Θέλω να ζητήσω βαθύτατα συγγνώμη από τους vegetarian κι ακόμα περισσότερο από τους vegan για αυτό το κείμενο με τα κρεατάδικα. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να αντιμετωπιστώ σαν κανίβαλος, αλλά πρέπει να κάνω μια εξομολόγηση: το κρέας, μαζί με τα μακαρόνια και τα ελληνικά μαγειρευτά (άκρως vegan αυτά όμως), είναι τα αγαπημένα μου φαγητά.

Ξεκίνησα τη ζωή μου μικρός στον Βόλο τρώγοντας μόνο μπριζόλα με τηγανητή πατάτα ή μπιφτέκια με τηγανητή πατάτα. Ενδιάμεσα, η μάνα μου έφτιαχνε καμιά μακαρονάδα με κιμά (δεν είχαμε φτάσει στην πάστα με μανιτάρια, με κρέμες γάλακτος, μπρόκολα και όλα τα σχετικά). Την Κυριακή θα είχε στον φούρνο ή ένα μπουτάκι αρνί ή ένα κοτόπουλο. Με πατάτες πάλι. Όταν έβλεπα μπάμια και μελιτζάνα, έφευγα πανικόβλητος από το σπίτι. Δεν με προλάβαινε ούτε ο Δαίμονας της Τασμανίας. Πόσο μάλλον η μάνα μου που με κυνηγούσε στους δρόμους. Τότε, σνόμπαρα και τα υπέροχα φρέσκα ψάρια που έφερνε κατευθείαν από την αγορά ο πατέρας μου. Απορώ πως δε βελάζω ή δε μουγκανίζω.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, στην Αθήνα υπήρχαν μόνο ελληνικές ταβέρνες όπου μπορούσες να φας ελληνικό μοσχάρι και παϊδάκια. Και μπιφτέκια. Στον δρόμο και προχωρώντας στα χρόνια, όταν έφαγα σε ταξίδια αμερικάνικο μοσχάρι, νόμιζα ότι ανακάλυψα έναν άλλο κόσμο. Έγινα Κολόμβος του T-Bone, του New York Strip και του Tomahawk. Μετά κατάλαβα ότι παρεμφερή κρέατα έχουν οι Αργεντίνοι, οι Ουρουγουανοί και κυρίως οι Αυστραλοί. Μιλάμε πάντα για μοσχάρι. Γιατί τα ελληνικά παϊδάκια, αν δεν τα ξεράνεις ως συνήθως, είναι τα καλύτερα του πλανήτη. Όπως και το χοιρινό μας.

Υπήρχαν βέβαια πάντα εισαγωγές γαλλικής κοπής, βέλγικα και ολλανδικά κρέατα, μοσχαρίσια κατά κύριο λόγο. Τα αμερικάνικα και αυτά του «Νέου Κόσμου», έφτασαν ξαφνικά τα τελευταία 5-6 χρόνια στα μέρη μας. Κι έτσι έγινε η λαίλαπα του ribeye, που τις περισσότερες φορές είναι ιμιτασιόν. Οι πιο πολλοί αγνοούν τις υπόλοιπες κοπές, τα υπόλοιπα κομμάτια του ζώου. Τις περισσότερες φορές, είναι καλύτερα.

Αν δεν κάνω λάθος, το πρώτο πραγματικό κρεατάδικο ήταν το Basegrill στο Περιστέρι που με τη μία έγινε big hit. Βέβαια, σε γαλλικό εστιατόριο, πολύ ωραία κρέατα σερβιρισμένα με ωραίες γαλλικές σος (μπερνέζ, σος πιπεριού κλπ), είχαν παραδοσιακά το L’ Abreuvoir και το Blue Pine στην Κηφισιά.

