Αξιωματούχοι ασφαλείας του Ιράν συνεργάζονταν εδώ και εβδομάδες με τη Χαμάς για τον σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, σε σχέση με τα γεγονότα του Σαββάτου.

Επικαλούμενη δε, μαρτυρίες αξιωματούχων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, στελέχη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σχεδίαζαν μαζί με μέλη των δύο οργανώσεων ήδη από τον Αύγουστο την επίθεση, ενώ οι μυστικές συναντήσεις πραγματοποιούνταν στη Βηρυτό. Μάλιστα, τονίζεται πως το κοινό σχέδιο οριστικοποιήθηκε σε μια συνάντηση την προηγούμενη Δευτέρα, όταν δόθηκε και το «πράσινο φως» από το Ιράν για την επίθεση.

Από πλευράς τους οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης και η Χαμάς σχεδίασαν μαζί τις επιθέσεις.

«Για μια επίθεση τέτοιου μεγέθους απαιτούνται μήνες σχεδιασμού. Δεν θα μπορούσε ποτέ να λάβει χώρα χωρίς να υπάρχει συντονισμός με το Ιράν», σχολιάζει στη WSJ η Λίνα Χατίπι, διευθύντρια του Ινστιτούτου SOAS για τη Μέση Ανατολή.

«Η Χαμάς, όπως και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δεν παίρνει μόνη της αποφάσεις για εμπλοκή σε πόλεμο χωρίς προηγούμενη ρητή συμφωνία από το Ιράν», προσθέτει.

Ιράν: Σε πολιτικά κίνητρα βασίζονται οι κατηγορίες που το συνδέουν με τη Χαμάς

«Οι κατηγορίες που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ «βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη δεν επεμβαίνει «στις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα έθνη, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

«Η αντίσταση του παλαιστινιακού έθνους έχει την ικανότητα, τη δύναμη και της βούληση που είναι απαραίτητες για να αμυνθεί, να υπερασπιστεί το έθνος του και να επιχειρήσει να ανακτήσει τα χαμένα δικαιώματά του», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

Ο ιρανός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Τεχεράνη έχει ζητήσει να συνεδριάσει επειγόντως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης με θέμα τις περιφερειακές εξελίξεις.

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ υπογράμμισε σε όλους τους τόνους την Κυριακή, ότι η Τεχεράνη δεν εμπλέκεται στην επίθεση εναντίον του Ισραήλ.