Σε μια τρομερή κούρσα και προσπάθεια που στα πρώτα 500 μέτρα ήταν στην 4η θέση, ο Στέφανος Ντούσκος μπόρεσε να βρεθεί πρώτος στο σκιφ 2 χιλιομέτρων και να πάρει το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στο άθλημα της κωπηλασίας, αλλά και το πρώτο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Από τα 700 μέτρα και μετά ο Έλληνας πρωταθλητής ανέβασε στροφές, βρέθηκε στην πρώτη θέση και από τότε δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω του. Στο τελευταίο 500άρι μάλιστα, βλέποντας τους αντιπάλους του να τον πλησιάζουν απειλητικά, έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε και διατηρήσε την πρωτιά, πετυχαίνοντας παράλληλα και ολυμπιακό ρεκόρ με 06:40:45. Το προηγούμενο ρεκόρ αγώνων κατείχε ο Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε ο Νορβηγός Μπορτς με 06:41:66, ενώ το χάλκινο ο Κροάτης Μάρτιν με 06:42:58.

Μετά την απονομή του χρυσού μεταλλίου και το άκουσμα του Εθνικού Ύμνου, ο Στέφανος Ντούσκος εξέφρασε την έκπληξη του που έφτασε ως την πρωτιά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Σκέφτηκα τα πάντα, όσους μας παρακολουθούν, την προπόνηση μου, τον προπονητή μου, την οικογένεια μου» και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα, τρέμω ολόκληρος. Πίστευα πως μπορώ να πάρω ένα μετάλλιο, αλλά όχι στο χρυσό. Ήταν κάτι εξωπραγματικό. Πίστευα πως κάποια στιγμή θα πάω στους Ολυμπιακούς. Μετά την έκτη θέση στο Ρίο, είπα πως πρέπει να βελτιωθώ.

Μετά είπα πως πρέπει να πετύχω την συμμετοχή στον τελικό. Από την στιγμή που το πέτυχα όλοι μου έστειλαν την θετική τους ενέργεια. Ο προπονητής μου είπε να είμαι μέσα στα μετάλλιο, στην διάρκεια της κούρσας πίστεψα πως μπορώ να πάρω και το χρυσό μετάλλιο. Πίστευα πως είναι… άπιαστο το μετάλλιο με αυτούς τους αθλητές που είχα στην κούρσα. Θέλω να γυρίσω στου δικούς μου ανθρώπους και να τους δείξω το μετάλλιο».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Στέφανος Ντούσκος έκανε λόγο για την καλύτερη κούρσα της ζωής του και ευχαρίστησε τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να βρεθεί σε αυτή την ύψιστη τιμή για έναν αθλητή.

«Αλήθεια, δεν μπορώ να το πιστέψω. Είναι η καλύτερη κούρσα μου. Με βοήθησε ο καιρός. Ο προπονητής μού ζήτησε να είμαι στα μετάλλια. Στα 750-800 μέτρα έκανα μια αλλαγή και δεν πίστευα ότι θα αντέξω. Στα τελευταία 500 έλεγα ότι δεν θα με δουν! Βάρεσαν αυτοί, βάρεσα κι εγώ, αλλά στα τελευταία 100 μέτρα είπα ότι δεν το χάνω. Αφιερώνω το χρυσό σε όλους αυτούς που με βλέπουν, στους γονείς μου, στην κοπέλα μου, στην εθνική ομάδα, στον κ. Πολύμερο, στον προπονητή τον κ. Ποστιλιόνε, στον γιατρό και στον χορηγό μου».

Η μητέρα του, Μαρία Ντούσκου, μίλησε στο MEGA και αποκάλυψε ότι ο 24χρονος γιος της από τα Ιωάννινα, δεν ήθελε να κάνει σκιφ και τον έπεισαν οι γονείς του να το δοκιμάσει, από τη στιγμή που δε μπορούσε να βρει παρτενέρ.

«Ο Στέφανος δεν έκανε σκιφ όλα τα χρόνια που πήγαινε σε αγώνες στο εξωτερικό. Τα έφερε έτσι η ζωή, γιατί έφυγαν όλοι οι αθλητές και έμεινε μόνος του στην Εθνική, δεν είχε παρτενέρ. Του έλεγα “κάνε σκιφ”. Το φοβόταν, έλεγε “εκεί είναι οι καλύτεροι, είναι δύο μέτρα ο καθένας”. Είχε σκοπό να κάνει σκιφ σε ένα Παγκόσμιο U23 στις ΗΠΑ και μετά θα εγκατέλειπε. Εκεί όμως κατέρριψε στα προκριματικά το παγκόσμιο ρεκόρ και πήρε το ασημένιο. Είδαμε ότι ήταν πολύ καλός στο σκιφ και έμεινε εκεί, με την παρότρυνση των προπονητών. Η καθυστέρηση στους Ολυμπιακούς λόγω κορωνοϊού, του έδωσε χρόνο να προετοιμαστεί καλύτερα. Δούλεψε πάρα πολύ σκληρά, το ήθελε πάρα πολύ».

Ο πατέρας του, Βασίλης, από την άλλη ανέφερε τα εξής: «Η καθημερινότητα του ήταν στο Σχοινιά. ‘’Εσώκλειστος’’. Πέντε ώρες προπόνηση το πρωί, τέσσερις το απόγευμα. Αρκετές φορές είχε αισθανθεί κουρασμένος. Αρκετές οι πίκρες και οι χαρές. Έτσι είναι στον πρωταθλητισμό. Εμείς προσπαθούσαμε να στηρίξουμε».

Εκτός από το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς, ο Στέφανος Ντούσκος έχει στο παλμαρέ του το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ U23 και χρυσό στους Μεσογειακούς στην Ταραγόνα με παρτενέρ τον Χρήστο Στεργιάκα, ένα ασημένιο το 2019 στο Παγκόσμιο της Σαρασότα και άλλα δύο μετάλλια στο Ευρωπαϊκό του 2018 και στους Μεσογειακούς της ίδιας χρονιάς.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνεχάρησαν τον Στέφανο για τη σπουδαία επιτυχία του.