Για χρόνια, η κυβέρνηση του Ισραήλ ακολούθησε μια πολιτική περιορισμού της Χαμάς, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα οικονομικών κινήτρων και στρατιωτικής δύναμης για να κρατήσει υπό έλεγχο την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα που διοικεί τη Γάζα και να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες από τη βία.

Μετά τις φονικές επιθέσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, που σκότωσαν εκατοντάδες Ισραηλινούς αμάχους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υιοθετούν μια νέα προσέγγιση απέναντι σε μια ομάδα που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση: την εξάλειψη.

Οι ηγέτες του Ισραήλ προετοιμάζουν μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας με σκοπό είτε να τερματίσουν αποφασιστικά την κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα, μια πυκνοκατοικημένη λωρίδα παλαιστινιακού εδάφους, είτε να εξουδετερώσουν πλήρως τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

«Αυτό που ήταν στη Γάζα δεν θα υπάρχει πια», δήλωσε την Τρίτη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant. «Θα μετανιώσουν για τις πράξεις τους».

Ο Giora Eiland, πρώην Ισραηλινός στρατηγός και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, είπε: «Δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο status quo που υπήρχε πριν από αυτήν την επίθεση. Είναι είτε εμείς είτε αυτοί, είναι θέμα επιβίωσης του κράτους».

Το παρελθόν του Ισραήλ με τη Χαμάς

Το Ισραήλ βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό ανάμεσα στην επιθυμία του να απαλλαγεί από τη Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι ανοιχτά στην κατεύθυνση της καταστροφής του Ισραήλ.

Ο στρατός της χώρας απάντησε σε προηγούμενους γύρους βίας με περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές έως πλήρεις εισβολές, αλλά ποτέ δεν διακινδύνευσε τον ολοκληρωτικό πόλεμο που χρειαζόταν για την πλήρη ανατροπή της κυριαρχίας της Χαμάς.

Στο παρελθόν, ο ισραηλινός στρατός στόχευε συνήθως τη Χαμάς μόνο εάν δεχόταν επίθεση ή εάν η ομάδα είχε δημιουργήσει μια απειλητική ικανότητα, όπως οι σήραγγες που είχαν σκαφτεί στο Ισραήλ.

Πρόσφατα, το Ισραήλ προσπάθησε επίσης να προσφέρει οικονομικά οφέλη στους κατοίκους της Γάζας με στόχο να αυξήσει το κόστος της άμεσης σύγκρουσης για τη Χαμάς. Το Ισραήλ χαλάρωσε τους εμπορικούς περιορισμούς στον αποκλεισμένο θύλακα, στον οποίο ζουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, και ενίσχυσε τις προμήθειες νερού, φαρμάκων και καυσίμων.

Οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν επίσης νέες άδειες εργασίας που επέτρεψαν σε χιλιάδες κατοίκους της Γάζας να βρουν δουλειά στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ αφαίρεσε εντελώς την πολιτική παρουσία του στη Γάζα το 2005, επειδή οι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι η ισραηλινή κυριαρχία στο έδαφος δεν ήταν βιώσιμη. Τον επόμενο χρόνο, η Χαμάς κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Το 2007, η ομάδα πήρε βίαια τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία εξακολουθεί να κυβερνά τους περισσότερους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ έθεσε γρήγορα αυστηρό αποκλεισμό στο έδαφος, μαζί με την Αίγυπτο.

Μετά την πρώτη μεγάλη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στα τέλη του 2008, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης, υποστήριξε την ανατροπή της Χαμάς. Αντίθετα, επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός με Άραβες και Δυτικούς μεσολαβητές. Οι δύο πλευρές έχουν πολεμήσει αρκετές μικρές και μεγάλες συγκρούσεις από τότε, με πιο πρόσφατη το 2021.

