Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο κατάχρησης εξουσίας εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, αφού ο παρουσιαστής του Fox News Σον Χάνιτι του ζήτησε να απαντήσει στην αυξανόμενη κριτική των Δημοκρατικών για τη ρητορική του.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές μίλησε για στόχευση των αντιπάλων του -αναφερόμενος σε αυτούς ως «παράσιτα» – και υποσχέθηκε να επιδιώξει αντίποινα εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία για τις πολιτικά υποκινούμενες ποινές εναντίον του.

Καθώς ο Τραμπ κυριάρχησε στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέτεινε τις δικές του προειδοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ είναι «αποφασισμένος να καταστρέψει την αμερικανική δημοκρατία».

Ο Τραμπ κλήθηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκδήλωσης του δημαρχείου στην Αϊόβα να αρνηθεί ότι θα έκανε κατάχρηση εξουσίας για να εκδικηθεί τους πολιτικούς αντιπάλους του εάν επανεκλεγεί στον Λευκό Οίκο.

Τραμπ

«Σε καμία περίπτωση, υπόσχεστε στην Αμερική απόψε, ότι δεν θα καταχραστείτε ποτέ την εξουσία ως αντίποινα εναντίον κανενός;» Ο Χάνιτι ρώτησε τον Τραμπ στη συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα την Τρίτη. «Εκτός από την πρώτη μέρα», απάντησε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ είπε την «πρώτη μέρα» στην οποία αναφέρθηκε, θα χρησιμοποιήσει τις προεδρικές του εξουσίες για να κλείσει τα νότια σύνορα με το Μεξικό και να επεκτείνει τις γεωτρήσεις πετρελαίου.

Στη συνέχεια ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό του. «Λατρεύω αυτόν τον τύπο», είπε για τον παρουσιαστή του Fox News. «Λέει, «Δεν πρόκειται να γίνεις δικτάτορας, έτσι;» Και εγώ είπα: «Όχι, όχι, όχι, εκτός από την πρώτη μέρα. Κλείνουμε τα σύνορα και κάνουμε γεωτρήσεις, γεωτρήσεις, γεωτρήσεις. Μετά από αυτό, δεν είμαι δικτάτορας». Ο Τραμπ έκανε τα σχόλια σε εκδήλωση στο δημαρχείο στην Αϊόβα που διοργανώθηκε από τον παρουσιαστή του Fox News, Σον Χάνιτι.

Τραμπ

Νωρίτερα στη συνέντευξη, ο Χάνιτι είχε ρωτήσει τον Τραμπ εάν «με οποιονδήποτε τρόπο» είχε «οποιαδήποτε σχέδια, αν επανεκλεγεί πρόεδρος, να καταχραστεί την εξουσία, να παραβιάσει το νόμο για να χρησιμοποιήσει την κυβέρνηση για να κυνηγά τους ανθρώπους».

«Εννοείς σαν αυτούς του τόπους που χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή;» απάντησε ο Τραμπ. Η προεκλογική ρητορική του Τραμπ και τα σαρωτικά σχέδια για μια δεύτερη θητεία που περιλαμβάνουν απολύσεις μεγάλων τμημάτων της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας και στόχευση των αντιπάλων του έχουν ανησυχήσει τους Δημοκρατικούς και έχουν γίνει κύριο εκλογικό επιχείρημα για τον Μπάιντεν καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή ρεβάνς εναντίον του Τραμπ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ μας είπε ακριβώς τι θα κάνει αν επανεκλεγεί και απόψε είπε ότι θα γίνει δικτάτορας την πρώτη μέρα. Οι Αμερικανοί θα πρέπει να τον πιστέψουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζούλι Τσάβες Ροντρίγκεζ. Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, προσπάθησε να ανατρέψει τα πράγματα για τον Μπάιντεν και υποστήριξε σε ομιλία του Σαββάτου στην Αϊόβα ότι ο πρόεδρος είναι ο πραγματικός «καταστροφέας της αμερικανικής δημοκρατίας», καθώς επανέλαβε τον μακροχρόνιο ισχυρισμό του ότι οι τέσσερις ποινικές κατηγορίες εναντίον του δείχνουν ότι ο Μπάιντεν κάνει κατάχρηση της ομοσπονδιακό δικαστικό σύστημα για να βλάψει τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα ασκήσει δίωξη στον Μπάιντεν εάν κερδίσει. Η εκδήλωση με τον Χάνιτι, έναν μακροχρόνιο υποστηρικτή του Τραμπ, είχε διαφημιστεί μια ημέρα πριν οι κορυφαίοι αντίπαλοι του Τραμπ συγκεντρωθούν στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στην Τοσκαλούζα για την τέταρτη συζήτηση των Ρεπουμπλικανών.

Ενώ τέτοιου τύπου εκδηλώσεις συνήθως επιτρέπουν και ερωτήσεις κοινού, μόνο ο Χάνιτι έκανε ερωτήσεις στον Τραμπ την Τρίτη. Ο ίδιος μαγνητοσκοπήθηκε μια παρόμοια συνέντευξη με τον Τραμπ τον Ιούλιο. Ο Τραμπ κυριαρχεί στους αντιπάλους του τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στην Αϊόβα, η οποία θα ξεκινήσει τις εκλογές με τις κοινοβουλευτικές ομάδες στις 15 Ιανουαρίου.

Πηγή: The Guardian

*Photo Ctredits: Shutterstock