Ξέρετε τι είναι το πιο εύκολο να κάνει κανείς σήμερα; Να φωνάξει, να στήσει κάποιον στον τοίχο και να του πετάξει στα μούτρα την ηθική του ανωτερότητα. Το δύσκολο όμως είναι να βάλει κανείς στην άκρη αυτό το πρωτόγονο ένστικτο της αντίδρασης στο λάθος, το άδικο και να ακολουθήσει άλλο μονοπάτι. Όπως αυτό που διάλεξε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος και οι έτεροι δύο κριτές στο MasterChef με τον διαγωνιζόμενο Φάνη ή Φανούρη.

Ο συγκεκριμένος εμφανίστηκε στις οντισιόν και ανέφερε ότι είναι πολύ νευρικός στην κουζίνα και έχει πετάξει κουζινικά σκεύη σε συναδέλφους του. Το είπε μάλιστα όχι με τρόπο μετανοητικό, αλλά όπως μπορεί κάποιος να πει «σήμερα έφαγα δημητριακά με μούσλι». Το να ακούς κάτι τέτοιο, ειδικά στη σημερινή εποχή, σου φέρνει ένα σύγκρυο κι επειδή στην τηλεόραση δεν είναι απλά τα πράγματα, αρχίζεις να αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις, πώς αντιδράς.

Τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει οι 3 κριτές; Να δώσουν σόου. Να του πουν «σήκω φύγε, εμείς δε θέλουμε βία στην κουζίνα μας, είσαι επικίνδυνος, δεν έχεις θέσει στο MasterChef». Κι αν το έκαναν, όλοι θα τους αποθέωναν. Ο δρόμος της σύγκρουσης όμως είναι πολύ εύκολη επιλογή. Όλο το Twitter τον έστησε τον συγκεκριμένο στο απόσπασμα γιατί δεν υπάρχει ευθύνη πίσω από τα tweets.

Ο Κουτσόπουλος επέλεξε να μην ξεφτιλίσει τον διαγωνιζόμενο του MasterChef

Υπάρχει όμως ευθύνη, τηλεοπτική και κοινωνική από 3 κριτές που η μέχρι τώρα πορεία τους δεν έχει δείξει καμία φτήνια ή έκπτωση στους χαρακτήρες τους. Ναι, θα παίξουν κάποιες φορές το τηλεοπτικό παιχνίδι, αλλά όχι με χυδαιότητα, δε θα παρεκτραπούν. Θα θέσουν τα ξεκάθαρα όρια τους. Και γι΄αυτό άλλωστε δεν αποδέχτηκαν το καλοκαίρι τις πλούσιες προτάσεις του Ατζούν για να αφήσουν το MasterChef και να πάνε στο Top Chef.

Όταν λοιπόν ο Φανούρης τελείωσε το πιάτο του και δοκίμασαν, τον φώναξαν για να του πουν όσα είχαν να του πουν. Πρώτος απ΄όλους, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, άφησε για λίγο στην άκρη τα του πιάτου και του εξήγησε με τρόπο διδακτικό ότι η βία δεν έχει θέση στην κουζίνα. Όχι κουνόντας το δάχτυλο στα μούτρα του. Αλλά με ηρεμία. Του είπε πως μπορεί έτσι να έμαθαν, ότι οι κουζίνες έχουν επιθετικότητα, αλλά αυτά καιρός είναι να αλλάξουν και ως σκέψη και ως πράξη. Ο Φανούρης άκουγε και έδειχνε να κατανοεί.

Κι αν έχεις μια ελάχιστη αντίληψη από γλώσσα του σώματος, μπορούσες να διακρίνεις στο βλέμμα του Κουτσόπουλου ότι ενοχλήθηκε απ΄αυτό που άκουσε. Κι ότι θα μπορούσε κάλλιστα να του βγει η πιο αφοριστική στάση. Αλλά την συγκράτησε και δεν επέτρεψε στον εαυτό του να ξεφύγει ή να δώσει κάποιο ρεσιτάλ που θα μπορούσε ούτως ή άλλως να χαρακτηριστεί ως τηλεοπτικά στημένο από το κοινό.

Οι χρήστες στα social υποστήριξαν πως τον πέρασαν στην επόμενη φάση γιατί θα προκαλεί ίντριγκα. Δεν το ξέρω αυτό. Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο Κουτσόπουλος και οι έτεροι δύο πήγαν να κερδίσουν έναν άνθρωπο, να τον αλλάξουν έστω και λίγο. Και μπορεί να το πέτυχαν. Θα φανεί. Αλλά προτίμησαν το #onemorechance από το #cancel. Με αυτόν τον τρόπο και κέρδισαν την αλλαγή στη σκέψη του Φάνη, αλλά και δεν τον έσπρωξαν περισσότερο στο στόμα του λύκου που κράδαινε τα δόντια του.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει σιγά σιγά να το αφομοιώνουμε κι εμείς οι θαμώνες θεαμάτων ρωμαϊκής αρένας που εύκολα ξαμολάμε τα λιοντάρια για να φάνε όσους κάνουν λάθη – και δε μιλάμε για ακραιότητες προφανώς.