Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας των ενόρκων έχει αρχίσει να ανακοινώνεται από το δικαστήριο της Βιρτζίνια. Στα πρώτα δευτερόλεπτα γίνεται σαφές πως ο Johnny Depp έχει δικαιωθεί και ουσιαστικά εκπίπτουν οι κατηγορίες προς το πρόσωπό του από την Amber Heard. Πλήθος κόσμου που περιμένει έξω από το δικαστήριο, αρχίζει να πανηγυρίζει και να φωνάζει «Justice for Johnny Depp». Ανάμεσα τους δεν είναι μόνο φανατικοί υποστηρικτές του ηθοποιού. Βρίσκονται και άνθρωποι που πριν ξεκινήσει η δίκη τον θεωρούσαν ένοχο και κακοποιητή.

Μετά από μερικές ημέρες ακροαματικής διαδικασίας άρχιζαν να αλλάζουν στάση. Τα στοιχεία έδειχναν πως, αν μη τι άλλο, ο Johnny Depp δεν είναι μόνο θύτης, αλλά είναι και θύμα της Heard. Έδειχναν πως στη χειρότερη των περιπτώσεων ήταν μια αλληλοτοξική σχέση στην οποία βυθίστηκαν από κοινού.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, δημοσιογράφοι από τα δίκτυα που κάλυπταν τη δίκη από την πρώτη μέρα, μίλησαν με ανθρώπους που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο και ανάμεσα τους ήταν μια γυναίκα που δήλωσε το εξής: «Στην αρχή πίστευα ότι ο Johnny Depp είναι ένοχος και πως έχει υπάρξει βίαιος απέναντι στην Amber Heard. Στην πορεία της δίκης άλλαξα άποψη και τώρα σκέφτομαι ότι είναι λάθος να καταδικάζουμε έναν άντρα εξ αρχής, πριν καν ξέρουμε τα στοιχεία. Δεν θα το ξανακάνω ποτέ».

Αυτό θα πρέπει να είναι και το ρεζουμέ της υπόθεσης. Είναι φυσιολογικό σε μια νέα συνθήκη, σε μια εποχή αλλαγών κοινωνικά, να παρασυρόμαστε από άλλες περιπτώσεις και να καταδικάζουμε μέσα μας κάποιον επειδή αλλού είδαμε ότι όντως ένα λευκό αρσενικό σε θέση ισχύος ήταν κακοποιητής.

Πρέπει όμως να έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε το λάθος μας και να παίρνουμε ένα μάθημα. Ποιο είναι αυτό; Ότι όλοι είναι δυνητικά βίαιοι και όλοι θα μπορούσαν να είναι θύματα και θύτες. Ποιος αποφασίζει ποιος είναι τι; Το δικαστήριο βάσει στοιχείων. Όχι εμείς εδώ, όχι εσείς στα social media.

Αυτή η γυναίκα πήρε το μάθημα της. Όπως το πήρε και η ακόλουθη κυρία που μίλησε στο ούτως ή άλλως οπισθοδρομικό δίκτυο του Fox. Η συγκεκριμένη κοπέλα δήλωσε πως μπορεί ένας άντρας να είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και πως επειδή έχει στο περιβάλλον της τέτοιες περιπτώσεις, δεν είχε καταδικάσει τον Depp. Αντιθέτως, από τη δίκη απέναντη στη Sun στη Βρετανία υποστήριζε την αθωότητα του.

Το έγραψε και ο Johnny Depp στην ανακοίνωσή του μετά το άκουσμα της ετυμηγορίας που τον δικαίωνε. «Ελπίζω όσοι έχουν βρεθεί στη θέση μου, άνδρες ή γυναίκες, να πάρουν θάρρος. Ελπίζω πια να είναι όλοι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου».

Το μήνυμα από αυτή την υπόθεση δόθηκε. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα το λάβουμε όλοι μας. Αν θα κατανοήσουμε πως ο ρόλος μας κοινωνικά είναι να παλεύουμε τα κακώς κείμενα, αλλά όχι να εκτελούμε ανθρώπους από την άνεση του πληκτρολογίου μας, δίχως να έχουμε δράμι αποδείξεων, παρά μόνο την πεποίθηση πως αφού είναι άντρας και δη λευκός σε θέση εξουσίας, είναι ένοχος για οτιδήποτε του προσάψουν.

Ναι, οι συνθήκες είναι πιο εύκολες για ένα τέτοιο άτομο να διαπράξει βία. Όχι για το χρώμα ή το φύλο του τόσο. Αλλά για τη θέση εξουσίας που μπορεί να βρίσκεται. Ούτε αυτό όμως μπορεί να γίνει κανόνας. Γιατί κι αυτό ρατσισμός είναι. Και τον πραγματώνουν άνθρωποι που καταδικάζουν τον ρατσισμό.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Johnny Depp: Όσο περιμένει την ετυμηγορία της δίκης, διασκεδάζει με την Kate Moss

Johnny Depp: Μετά τη δίκη τραγούδησε σε συναυλία – Καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος

Δίκη Depp-Heard: Φινάλε στην ακροαματική διαδικασία με «σφυροκόπημα» της Camille Vasquez στην Amber κι ένα επικό παρατράγουδο