Η φονικότερη γυναίκα ελεύθερη σκοπεύτρια της Ουκρανίας έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Ρώσων, για το λόγο αυτό την αποκαλούν «Τιμωρό».

Η 31χρονη Ουκρανή Evegeniya Emerald, που έγινε ελεύθερη σκοπεύτρια, άλλαξε από τότε που έμαθε για πρώτη φορά ότι έπρεπε να σκοτώσει έναν άλλο άνθρωπο και ισχυρίζεται ότι «δεν θα δίσταζε» να σκοτώσει τον εχθρό.

Η 31χρονη σκοπεύτρια έμεινε σε κατάσταση σοκ όταν της είπαν για πρώτη φορά ότι θα έπρεπε να σκοτώσει άλλους ανθρώπους.

Αλλά έκτοτε έχει αλλάξει στάση και λέει ότι εκεί που οι άνδρες διστάζουν όταν πυροβολούν, εκείνη «δεν θα διστάσει ποτέ».

Η Evegeniya, που γέννησε μόλις πριν από τρεις μήνες, ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με έναν άνδρα που γνώρισε στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Οκτώβριο του 2022.

Πριν εργαζόταν στη βιομηχανία κοσμημάτων. Γνώρισε για πρώτη φορά το όπλο της κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014.

Η γυναίκα «τιμωρός» του στρατού της Ουκρανίας

«Ήρθα στον διοικητή μου και τον ρώτησα: “Τι μπορώ να κάνω καλύτερα;”». Μου απάντησε: ”Θα γίνεις ελεύθερη σκοπεύτρια”», είπε.

«Δεν ήρθαμε σε αυτούς με έναν πόλεμο, αυτοί ήρθαν σε εμάς»

Περιέγραψε την «προσωπική κόλαση» να βλέπει τη σφαίρα της να πετυχαίνει τον στόχο της, μιλώντας στο BBC.

«Επειδή μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει. Μπορείς να δεις να πετυχαίνεις έναν στόχο. Αυτό είναι μια προσωπική κόλαση για τον καθένα που το βλέπει αυτό στο στόχαστρο ενός ελεύθερου σκοπευτή», πρόσθεσε.

Η Evegeniya εξήγησε επίσης πώς το σώμα της έτρεμε όταν συνειδητοποίησε για πρώτη φορά ότι θα έπρεπε να αφαιρέσει μια ζωή.

«Για 30 δευτερόλεπτα έτρεμα -όλο μου το σώμα- και δεν μπορούσα να το σταματήσω. Αυτή η συνειδητοποίηση ότι τώρα θα κάνεις κάτι που θα είναι ένα σημείο χωρίς επιστροφή», είπε. «Αλλά δεν ήρθαμε σε αυτούς με έναν πόλεμο. Αυτοί ήρθαν σε εμάς».

Η Ουκρανή ελεύθερη σκοπεύτρια έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Ρώσων, καθώς της έχουν δώσει το προσωνύμιο «Τιμωρός» και «Ναζί», στηρίζοντας και το αφήγημα περί φασιστικού καθεστώτος του Κιέβου, για να νομιμοποιούν την εισβολή.

Παρά τους αρχικούς της φόβους, η 31χρονη έγινε ένα χρήσιμο μέλος της ταξιαρχίας της, αλλά εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει τις αρχικές σεξιστικές συμπεριφορές. Σε ένα περιστατικό, ένας άνδρας στρατιώτης τής είπε να επιστρέψει στην κουζίνα.

Εκείνη εξήγησε: «Όταν είχα μόλις ενταχθεί στις ειδικές δυνάμεις, ένας από τους μαχητές ήρθε σε μένα και μου είπε: “Κορίτσι, τι κάνεις εδώ; Πήγαινε να μαγειρέψεις borshch (ουκρανική παραδοσιακή σούπα)”. Εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα τόσο προσβεβλημένη που σκέφτηκα: ”Πλάκα μου κάνεις; Μπορώ να είμαι στην κουζίνα, αλλά μπορώ επίσης να σε βγάλω νοκ άουτ”».