Υπάρχουν κάποια ζευγάρια που εκτός από το ότι ερωτεύτηκαν, συνδυάζουν δύναμη και εξουσία και όταν είναι μαζί, την ενισχύουν.

Ένα «ισχυρό ζευγάρι» μοιάζει με μια ρομαντική συνεργασία μεταξύ δύο ιδιαίτερα επιτυχημένων, σεβαστών, με επιρροή και πλήθος θαυμαστών ατόμων.

Καθένας μόνος του είναι πρότυπο, αλλά και οι δύο μαζί, ο συνδυασμός δηλαδή, είναι κατά κάποιο τρόπο ακόμα καλύτεροι, πιο σεβαστοί και πιο εντυπωσιακοί.

Όταν σκέφτεστε τον μελλοντικό σας σύντροφο, είναι ελκυστικό να είστε μέλος μιας ισχυρής ομάδας και να μοιράζεστε μαζί την επιτυχία.

Τα ισχυρά ζευγάρια άλλωστε δεν έχουν «καλύτερα μισά», αλλά πρόκειται για δύο «ολόκληρα» που ενώθηκαν. Είναι A list παίκτες σε συνδυασμό με άλλους A list παίκτες.

Εάν είστε σίγουροι, ικανοί και επιτυχημένοι, μπορεί να θέλετε έναν σύντροφο που να είναι επίσης στην ίδια κατάσταση με εσάς.

Η κατάσταση του δυναμικού ζευγαριού είναι να έχετε ένα αληθινό ίσο και να κάνετε ο ένας τον άλλον καλύτερο, ενώ μαζί είναι ένα ζευγάρι που οι γύρω ζηλεύουν.

Όσο κι αν ακούγεται ιδανικό το να είσαι σε ένα ζευγάρι εξουσίας, υπάρχουν αρκετά προβλήματα που μπορεί να σε κάνουν να το ξανασκεφτείς.

Σχέσεις Μπάρακ Ομπάμα Μισέλ Ομπάμα


Σχέσεις: Τα παράδοξα με τα ζεύγη ισχύος

Να προσέχετε τι εύχεστε: Ποια χαρακτηριστικά έχουν οι σύντροφοι των ζευγαριών εξουσίας; Πιθανότατα έχουν υψηλή θέση, άφθονους οικονομικούς πόρους, υψηλή νοημοσύνη, χάρισμα, αυτοπεποίθηση, γοητεία, καλή αίσθηση του χιούμορ, μαγνητική παρουσία, όλα αυτά συνδυασμένα με ελκυστική εμφάνιση.

Όλα αυτά ακούγονται υπέροχα, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Αυτά είναι κοινά χαρακτηριστικά με τους ναρκισσιστές (Semenyna, 2018).

Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι οι ναρκισσίστριες γυναίκες φαίνονται πιο έξυπνες (Zajenkowski & Gignac, 2021) και είναι συχνά πιο ελκυστικές σωματικά κατά μέσο όρο από τις μη ναρκισσίστριες (Holtzman et al., 2010).

Όμως, οι ναρκισσιστές έχουν και τοξικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, αν και είναι πιο ελκυστικοί, είναι επίσης πιο ματαιόδοξοι (Tanesini, 2021).

Οι ναρκισσιστές μπορεί επίσης να είναι αλαζονικοί, επιφανειακοί, χειριστικοί και εγωιστές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια σχέση-ωρολογιακή βόμβα που ξεκινά καταπληκτικά, γεμάτη μεγαλειώδεις χειρονομίες και ενθουσιασμό, αλλά γρήγορα καταλήγει ασφυκτική.

Είστε ίδιοι: Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έλκεστε από ναρκισσιστές επειδή έχετε και εσείς ναρκισσιστικές τάσεις (Kardum et al., 2017).

Ομοίως, έρευνα από την Ταϊλάνδη διαπίστωσε ότι οι πιο ναρκισσιστές άνθρωποι έλκονταν από συντρόφους υψηλού επιπέδου που επίσης τους θαύμαζαν (Tanchotsrinon, 2007).

Είναι επίσης εύκολο για τους ναρκισσιστές να επικυρώσουν ο ένας τις κακές συμπεριφορές του άλλου.