Τώρα, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα εστιατορίων, από ταβέρνες μέχρι σοφιστικέ ή κυριλέ μαγαζιά, που προσφέρουν πραγματικά ωραίο κρέας. Ακόμα και πολύ καλό ελληνικό μοσχάρι. Εγώ είμαι του αμερικάνικου, αλλά έχω ανακαλύψει κρέατα που πλησιάζουν ή είναι ως και ισάξια, από Ουρουγουάη και Αργεντινή. Άλλωστε, αυτές οι δύο λατινοαμερικάνικες χώρες, μαζί με τη Βραζιλία θεωρούνται Μέκκες του καλού κρέατος. Και δη για λαϊκή κατανάλωση. Παντού υπάρχουν υπαίθριες ψησταριές.

Παρακάτω θα πάμε σε 2 ταχύτητες: το πρώτο κύμα είναι τα πιο signé, με ξένα κρέατα και πολλαπλές κοπές και το δεύτερο, μικρότερο, κύμα, κάποιες από τις ταβέρνες που μάλλον οι περισσότεροι θα ξέρετε. Πάντως, αν θέλει κάποιος να ψωνίσει κρέατα, είτε ελληνικά είτε πολύ καλά εισαγόμενα, κατά τη γνώμη μου τα τρία καλύτερα κρεοπωλεία είναι ο Δρακούλης, το Carnicero και το La Meat Maison. Βέβαια, πολλά συμβατικά κρεοπωλεία πουλάνε και εισαγόμενα κρέατα στην κάθε γειτονιά.

Τα εστιατορικά

Στα Καλά Καθούμενα

Πρόκειται για ένα από τα πιο θρυλικά κρεατάδικα της χώρας, όχι μόνο της Αθήνας, μιας και ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια ο δημιουργός του Στέφανος Σαράτσης έβαλε την υπηρεσία home service και εκεί ήρθε η απόφαση για να κατέβει και στην Αθήνα με ένα brand που μεγάλωνε διαρκώς. Πλέον, διαθέτει και μια καντίνα στην Ιερά Οδό για πιο street food κρέας που έχει μεγάλη ουρά και μπορώ να πω πως το απολαμβάνω περισσότερο από το καθιστό.

Οι premium κοπές του δεν βρίσκονται αλλού στην Αθήνα: έχει rib eye, tagliatta, Picanha Wagyu και Black Angus, Mai Pai (κόντρα φιλέτο από Black Angus μοσχάρι Αργεντινής με φρέσκες ελληνικές γαρίδες Πλαταμώνα), Strip Loin και Tomahawk, αλλά έχει και πιο «λαϊκά» πιάτα όπως σουτζουκάκια φανταστικά, μπέργκερ και κοψίδια από iberico με σάλτσα από μελι Σιθωνίας και καβουρδισμένο σουσάμι και, above all, τα αρνίσια παϊδάκια.

Ιερά Οδός 25-27, Αθήνα, 2103450020

Αγνώστου Στρατιώτου 54, Πολίχνη Θεσσαλονίκης, 2310607881

Δες το μενού εδώ.

Σπάλα

Εδώ μιλάμε για πιο εστιατορική κατάσταση αφού θα βρεις και πολλά ορεκτικά με κρέας όπως το μοσχαρίσιο καρμπάτσιο, ο βοδινός καβουρμάς, αρνί ταλιάτα και χοιρινά iberian ribs.

Τα κρέατα είναι όλα πολύ ζουμερά, σωστά ψημένα και οι επιλογές πολλές που μια φορά να πας, δεν αρκεί για να τα δοκιμάσεις όλα.

Σε προτεραιότητα βάλε την Picanha Black Angus Greater Omaha, μια μπριζόλα 600 γραμμαρίων που σερβίρεται με σπαστές πατάτες αρωματισμένες με καπνιστή πάπρικα, τριλογία αλατιών (άνθος αλατιού, άνθος λεμονιού, άνθος καπνού), pepper sauce και bearnaise. Μετά, το Rib Eye Black Angus Ουρουγουάης και το Dry Aged Φιλέτο Μοσχάρι.

Λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου 1, Αθήνα, 2107298778

Δες περισσότερα εδώ.

