O Joaquin Phoenix το μακρινό πλέον 2020, όταν παρέλαβε το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στην 92η τελετή των βραβείων Oscars, άφησε ιστορία με την ομιλία του, που είχε βέβαια οικολογικό χαρακτήρα. Ο ηθοποιός ασπάζεται τη vegan φιλοσοφία και μάχεται για αυτή. Από τότε μέχρι σήμερα, αν και έχουν περάσει μόλις 2 χρόνια, φαίνεται οι συνήθειες των stars του Hollywood να έχουν αλλάξει.

Ακόμα και περισσότεροι celebrities ασπάζονται τον βιγκανισμό. Η Billie Eilish, o Lewis Hamilton, o Elliot Page, η Pamela Anderson, η Natalie Portman, o Wil.i.Am και ο Travis Barker είναι μερικοί από αυτούς. Καθώς είναι πρόσωπα της επικαιρότητας, σημαίνει ότι ασκούν ολοένα και περισσότερη επιρροή.

Η αλλαγή έχει αρχίσει να επηρεάζει επιτυχημένες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν επί χρόνια. Το 2017, για παράδειγμα, το Eleven Madison Park, ένα από τα πιο πολυτελή εστιατόρια κατέλαβε την Νο. 1 θέση στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Ήταν το στολίδι σε μια ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας, της Make It Nice. O Daniel Humm, ο οποίος, με τον πρώην επιχειρηματικό συνεργάτη Will Guidara, κάποτε βρισκόταν στην κορυφή της πιο γνωστής αυτοκρατορίας εστιατορίων της πόλης, άρχισαν να τα βλέπουν σκούρα το 2019.

Από το 2019, ο Humm και ο Guidara «χώρισαν» ξαφνικά επαγγελματικά. Στα χρόνια που πέρασαν, ο Humm έκανε μια ξαφνική στροφή στον βιγκανισμό και πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες, που φαλίρισαν. Αφού βγήκε διάσημες και influencers, όπως με την Tyra Banks και τη Naomi Campbell, φαίνεται να επηρεάστηκε από την Laurene Powell Jobs. Η χήρα του Steve Jobs, είναι επί χρόνια vegan. «Μου επέτρεψε να δω τον εαυτό μου πιο καθαρά και γίνομαι πιο ο εαυτός μου γνωρίζοντάς την», είπε ο Humm για τη σχέση τους στο Vanity Fair.

Τελικά, αποκαλύφθηκε ότι θα άνοιγε ξανά το εστιατόριο με ένα πλήρως vegan μενού. Κι αυτό για να καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων, που ασπάζονται πλέον τη βιωσιμότητα. Ένα εστιατόριο που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς διάσημους, πρέπει να συμβαδίζει από ότι φαίνεται με τα νέα δεδομένα. Πλέον βγαίνει με την Demi Moore, η οποία ακολουθεί κι αυτή μια συγκεκριμένη διατροφή, που δεν βασίζεται στα ζωικά παράγοντα.

Ο βιγκανισμός και οι επενδύσεις των celebrities

Ο βιγκανισμός δεν έχει επηρεάσει μόνο τα κορυφαία εστιατόρια, που για χρόνια υπηρετούσαν ένα τελείως διαφορετικό μενού. Την οικολογική συνείδηση εντάσσουν πολλοί celebrities και στις επιχειρήσεις τους, είτε αυτές έχουν να κάνουν με καλλυντικά ή ροφήματα. Νέα brands έχουν δημιουργηθεί ή κάποια παλιότερα άλλαξαν χαρακτήρα. Ξέρουν ότι πρέπει να επενδύουν σε vegan προϊόντα, γιατί δεν πρόκειται απλά για μια τάση αλλά για τρόπο ζωής.

Οι περισσότερες διασημότητες έχουν μερίδιο είτε στο Beyond Meat είτε στο Impossible Foods – εταιρείες που προσφέρουν φυτικές επιλογές-, με κάποιους να έχουν επενδύσει και στα δύο. Τα χάμπουργκερ και τις κοτομπουκιές του Impossible έχουν χρηματοδοτηθεί από τους Trevor Noah, Katy Perry, Phil Rosenthal, Jaden Smith, Ruby Rose, Serena Williams και άλλους. Η Meghan Markle, επίσης, είναι επενδύτρια στη Clevr Blends, μια startup που πουλά latte με βάση το γάλα βρώμης. Η μάρκα φτιάχνει lattes σε σκόνη που απαιτούν απλώς νερό και ένα γρήγορο κούνημα.

Ακόμα πιο καινοτόμες ιδέες έρχονται στα ράφια των καταναλωτών. Η Cameron Diaz λάνσαρε τα Avaline, μια σειρά από κρασιά που είναι βιολογικά και vegan, ενώ η πρωταθλήτρια του τένις Serena Williams λάνσαρε τη δική της σειρά vegan ενδυμάτων. Η fashion-forward μάρκα διαθέτει από μοντέρνα αθλητικά μέχρι φορέματα που αγκαλιάζουν το σώμα.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα λόγια του Phoenix που προκάλεσαν αίσθηση πριν 2 χρόνια, είχαν αντίκτυπο και ειδικά το 2021 πολλοί ήταν εκείνοι που ασπάστηκαν τον βιγκανισμό. Μια έκθεση στις ΗΠΑ διαπίστωσε μείωση σε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους «κρεατοφάγους», από 85 τοις εκατό το 2019, σε 71 τοις εκατό το 2021. Από μια περιθωριακή ιδέα, έφτασε στο προσκήνιο και έφτασε να επηρεάζει σιγά σιγά ακόμα και τα πιο γνωστά brands, ενώ «γέννησε» και πολλά νέα.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Beyoncé & Jay-Z κατ’επάγγελμα ακτιβιστές: Απέδειξαν πως το Hollywood επαναστατεί μόνο για τα εκατομμύρια τους

 

Kim Kardashian: Τι πρόβλημα έχεις με το σώμα της Tyra Banks;

Britney Spears: Κατηγόρησε δημόσια τον Justin Timberlake σε ανάρτησή της στο Instagram