Ένα ομολογουμένως περίεργο φιλί που έδωσε ο κροάτης υπουργός Εξωτερικών στη γερμανίδα ομόλογό του στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε αιτία να μπει στο στόχαστρο και να κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση.

Την ώρα που οι ευρωπαίοι υπουργοί είχαν στηθεί για την καθιερωμένη φωτογραφία, ο 65χρονος Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν αρχικά δίνει το χέρι του στην Αναλένα Μπέρμποκ και στη συνέχεια σκύβει προς το μέρος της για να τη φιλήσει, μια κίνηση που εκείνη δεν περιμένει και τραβιέται για να την αποφύγει. Ο Ράντμαν έδωσε τελικά το φιλί φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη συνάδελφό του και ακολούθησε ο… κακός χαμός.

Το περιστατικό σχολίασε και η πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιαντράνκα Κόσορ, γράφοντας στο Χ: «Το βίαιο φιλί προς μια γυναίκα είναι βία, έτσι δεν είναι;».

Ο κροάτης ΥΠΕΞ έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «ήταν απλά μια θερμή, ανθρώπινη προσέγγιση προς μια συνάδελφο αν και παραδέχομαι ότι μπορεί όλο αυτό να ήταν και λίγο άβολο. Ζητώ συγγνώμη από όποιον το εξέλαβε έτσι».