Kozi’s

Είναι άπειρες οι φορές που έχω ανοίξει το Instagram και έχω δει σε stories το περίφημο κομμάτι από κρέας που κρέμεται από τσιγκέλι και στάζει το ζουμί του μαζί με την σος που έχει μαγειρευτεί. Είναι από τα πιο αυθεντικά κρεατάδικα στην Αττική και έχει επιδράσεις από την Αφρική. Τα κρέατα του είναι κατά κύριο λόγο από την Ολλανδία.

Το Kokobongo (χοιρινό ή κοτόπουλο) είναι το πιο διάσημο πιάτο του, αλλά σου προτείνω το Super Chakalaka που είναι μοσχαρίσια μπριζόλα Γαλλίας, το Nlama που είναι T-bone Γαλλίας και το Shosholoza που είναι μοσχαρίσιο χτένι.

Έχει και υπέροχα μπέργκερ από τα οποία έχω ξεχωρίσει το Mala Mala (μπιφτέκι κοτόπουλο σχάρας, μπέικον, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι, μαγιονέζα & honey mustard sauce) και το Mapimpi (μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά, cheddar & sauce μανιταριών).

Παναγή Τσαλδάρη 34, Μελίσσια, 2108101584

Steakalive

Σε έναν χώρο με έντονα στοιχεία art deco, το Steak Alive άνοιξε πριν από 4-5 χρόνια στον Κορυδαλλό, με τον σεφ Γιώργο Λαΐδη να στήνει το μενού και φτιάχνει έναν ναό της κρεατοφαγίας στην περιοχή του Πειραιά εν γένει, με ιδιαίτερες κοπές και πολύ προσεγμένες επιλογές στα κρέατα.

Οι κοπές μάλιστα είναι ένα κομμάτι που δεν το συναντάς σε πολλά μέρη στην Αθήνα ως προς το μοσχαρίσιο κρέας. Έχει Tri-tip, Cowboy Rub Steak, Picanha, αλλά προσωπικά θα μου ήταν αρκετό το πιάτο με τα spare ribs που σιγομαγειρεύονται για 18 ώρες με μυρωδικά και σάλτσα bbq. Στο Steak Alive έχω φάει και ένα Philly Steak, όσο πιο κοντινό γίνεται στο αυθεντικό, στο αμερικάνικο.

Κρήτης 23 & Αγίου Γεωργίου 76, Κορυδαλλός, 2104952000

Το Γίδι

Μια χασαποταβέρνα υψηλού επιπέδου στη Μεταμόρφωση που ξεκίνησε το 2018, με χώρο αρκετά ρουστίκ, με ένα μενού χωρίς πολλές φιοριτούρες.

Από τα κρέατα του ξεχωρίζω τα χοιρινά φιλετάκια, το φρυγαδέλι του, τα αρνίσια και χοιρινά παϊδάκια, αλλά στην κορυφή βάζω τη χοιρινή μπριζόλα kurobuta, που είναι το wagyu των χοιρινών.

Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 2102828848

Δες περισσότερα εδώ.

Drakoulis Dry & Raw

Θα μπορούσες να το πεις και success story, θα μπορούσες να το πεις και πρωτοποριακό. Ο Δρακούλης πήγε από το premium κρεοπωλείο στο επόμενο level και έκανε ένα κρεατάδικο με ιαπωνικές επιρροές στον ίδιο χώρο, ενώ έχει γίνει και hot spot για διασκέδαση, όχι μόνο φαγητό και από το Ψυχικό πήγε στο Κολωνάκι για να γίνει place to be για electro music party. Εδώ όμως θα μιλήσουμε για τα κρέατά του.

Στον χώρο που σφύζει από ξύλο και σου δίνει την αίσθηση πως είσαι σε ένα κελάρι όπου φυλάσσονται τα πολυτιμότερα κρασιά (διόλου τυχαία έχει και μια ευρύτατη ποικιλία σε ετικέτες κρασιού) έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις πιάτα όπως rib eye από Ουρουγουάη, Black Angus φιλέτο, smash burger και steak sandwich.