Για παράδειγμα, οι ναρκισσιστές σύντροφοι δεν είναι πιθανό να διαφωνούν ο ένας με τον άλλον επειδή επιδιώκουν συνεχώς την προσοχή, ανησυχούν για την εμφάνισή τους και βγάζουν πολλές φωτογραφίες και ο λόγος είναι ότι και οι δύο σύντροφοι εκτιμούν το ίδιο πράγμα. Όλα τα θεωρούν φυσιολογικά.

Είναι δύσκολο να μοιράζεσαι το προσκήνιο: Το να είσαι σε ένα ισχυρό ζευγάρι σημαίνει ότι κάθε σύντροφος είναι εξίσου εκπληκτικός.

Αλλά αν έχετε συνηθίσει να είστε υπέροχοι, μπορεί να έχετε έντονη ανάγκη να είστε ο σαφώς ανώτερος σύντροφος.

Αυτή η ανταγωνιστικότητα μπορεί να δυσκολέψει την αποφυγή σύγκρουσης, η οποία μπορεί να δημιουργήσει αμηχανία και καθαρή εχθρότητα μεταξύ των συντρόφων, με βάση το ποιος τραβάει περισσότερη προσοχή και θα παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχέση.

Είστε πολύ υποστηρικτικοί: Εάν δεν είστε εγωκεντρικοί, μπορείτε να κάνετε τον τέλειο σύντροφο για ένα τέτοιο ζευγάρι, επειδή υποστηρίζετε τις ναρκισσιστικές τάσεις του συντρόφου σας.

Για παράδειγμα, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι ναρκισσιστές θέλουν συντρόφους που είναι πολύ θετικοί μαζί τους, τους θαυμάζουν και είναι λιγότερο πιθανό να θέλουν συναισθηματική οικειότητα (Campbell, 1999).
Εάν είστε κάποιος που είναι γενναιόδωρος με λόγια επιβεβαίωσης (π.χ. «Είσαι καταπληκτικός». «Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο τυχερός είμαι») ικανοποιεί τη ναρκισσιστική του ανάγκη για θαυμασμό.

Με την πάροδο του χρόνου, γίνεστε η υποστηρικτική πράξη ή ο προσωπικός βοηθός του συντρόφου σας.

Σχέσεις Μέγκαν Μαρκλ Πρίγκιπας Χάρι

Εάν τα ζευγάρια εξουσίας είναι τόσο προβληματικά, γιατί είναι μαζί;

Το ότι κάτι μπορεί να συμβεί, δεν σημαίνει ότι συμβαίνει με μεγάλη συχνότητα. Επειδή τα ζευγάρια εξουσίας είναι τόσο αναγνωρίσιμα, για αυτό το λόγο και τονίζεται η παρουσία τους.

Υπάρχει επίσης μια προκατάληψη επιβίωσης ή η τάση μας να επικεντρωνόμαστε μόνο σε αυτούς που «τα κατάφεραν» και να αγνοούμε τους υπόλοιπους που δεν τα κατάφεραν.

Πολλές απόπειρες συνεργασιών ζευγών εξουσίας αποτυγχάνουν. Ωστόσο, τα ζευγάρια σχηματίζονται με βάση τη χημεία του ζευγαρώματος, το φαινόμενο κατά το οποίο άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά ή γνωρίσματα είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν συνεργασίες (Daniel, 2018).

Με άλλα λόγια, οι σύντροφοι χαμηλότερης θέσης θα τείνουν να καταλήγουν μαζί και οι συνεργάτες υψηλότερης ποιότητας θα βρουν επίσης ο ένας τον άλλον.

Το κλειδί είναι να είστε υψηλής ποιότητας με το να είστε ευγενικοί, υποστηρικτικοί και κατανοητοί, αποφεύγοντας παράλληλα ναρκισσιστικές τάσεις.

Το να έχεις έναν τρόπαιο σύντροφο ή να είσαι μέλος ενός ζευγαριού δύναμης φαίνεται ελκυστικό, αλλά μπορεί να μην είναι ο καλύτερος στόχος.

Αντί να εντυπωσιαστείτε με τις ναρκισσιστικές ιδιότητες, αναγνωρίστε την υψηλή συντήρηση και τη φύση κάποιου που χρειάζεται συνεχή θαυμασμό, προσοχή και επικύρωση.