Ο Νετανιάχου, νυν πρωθυπουργός, επέτρεψε στο Κατάρ το 2018 να αρχίσει να στέλνει εκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση της Χαμάς για να ενισχύσει τα οικονομικά κίνητρα για τη μαχητική ομάδα ούτως ώστε να διατηρήσει την ειρήνη. Το 2021, άρχισε να αυξάνει τον αριθμό των κατοίκων της Γάζας που επιτρέπεται να εργάζονται στο Ισραήλ.

Μέχρι φέτος, ο αριθμός αυτός είχε φτάσει σχεδόν τις 20.000. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας θεώρησαν ότι οι άδειες εργασίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρα για τη Χαμάς να διατηρήσει την ειρήνη. Εάν η Χαμάς επιτεθεί, τα σύνορα θα έκλειναν και χιλιάδες οικογένειες της Γάζας θα έχαναν τα προς το ζην μέχρι η Χαμάς να αποκαταστήσει την ηρεμία.

Ο Νετανιάχου ακολούθησε μια στρατηγική «διαίρει και βασίλευε» υποστηρίζοντας τη Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα αποδυνάμωσε την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη, δήλωσε ο Yohanan Plesner, πρώην νομοθέτης και επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Ισραήλ Δημοκρατίας που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ. «Ήταν ιδεολογία σε βάρος της ασφάλειας», είπε ο Plesner.

Ο Plesner είπε ότι, μαζί με μεγάλο μέρος του ισραηλινού κατεστημένου ασφαλείας, είχε υποστηρίξει κατά λάθος την πολιτική καρότου και ραβδιού με τη Χαμάς, προτιμώντας να αποφύγει οποιαδήποτε εκτεταμένη σύγκρουση.

Πλέον δεν υπάρχει επιστροφή στον πόλεμο με τη Χαμάς

Τώρα, ούτε οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ούτε οι περιορισμένες χερσαίες εισβολές αρκούν για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτει η Χαμάς, είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αναλυτές.

«Αυτή δεν είναι η συνηθισμένη μικρή περιπέτεια της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Richard Hecht, σε μια ενημέρωση σε δημοσιογράφους την Τρίτη. «Η κλίμακα και το εύρος της θηριωδίας εδώ είναι μεγαλύτερη. Το Ισραήλ πρόκειται να απαντήσει πολύ αυστηρά».

Το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και κινητοποιεί στρατεύματα και τανκς στα σύνορά του. Ταυτόχρονα, έχει διακόψει κάθε ηλεκτρισμό, τρόφιμα, νερό και καύσιμα από την είσοδο στη Γάζα.

Η επιστροφή στο παλαιστινιακό έδαφος εγκυμονεί κινδύνους για τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες εισήλθαν για τελευταία φορά στη Γάζα το 2014. Ο πληθυσμός του παράκτιου θύλακα είναι γεμάτος σε αστικές ζώνες και οι μαχητές της Χαμάς έχουν ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων για να κρύψουν τις κινήσεις τους.

Επιπλέον, ο μαζικός εκτοπισμός αμάχων και η εκτεταμένη απώλεια ζωής Παλαιστινίων θα μπορούσαν να διαβρώσουν τη διεθνή υποστήριξη προς το Ισραήλ. Ακόμα κι αν το Ισραήλ πετύχαινε εντέλει την εξάλειψη της Χαμάς, δεν είναι σαφές ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει τον θύλακα.

Ο Mkhaimar Abu Saadah, πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Γάζα, είπε ότι θα ήταν δύσκολο για το Ισραήλ να ξεριζώσει πραγματικά τη Χαμάς.

«Οι ΗΠΑ έμειναν στο Αφγανιστάν για 20 χρόνια, τελείωσαν τους Ταλιμπάν;» αυτός είπε. «Όλος ο κόσμος πολέμησε κατά του ISIS, τελείωσε; Ίσως ως οργανισμός, αλλά η σκέψη τους εξακολουθεί να ζει».

*Με πληροφορίες από τη Wall Street Journal

** Κεντρική φωτογραφία: Getty Images