Το softball είναι ένα άθλημα που δεν υπήρχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το 1996. Τότε, οι Αμερικάνοι το έβαλαν για πρώτη φορά, εκμεταλλευόμενοι και το ότι η διοργάνωση ήταν στις ΗΠΑ. Το άθλημα έμεινε μέχρι το 2004 και την Αθήνα και στις επόμενες τρεις διοργανώσεις απουσίασε. Η Ιαπωνία, όπου το softball είναι αρκετά δημοφιλές, το επανέφερε και μάλιστα κατέκτησε το χρυσό. Όλα πήγαν ιδανικά. Όχι και τόσο όμως για την αθλήτρια Μίου Γκότο που δεν πρόλαβε να χαρεί το χρυσό μετάλλιο της.

Η Γκότο βρέθηκε στη γενέτειρα της, την πόλη Ναγκόγια στην Ιαπωνία, κι εκεί ο δήμαρχος είχε στήσει ολόκληρη εκδήλωση για την υποδοχή και την αποθέωσή της. Όμως ο πολύς ενθουσιασμός τον οδήγησε σε μια κίνηση που δεν θα έπρεπε να την κάνει μια φορά πριν την πανδημία και 10 φορές εν μέσω πανδημίας.

Σαν τα μικρά παιδιά, ο δήμαρχος Τακάσι Καβαμούρα πήρε το χρυσό μετάλλιο της Γκότο και το έβαλε στο στόμα του λες και ήταν σοκολατένιο. Το δάγκωσε με δύναμη και φυσικά το χάλασε. Αν η Γκότο του είχε επιτεθεί, κανείς δε θα μπορούσε να την κατηγορήσει. Ευτυχώς, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ήρθε σε συνεννόηση με τη Γκότο και θα αναλάβει το κόστος για να της φτιάξουν νέο μετάλλιο.

Ο δήμαρχος Καβαμούρα από την άλλη, δε γλύτωσε την έντονη κριτική για την κίνηση του, με 7.000 έγγραφα παράπονα να γίνονται προς το δημαρχείο τις ημέρες που ακολούθησαν, ενώ τον κριτίκαρε έντονα και ο πρόεδρος της ομάδας softball που αγωνίζεται η Γκότο. Γι΄αυτό αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για «τον ακατάλληλο τρόπο που έδρασα».

Εκείνοι που το διασκέδασαν περισσότερο ήταν οι διοργανωτές των Αγώνων, που ανάρτησαν ένα tweet που έλεγε «θέλουμε να σας ενημερώσουμε με κάθε επισημότητα πως τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι βρώσιμα».