Μια δοκιμασία, που έμοιαζε περισσότερο με μάθημα οικολογίας, παρακολουθήσαμε χθες στο MasterChef.  Σαν αφιέρωμα στην «πράσινη εβδομάδα» του διαγωνισμού μαγειρικής, που έχει ως στόχο να ελαχιστοποιήσει τα άχρηστα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα – και τελικά πετιούνται-. Ακόμα θέλει να υπενθυμίσει ότι πρέπει να δίνεται σεβασμός στην πρώτη ύλη και βέβαια στο περιβάλλον.

Οι κριτές ενημέρωσαν τους παίκτες πως θα έπρεπε να μαγειρέψουν με ελάχιστα υλικά στο νέο τεστ δημιουργικότητας. Μπήκαν σε μία σχεδόν άδεια αποθήκη τροφίμων, χωρίς βασικά υλικά και λαχανικά. Σε ένα δυστοπικό μέλλον, εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν, θα εξαφανιστούν μαζί τους και πολλά υλικά της κουζίνας μας.

«Οι μέλισσες, για όσους δεν το ξέρουν είναι ένα από τα βασικότερα επικονιαστικά είδη. Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων οφείλεται στις μέλισσες. Τα τελευταία χρόνια απειλείται η ύπαρξή της σε παγκόσμιο επίπεδο (από) φυτοφάρμακα, έλλειψη βιότοπων και κλιματική αλλαγή. Έχετε φανταστεί ποτέ έναν κόσμο χωρίς μέλισσες;» ρώτησε ο κριτής, Σωτήρης Κοντιζάς, τους επίδοξους σεφ στο MasterChef.

«Σε ένα δυστοπικό μέλλον χωρίς μέλισσες η αποθήκη τροφίμων θα είναι σχεδόν άδεια. Αυτή την αποθήκη τροφίμων θα επισκεφθείτε σήμερα» κατέληξε. Το χθεσινό επεισόδιο, ίσως, ήταν ένα από τα πιο ουσιώδη που έχουμε δει ποτέ σε ριάλιτι στην τηλεόραση. Έθεσε ερωτήματα και μας υπενθύμισε ότι η κλιματική κρίση μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες. Έφεραν στο προσκήνιο τις μέλισσες, ένα υποτιμημένο από πολλούς έντομο.

Οι μέλισσες, λοιπόν, δεν φτιάχνουν μόνο μέλι. Αντιθέτως, είναι ένα ζωτικό όργανο για το περιβάλλον. Η πλειοψηφία των φυτικών ειδών – το 90%- βασίζεται σε επικονιαστές για την αναπαραγωγή. Με λίγα λόγια οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για μία στις τρεις μπουκιές τροφής που τρώμε, σύμφωνα με το τμήμα Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ως επικονιαστές, οι μέλισσες έχουν ένα βασικό ρόλο σε κάθε πτυχή του οικοσυστήματος. Βοηθούν στην ανάπτυξη δέντρων, λουλουδιών και  φυτών, τα οποία χρησιμεύουν ως τροφή και καταφύγιο. Οι μέλισσες συμβάλλουν σε πολύπλοκα, διασυνδεδεμένα οικοσυστήματα που επιτρέπουν τη συνύπαρξη διαφορετικών ειδών. Η επικονίαση, επίσης, είναι ζωτικής σημασίας για τα περίπου 250.000 είδη ανθοφόρων φυτών που εξαρτώνται από τη μεταφορά της γύρης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MasterChef GR (@masterchefgr)

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Είναι το Φως Στο Τούνελ το crime «fiction» της Ελλάδας;

Ρένια Λουιζίδου για Φιλιππίδη: «Δεν άντεχα τα νεύρα του, δεν δέχομαι να πηγαίνω για δουλειά και να φοβάμαι»

GNTM: Μόνο με κορίτσια η 5η σεζόν – Το remake των 2 πρώτων κύκλων μπορεί να «σώσει» το ριάλιτι