν θα υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο πως δεσμεύονται με οργανισμούς που βοηθάανε τον Putin στην επίθεση και την εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε εκπρόσωπος της Downing Street 10.

Αυτό που αξίζει να τεθεί σοβαρά υπ΄όψιν, είναι η πιθανή εμπλοκή του Ανώτατου Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και Εγκλήματα Πολέμου. Αν όσα κάνουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία κριθούν ως τέτοια, τότε όσοι συνδέονται με τον Putin και το καθεστώς του, θα είναι και ποινικά υπόλογοι πλέον.

Ο Roman Abramovich δεν έχει να «απολογηθεί» μόνο για τη σχέση του με τον Putin, αλλά και για τις μετοχές που κατέχει στην EVRAZ, μια ρωσική εταιρεία που κατασκευάζει σίδερο για χρήση σε ράγες, κατασκευές και σε πολεμικό εξοπλισμό όπως τανκς. Στις 16 Φεβρουαρίου, ο Abramovich μετέφερε τις μετοχές του από την EVRAZ που τις είχε σε μια παράκτια εταιρεία και τις πέρασε στο όνομα του. Στην EVRAZ ο Ρώσος κατέχει το 28.64% και έκανε αυτή τη μεταφορά για να είναι λιγότερο υποκείμενες σε κυρώσεις και πιο εύκολο να τις πουλήσει. Αυτό σημαίνει πως ο Abramovich γνώριζε καιρό πριν τη διάθεση του Putin να εισβάλει.

Από την πλευρά του υποστηρίζεται πως η EVRAZ παράγει ατσάλι και σίδερο μόνο για κατασκευές και σιδηροδρομικές ράγες, όμως ένα έγγραφο από το 2017 δείχνει ότι η εταιρεία είχε διερευνηθεί για εισαγωγή στις ΗΠΑ, με τις επιχειρήσεις της στο Σικάγο να παράγουν σημαντικά υλικά για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ.

* Με πληροφορίες από Dailymail, Guardian και BBC.