Βρες διευθύνσεις και περισσότερα info εδώ.

Οι ταβέρνες

Το Στέκι του Ηλία

Σε πιο down to earth επιλογές, πιο παρεΐστικες φάσεις, το Στέκι Του Ηλία είναι ένα φημισμένο μέρος για να φας κρεατικά, με το μπιφτέκι του να χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο ζουμερά που μπορείς να βρεις στην Αθήνα. Από κοντά, εξίσου περιλάλητη είναι η λεμονάτη συκωταριά, το λουκάνικο και τα αρνίσια παϊδάκια. Και το ότι θα τα φας όλα αυτά σε έναν πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης, ειδικά σε μια περίοδο με τόσο καλό καιρό, ήρεμα καλοκαιρινό, το κάνει ακόμα καλύτερο. Ωραίος και ο μέσα χώρος με τα βαρέλια που δίνει κάτι μποέμικο στην ατμόσφαιρα.

κρεατάδικα Αθήνα μέρη για κρέας

Επταχάλκου 5, Θησείο, 2103458052

Τα Πλατάνια

Στη λογική του «λίγα και καλά», αυτό το μαγαζί στην Αγία Παρασκευή είναι από τα πολύ αγαπημένα μου, χωρίς να πουλάνε δηθενισμούς. Με ταπεινότητα και απλότητα, έχω φάει μια πολύ ωραία χοιρινή μπριζόλα, κεμπάμπ, μπιφτέκια και ένα φιλέτο κοτόπουλο μπούτι.

κρεατάδικα 10 μέρη για 28η Οκτωβρίου

Μπουμπουλίνας 31, Αγία Παρασκευή, 2106510156

Ρεμούτσικο

Το Μπραχάμι είναι μια από τις περιοχές που θα βρεις πολλά μέρη για να φας κρεατικά στην πιο απλή εκδοχή τους, αλλά καλομαγειρεμένα και πολύ value for money. Το Ρεμούτσικο είναι για τους «ντόπιους» από τα μέρη που τα περηφανεύονται στους ετεροδημότες και πολύ λογικά, αν δοκιμάσει κανείς τα πιάτα του.

Δεν θα βρεις εξεζητημένα πράγματα, θα βρεις τα κλασικά, αλλά σε μια πολύ γευστική εκδοχή. Μια άψογα μαγειρεμένη σπαλομπριζόλα, ένα λιγωτικό μπιφτέκι γεμιστό με πιπεριά, μανιτάρι, τυρί και μπέικον και, πάνω απ’ όλα, τα παϊδάκια από αρνί γάλακτος και προβατίνα, αρκούν για να ικανοποιήσουν μια παρέα. Κι η αυλή του είναι χαλαρωτική, λες και απορροφά όλα σου τα άγχη.

κρεατάδικα Αθήνα Ρεμούτσικο

Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου 120, Μπράχαμι, 2109704515

Τσομπανάκος

Κοντά 70 χρόνια στην Καισαριανή, το έτερο μέρος στην Αθήνα που φημίζεται για τα μεζεδοπωλεία και τα κρεατάδικα του, ο Τσομπανάκος έχει θρέψει κόσμο και κοσμάκη, με θρυλικά ονόματα όπως τον Τσιτσάνη, τη Μπέλλου, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.α. Ο χώρος είναι όσο πιο ρετρό γίνεται, θα βρεις κάμποσες μπάλες, παλιά ραδιόφωνα, κρασοβάρελα, ρόδα τιμονιού, όλα εκείνα τα στοιχεία που θυμίζουν μια άλλη εποχή.

Τα παϊδάκια του είναι το πιο must (τα αποκαλεί «φρούτα του δάσους»), το μαγαζί γενικώς δίνει μεγάλη έμφαση στο κρέας ως πρώτη ύλη, έχει και τις πολίτικες επιρροές, οπότε υπάρχει πάντα ένα έντονα πικάντικο twist που προσωπικά μου αρέσει.

Ανακρέοντος 2, Καισαριανή, 2107248441