Να σας πούμε την αλήθεια (μας), αυτό που τελευταία βγαίνουν και λένε δημοσίως πως υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι βιολογικά αδέλφια μεταξύ τους, περισσότερο κόλπο μάρκετινγκ μας φαίνεται. Ένας διαφορετικός και πονηρός τρόπος προώθησης της επικείμενης κωμικής σειράς του Apple TV,  “Brother From Another Mother”, στην οποία Μάθιου ΜακΚόναχι και Γούντι Χάρελσον συμπρωταγωνιστούν, σε μια φανταστική απεικόνιση της δικής τους φιλίας.

Μια βαθιά και ειλικρινής σχέση ζωής που ξεκίνησε από το 1997 και το «EDtv» του Ρον Χάουαρντ. Αργότερα ήρθε και το «True Detective», η θρυλική πρώτη σεζόν, κατά την οποία οι δυο τους έδωσαν ρεσιτάλ, ερμηνείας και χημείας. Σαν αγαπημένα αδελφάκια…

Ένας άτυπος life coach που κάνει μόνο όσα πραγματικά τον γεμίζουν

Πάντως ο ΜακΚόναχι, καιρό τώρα, δεν δείχνει να έχει επαγγελματικά και πολύ το νου του στην ηθοποιία ή μάλλον, δεν το έχει αποκλειστικά εκεί. Δεν είναι κακό, ανακαλύπτει κι άλλες πτυχές του εαυτού του ο βραβευμένος με Όσκαρ, για το “Dallas Buyers Club”, ηθοποιός. Παίζει σε επιλεγμένες δουλειές, όποτε θέλει, αν θέλει. Κάνει (και) την πλάκα του, ζει όπως αυτός ορίζει.

Κατά κάποιο τρόπο, έχει εξελιχθεί παραλλήλως σε ένα άτυπο είδος life coach. Το πρώτο βιβλίο του, το πνευματώδες “Greenlights” ήταν στην ουσία η εξιστόρηση της ζωής του μέσα απ’ τα δικά του μάτια, μέσα από τις σημειώσεις και τα ημερολόγια που κρατούσε επί σειρά ετών.

Τώρα πρόκειται να βγάλει ένα ημερολόγιο-σημειωματάριο με τίτλο «Οι σκέψεις σου, το ταξίδι σου» διανθισμένο με προτροπές, αποφθέγματα, γνωμικά, εμπειρίες, μνήμες και συμβουλές. Θα έχει υποθέτουμε και θρησκευτική χροιά, είναι πιστός Χριστιανός και φροντίζει να το υπενθυμίζει με την πρώτη ευκαιρία.

Φανταζόμαστε θα ‘ναι κάπως σαν το παρακάτω βίντεο, γιατί το κάνει και αυτό, να δίνει δηλαδή motivational speeches. Θέλοντας να δώσει κίνητρο στους ανθρώπους να αλλάξουν προς το καλύτερο. Να φτάσουν σε ένα ειλικρινές, προσωπικό ταξίδι, μοναδικό και συναρπαστικό όπως το δικό του.

Βρήκε τη δύναμη να ξεπεράσει ακόμα και άκρως σοκαριστικά γεγονότα όπως τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε όταν ήταν 18 ετών. Ενθαρρύνει συνεπώς τον κόσμο να ανοίγεται, να μιλάει για τα συναισθήματά του και να μην παύει ποτέ να σκέφτεται τι είναι αυτό που του δίνει δύναμη να προχωρά και να εξελίσσεται.

Μη σταματάς ποτέ να προσπαθείς, να είσαι δημιουργικός και να προσφέρεις

Γιατί, πραγματικά, η πορεία του είναι μια ωδή στην ισχύ της θέλησης και στην αξία της συνεχούς προσπάθειας. Από το Τέξας ως την κορυφή του Hollywood, πρωταγωνιστής σε σπουδαίες ταινίες, ξεφεύγοντας έτη φωτός μακριά (όπως αυτά που ταξίδεψε στο Insterstellar) από την αρχική του κατάταξη ως «δεύτερος» ηθοποιός.

