Γεμάτο με ελληνικές εικόνες θα είναι το 75ο Φεστιβάλ Καννών, του οποίο το πρόγραμμα ανακοινώθηκε και επίσημα. Ανάμεσα στις πρεμιέρες θα δούμε και την ταινία DODO του Πάνου Κούτρα ενώ ταυτόχρονα διαγωνίζονται το Crimes of the Future του David Cronenberg και το Triange of Sadness του Ruben Östlund τα οποία είναι γυρισμένα στην Ελλάδα. 

Η ελληνική παρουσία, όμως, δεν σταματάει εδώ. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) έχει ενεργό συμμετοχή στην παραγωγή αρκετών από των φετινών φιλμ που θα δούμε στις Κάννες το 2022.

Το «Dodo» του Π. Κούτρα, έχει ως παραγωγό την Ελένη Κοσσυφίδου, με εταιρεία παραγωγής την 100% Synthetic Films Ltd και συμπαραγωγό του το ΕΚΚ. Στο Dodo, όπου πρωταγωνιστούν η Σμαράγδα Καρύδη, ο Άκης Σακελλαρίου, ο  Άγγελος Παπαδημητρίου και άλλοι, «δεκατέσσερις άνθρωποι όλων των τάξεων, των ηλικιών, των εθνικοτήτων, θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στο κτήμα μιας οικογένειας όπου σε δύο 24ωρα θα γίνει ο γάμος της κόρης της με έναν πλούσιο κληρονόμο».

Το «Crimes of the Future», με συμπαραγωγό τον Πάνο Παπαχατζή (Argonauts SA), έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Μειοψηφικού προγράμματός του. Σύμφωνα με την συνέντευξη που είχε δώσει στο ΒΗΜΑ ο παραγωγός της ταινίας Ρόμπερτ Λάντος, «στην ιστορία η Ελλάδα δεν ονομάζεται ως χώρα και το ίδιο συμβαίνει με την εποχή στην οποία συμβαίνουν τα όσα παρακολουθούμε. Όμως από κάθε τι που βλέπουμε στην ταινία, είναι εμφανές, ότι βέπουμε Ελλάδα. Το ελληνικό χρώμα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Οποιοσδήποτε ξέρει έστω και λίγο την Ελλάδα θα ξέρει ότι βρισκόμαστε στην Αθήνα.»

Ακόμα, στο «Triangle of Sadness» συμμετέχουν ως συμπαραγωγοί οι Γιώργος Καρναβάς και Κωνσταντίνος Κοντοβράκης (Heretic). Σύμφωνα με την πλοκή της ταινίας, δύο μοντέλα που βρίσκονται στο κρίσιμο σημείο της καριέρας τους, καταλήγουν σε ένα ηλιόλουστο ελληνικό νησί.

Τέλος, το «Burning Days», με συμπαραγωγό τον Γιώργο Τσούργιαννη (Horsefly Films), έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Μειοψηφικού προγράμματός του.

Δείτε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών του 2022 εδώ

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: