Άγαλμα στη Νέα Υόρκη έγινε «Ο Μικρός Πρίγκιπας» από το ομώνυμο βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1943.

Στα 80 χρόνια που πέρασαν από την εμφάνισή του έγινε ένα από τα πλέον ευπώλητα βιβλία όλων των εποχών και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 500 γλώσσες και διαλέκτους όλου του κόσμου.

Τιμώντας τα ογδοηκοστά γενέθλιά του, ο διάσημος χαρακτήρας βρήκε το δρόμο του για ένα πεζοδρόμιο της Νέας Υόρκης, καθώς η Villa Albertine, ένα γαλλικό πολιτιστικό ίδρυμα, αποκάλυψε ένα ορειχάλκινο άγαλμα που θα χαιρετά όσες και όσους βαδίζουν στην Πέμπτη Λεωφόρο.

Σημειώνεται πως το βιβλίο γράφτηκε στη Νέα Υόρκη και στο Νόρθπορτ του Λονγκ Άιλαντ, όπου ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ έζησε από το 1940 έως το 1943 έχοντας εγκαταλείψει την πατρίδα του λόγω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιπλέον, το πρωτότυπο χειρόγραφο και οι ζωγραφικές βρίσκονται στη Morgan Library and Museum.

«Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη γνωστή για την πολυπολιτισμικότητά της, είναι ένα χαρμάνι διαφόρων κουλτούρων» είπε ο Jean-Hugues Monier, μέλος του ΔΣ της American Society of Le Souvenir Français.

άγαλμα

«Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα αφήγημα που τιμά τη σημασία τέτοιας πολυπολιτισμικότητας και αμοιβαίας κατανόησης, που μας θυμίζει ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, ακόμη κι αν προερχόμαστε από διαφορετικά παρελθόντα».

Το άγαλμα δημιούργησε ο Γάλλος καλλιτέχνης Jean-Marc de Pas από πηλό και το χύτευσε σε ορείχαλκο στο στούντιό του στη Νορμανδία. Με ύψος 1,21 μέτρα, έχει κουρνιάσει στο τοίχο που περιφράσσει τον κήπο της Payne Whitney Mansion στην Upper East Side.

άγαλμα

«Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που ο Μικρός Πρίγκιπας θα έχει τώρα μια αρμόζουσα παρουσία σαν άγαλμα στην πόλη όπου γεννήθηκε.

Αναμφισβήτητα, αυτό το αγαπημένο γλυπτό θα ενθουσιάσει Νεοϋορκέζους και τουρίστες κάθε προέλευσης που θα μπορούν να κάτσουν δίπλα του και μαζί του να στρέψουν το βλέμμα στ’ αστέρια» σχολίασε ο πρόεδρος της American Society of Le Souvenir Français, Thierry Chaunu.