Έχει πολιτικές ανησυχίες, αρθρώνει πολιτικό λόγο, κάποια στιγμή είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατεβεί για κυβερνήτης του Τέξας – δεν προχώρησε ποτέ πάντως πέρα από φιλολογικό ως ενδιαφέρον. Έχει, ακόμη, ιδρύσει την οργάνωση Just Keep Living, με σκοπό να βοηθά τους εφήβους να κάνουν υγιείς επιλογές, ενώ παραδίδει δωρεάν μαθήματα υποκριτικής στο Πανεπιστήμιο του Όστιν.

Στην προσωπική του ζωή έχει βρει την ευτυχία με την Καμίλα Άλβες και τα τρία τους παιδιά. «Το μόνο πράγμα που ήθελα στη ζωή μου ήταν να γίνω πατέρας», έχει πει. Δεν τον απέτρεψε ποτέ από το να φτιάξει οικογένεια ο ταραχώδης βίος των γονιών του, οι οποίοι παντρεύτηκαν τρεις (!) φορές μεταξύ τους, χώρισαν τις δύο. Άλλωστε κατά βάση αγαπιόντουσαν με πάθος, μάλιστα ο μπαμπάς ΜακΚόναχι «έφυγε» το 1992, μετά από σεξουαλική συνεύρεση με τη γυναίκα της ζωής του – ναι, αλήθεια, η μητέρα του, του το χε πει.

Έχει μεγάλη αδυναμία στην 89χρονη σήμερα μαμά του ο 53χρονος ηθοποιός. Την είχε πάρει άλλωστε διακοπές μαζί του το 2018 όταν επισκέφτηκαν οικογενειακώς στην Ελλάδα, μαζί με τους Χάρελσον. Εκεί άλλωστε ειπώθηκε η ατάκα που άφησε υπονοούμενα η μαμά του ΜακΚόναχι πως γνώριζε παραπάνω από «φατσικώς» τον μπαμπά Χάρελσον και σε ύποπτη χρονική συγκυρία. Αλλά, ξαναλέμε, σαν «μαρκετινίστικο» μοιάζει όλο τούτο.

Παρεμπιπτόντως, πολύ του άρεσαν τα μέρη μας. Μύκονο και Αντίπαρο πήγε. Καλεσμένος μετά στην εκπομπή του Τζίμι Φάλον, χαρακτήρισε την Ελλάδα παράδεισο. Στάθηκε μάλιστα στο πόσο τον εντυπωσίασε ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι Έλληνες στις ηλικιωμένες γυναίκες: «Η μητέρα μου ήταν παντού σαν βασίλισσα». Το 2019 μας ξανάρθε…

Μάθιου ΜακΚόναχι: Σαν ένα παλιό, καλό ουίσκι

Γενικώς απολαμβάνει τη φάση του. Κάνοντας μόνο αυτά που γουστάρει. Όπως τη σειρά με τον… bro του, τον Χάρελσον, που λέγαμε στην αρχή. Ή τη συμμετοχή του στο «Agent Elvis», τη νέα κωμωδία κινουμένων σχεδίων για ενήλικες του Netflix – είναι η φωνή του Έλβις Πρίσλεϊ και παραγωγός.

Ενδεχομένως να θυμάστε, υπήρχε κάποτε μια διαφήμιση μάρκας ουίσκι με κάτι καουμπόηδες που έπαιζαν ένα παιχνίδι, πετώντας τάπες σε βαρέλια και περιμένοντας υπομονετικά το ποτό να ωριμάσει. Κάπως έτσι φανταζόμαστε και τον ΜακΚόναχι. Αραχτό, στο Τέξας, σε ένα ράντσο, με ένα ποτήρι στο χέρι να σκέφτεται, να φιλοσοφεί και να ρεμβάζει. Περιμένοντας να αποφασίσει τι και πώς θα το κάνει. Με ωριμότητα, ιδιαιτερότητα. Σαν ένα παλιό, καλό ουίσκι…