Μοιάζει απόλυτα οξύμωρο, αλλά είναι απόλυτα αληθινό: Η Γαλλία παρακολουθεί την απόλυτη μετάλλαξη της Μαρίν Λεπέν σε μια πολιτικό που υποστηρίζει απόλυτα το Ισραήλ. Όσοι γνωρίζουν την οικογένειά της Λεπέν κι έχουν παρακολουθήσει την πολιτική της πορεία όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορούν να το χωνέψουν εύκολα. Δεν πρόκειται απλά για μια προσπάθεια να εξαφανίσει τις γωνίες που πονάνε, αλλά για μια στροφή 180 μοιρών στα όσα υποστήριζε.

Στην ομιλία της στο γαλλικό κοινοβούλιο, η Μαρίν Λεπέν καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «πογκρόμ στο ισραηλινό έδαφος» και επιτέθηκε στο αριστερό κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν για την «αφόρητη» (όπως τη χαρακτήρισε) στάση του να μην χαρακτηρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα. Η ομιλία της έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους βουλευτές τόσο της δεξιάς, όσο και του κέντρου.

Η Μαρίν Λεπέν προστατεύει τους Εβραίους από τους ισλαμιστές

Είναι φανερό ότι η Λεπέν έχει διαλέξει πλευρά, καθώς ετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας για τέταρτη φορά. Η χώρα της είναι πατρίδα περίπου μισού εκατομμυρίου Εβραίων, η μεγαλύτερη κοινότητα εκτός Ισραήλ και ΗΠΑ. Επίσης, έχει γίνει θέατρο περισσότερων από 800 αντισημιτικά περιστατικά μόνο τον τελευταίο μήνα. Κι αυτό, επειδή η Γαλλία έχει επίσης τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη.

Η υποστήριξη της Μαρίν Λεπέν στο Ισραήλ έχει θεωρηθεί από ορισμένους σχολιαστές ως ένας συγκεκριμένος πολιτικός οπορτουνισμός. Προσπαθεί χρόνια τώρα να απομακρύνει το κόμμα της από το αντισημιτικό παρελθόν του. Το 2015 η Λεπέν έφτασε στο σημείο να διώξει από το κόμμα τον ίδιο της τον πατέρα (και ιδρυτή του) Ζαν-Μαρί Λεπέν, μετά από νέα σχόλια που υποτιμούσαν το Ολοκαύτωμα. Αργότερα άλλαξε το όνομα του κόμματος από Εθνικό Μέτωπο σε Εθνική Συσπείρωση.

Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, αρκετοί από τους βουλευτές της Λεπέν παρακολούθησαν μια πορεία στο Παρίσι τον Οκτώβριο με επικεφαλής εβραϊκές ομάδες υπέρ του Ισραήλ. Αυτή ήταν μια ριζική αλλαγή από τα προηγούμενα χρόνια. Το 2018, η Μαρίν Λεπέν είχε προσπαθήσει να συμμετάσχει σε μια πορεία προς τιμήν της Μιρέιγ Κνολ, μιας Εβραίας συνταξιούχου που σκοτώθηκε σε μια αντισημιτική δολοφονία, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί όταν στράφηκαν εναντίον της οι ίδιοι οι διαδηλωτές με ουρλιαχτά «έξω οι φασίστες».

Παρ’ όλο που η Λεπέν δεν παρευρέθηκε προσωπικά στην πορεία υποστήριξης Ισραήλ, αρκετοί πολιτικοί του κόμματός της συμμετείχαν. Ο Γιόναθαν Αρφί, επικεφαλής της CRIF, της γαλλικής οργάνωσης-ομπρέλα των εβραϊκών οργανώσεων, δήλωσε ότι θα πολεμήσει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2027 και σαφώς δεν τους είχε προσκαλέσει, αλλά ο δρόμος είναι  ανοιχτός σε όλους.

Οι εβραϊκές ομάδες στη Γαλλία εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες για το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων πολιτικής όπως η πιθανή απαγόρευση της τελετουργικής σφαγής, μέχρι το αν οι Εβραίοι θα πρέπει ή όχι να φορούν δημόσια τα κίπα, τα χαρακτηριστικά στρογγυλά καλύμματα κεφαλιού. Τα χρόνια των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, από την επίθεση του Μοχάμεντ Μεράχ σε ένα εβραϊκό σχολείο της Τουλούζ το 2012 έως τις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015, οδήγησαν το κόμμα της Λεπέν να επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στο αντίπαλο δέος: τον ισλαμισμό.

Οι νέοι αποδέχονται τη μετάλλαξη

Οι νεότεροι Γάλλοι δείχνουν να αποδέχονται ευκολότερα αυτή τη μετάλλαξη. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν, γεννημένος στα τέλη της δεκαετίας του 1920, είναι τώρα 95 ετών. Σήμερα, οι ψηφοφόροι ηλικίας 18-24 ετών, η ηλικιακή ομάδα όπου το κόμμα της Λεπέν προηγείται, δεν γνώρισαν ποτέ την εποχή του, ούτε τις απόψεις του.

Το Εθνικό Μέτωπο, στην αρχή του, ήταν ένα ακροδεξιό κόμμα που είχε στις τάξεις του ανθρώπους νεοφασίστες, νεοναζί, αρνητές του Ολοκαυτώματος και αντισημίτες. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί ποτέ να το σβήσει. Την τελευταία δεκαετία σχεδόν, η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν δεν βρίσκεται πλέον στο περιθώριο.

Στελέχη του κόμματος της Λεπέν θυμίζουν ότι το κόμμα, ακόμα και στην παλιά του μορφή πάντα υποστήριζε την ύπαρξη του Ισραήλ. Μάλιστα, ο νεαρός Ζαν-Μαρί Λεπέν ήταν θαυμαστής της επιχείρησης στο Σουέζ το 1956 και μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η ακροδεξιά άρχισε να βλέπει το Ισραήλ ως θύλακα της Δύσης στον αραβικό κόσμο, σε έναν πόλεμο πολιτισμών. Η ίδια η Λεπέν είχε προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να πάει στο Ισραήλ και να συναντήσει αξιωματούχους, κάτι που της έχουν αρνηθεί. Ο Λουί Αλιό, δήμαρχος της πόλης Περπινιάν που πρόσκειται στη Μαρίν Λεπέν κι έχει μητέρα Εβραία, είχε προσπαθήσει ιδιαίτερα να χτίσει γέφυρες με την εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας.

Αυτή τη στιγμή η στόχευση του κόμματος της Λεπέν είναι να παρουσιαστεί ως προστάτης της εβραϊκής κοινότητας από τις ισλαμικές ομάδες και τους υποστηρικτές τους, που ζουν στη Γαλλία. Η ίδια η Μαρίν Λεπέν είναι κατά της κατάπαυσης του πυρός, δεν φαίνεται να υποστηρίζει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και οι βουλευτές της έχουν αποκαλέσει τα θύματα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ως «παράπλευρη απώλεια» απαραίτητη για την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς. Το ζήτημα είναι αν οι Εβραίοι αποδεχτούν αυτή τη μετάλλαξη και πώς θα διαχειριστούν αυτόν τον όψιμο σύμμαχο.

** Με πληροφορίες από Guardian.

** Φωτογραφία: Getty Images