Ξέρατε ότι υπάρχει ο «σεξουαλικός ιδρώτας»; Κι όμως… Ο ιδρώτας των ανδρών μυρίζει διαφορετικά όταν διεγείρονται σεξουαλικά και οι γυναίκες μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά, διαπιστώνει μια νέα μελέτη -παρόλο που αυτό συμβαίνει ασυνείδητα.

Η σεξουαλική δραστηριότητα των ζώων επηρεάζεται από την οσμή, αλλά λίγα είναι γνωστά για το ίδιο φαινόμενο στους ανθρώπους. Αν και και οι τρεις τύποι ιδρωτοποιών αδένων ανταποκρίνονται στο συναίσθημα και τη σεξουαλική διέγερση, κανείς δεν έχει αποδείξει ποτέ πειστικά ότι η οσμή του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στις ανθρώπινες σεξουαλικές σχέσεις ή στην αναπαραγωγή.

«Σε έρευνες, οι άνθρωποι λένε ότι οι σωματικές οσμές είναι σημαντικές για την επιλογή συντρόφου», δήλωσε η Ντενίζ Τσεν, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τι ρόλο παίζουν οι σωματικές οσμές στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα».

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Neuroscience, αναφέρει ότι οι γυναίκες διακρίνουν τη μυρωδιά του σεξουαλικού ιδρώτα συγκριτικά με τον ουδέτερο ιδρώτα, καθώς επεξεργάζονται τις οσμές σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές έβαλαν 20 ετεροφυλόφιλους άντρες-εθελοντές να κρατούν απορροφητικά μαξιλαράκια στις μασχάλες τους, ενώ παρακολουθούσαν 20 λεπτά ερωτικής ταινίας και στη συνέχεια ξανά, ενώ έβλεπαν μια ταινία 20 λεπτών με ουδέτερο περιεχόμενο.

Στη συνέχεια, έβαλαν 19 ετεροφυλόφιλες γυναίκες να μυρίσουν τον «σεξουαλικό ιδρώτα» αλλά και τα ουδέτερα επιθέματα ιδρώτα από τους τρεις άνδρες που ανέφεραν το υψηλότερο επίπεδο σεξουαλικής διέγερσης.

Οι γυναίκες μύρισαν επίσης δύο επιπλέον επιθέματα, το ένα βρεγμένο με ανδροσταδιενόνη, μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στον ιδρώτα και ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι σεξουαλική φερομόνη, και το άλλο ένα μαξιλάρι με ελαφρά ουδέτερη οσμή.

Τα επιθέματα παρουσιάστηκαν τυχαία και οι γυναίκες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ευχαρίστηση και την ένταση των οσμών. Ενώ οι γυναίκες μύριζαν, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους με λειτουργική μαγνητική τομογραφία.

Ο Άνταμ Κ. Άντερσον, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο που δεν συμμετείχε στη μελέτη, χαρακτήρισε τη μεθοδολογία εντυπωσιακή.

«Αυτό που λαμβάνεται ως ερέθισμα, δεν είναι κάποια χημική ουσία που δημιουργείται σε ένα εργαστήριο -είναι πραγματικός ιδρώτας από ανθρώπους που διεγείρονται σεξουαλικά», είπε ο δρ Άντερσον, ο οποίος κάνει έρευνα στην ανθρώπινη όσφρηση.

«Αυτό που θα έκανε κανονικά ένας επιστήμονας, είναι να προσπαθήσει να αποστάξει το ενεργό συστατικό αυτού του πολύ περίπλοκου αρώματος. Δεν το έκαναν αυτό. Συνέκριναν τον πολύπλοκο ιδρώτα με τη σεξουαλική φερομόνη και βρήκαν ότι ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο» συμπλήρωσε.

ιδρώτας

Στις λεκτικές τους απαντήσεις, όλα τα άτομα, εκτός από δύο, αρνήθηκαν ότι μύρισαν ιδρώτα ή ο,τιδήποτε ανθρώπινο, και κανένας δεν διέκρινε προφορικά τον σεξουαλικό από τον ουδέτερο ιδρώτα. Αλλά η εγκεφαλική τους δραστηριότητα είπε μια διαφορετική ιστορία.

Δύο περιοχές του εγκεφάλου, ο δεξιός τροχιακός μετωπιαίος φλοιός και η δεξιά ατρακτοειδής περιοχή, ανταποκρίθηκαν σημαντικά περισσότερο στον σεξουαλικό ιδρώτα των ανδρών, παρά σε οποιαδήποτε από τις άλλες μυρωδιές.

Η δρ Τσεν, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ράις, είπε ότι μόνο μια περιοχή του εγκεφάλου, ο υποθάλαμος, είναι γνωστό ότι είναι σημαντική στα σεξουαλικά κίνητρα και τη συμπεριφορά και ότι αυτή η περιοχή δεν ανταποκρίνεται στις οσμές.

Αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος με κάποιο τρόπο αναγνωρίζει τις κοινωνικές ή συναισθηματικές πληροφορίες που περιέχονται στον «σεξουαλικό ιδρώτα», αντιμετωπίζοντάς τον διαφορετικά από άλλες μυρωδιές. Υπό αυτή την έννοια, καταλήγουν, οι άνθρωποι επικοινωνούν με την όσφρηση.

Κανένας άντρας δεν πρέπει να φανταστεί ότι με βάση αυτά τα συμπεράσματα μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική του ζωή, με το να απέχει από το μπάνιο.

«Τα ευρήματά μας δεν μεταφέρουν την άποψη ότι ο ανθρώπινος ιδρώτας είναι αφροδισιακό», έγραψε η δρ Τσεν.

Τι σημαίνει λοιπόν το άρωμα ενός άνδρα για μια γυναίκα; Ο δρ Άντερσον πρότεινε ότι δεν υπήρχε λόγος να συμπεράνουμε ότι οι άντρες ξέρουν πλέον τι θέλουν οι γυναίκες. «Δεν βρήκαν ενεργοποιήσεις τυπικής ανταμοιβής κέντρα ή περιοχές που σχετίζονται με την ευχαρίστηση», είπε. «Είναι εξίσου πιθανό ο εγκέφαλός τους να συμπεριφέρεται διαφορετικά στον ιδρώτα που δεν τους ελκύει ιδιαίτερα».

Στο μεταξύ, εσείς καν’ τε το δικό σας πείραμα… Όταν συναντήσετε έναν άνδρα που πιστεύετε ότι σας ελκύει, σκύψτε και πάρτε μια βαθιά ανάσα, για να διαπιστώσετε αν πράγματι αισθάνεστε σεξουαλική έλξη για αυτόν.