Την περασμένη Τετάρτη μπήκε οριστικό τέλος στην υπόθεση με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Μελισσαροπούλου, το πρώην μοντέλο από τη Μυτιλήνη, που συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ στις 20 Νοεμβρίου 2017 με 2,6 κιλά κοκαΐνης αξίας περίπου 300.000 δολαρίων.

Ρεπορτάζ: Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα

Η 25χρονη σήμερα Ειρήνη Μελισσαροπούλου, κρατήθηκε 17 μήνες στις φυλακές Lai King του Χονγκ Κονγκ και συγκεκριμένα στην περιοχή Kwai Chung της πόλης Tsuen Wan New Town, μια φυλακή ιδρύθηκε το 2008. Πρόκειται για μια φυλακή χαμηλής ασφάλειας, ενώ σε αυτή κρατούνταν μόνο γυναίκες, οι οποίες, συνολικά, δεν ξεπερνούν τις 200. Η νεαρή από τη Μυτιλήνη, μεταφέρθηκε την ημέρα που έκλεισε τα 21 της χρόνια, οπότε και ενηλικιώθηκε και επίσημα, σε φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου και πέρασε τους τελευταίους μήνες πριν τη δίκη της.

Η υπόθεση απασχόλησε ιδιαίτερα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Η σύλληψη της έγινε πρωτοσέλιδο και αποτελούσε πρώτο θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων. Οι χαρακτηριστικές φωτογραφίες της, με μαύρη κουκούλα κόκκινη φούστα και χειροπέδες έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας εντονο σοκ τόσο στην οικογένεια της όσο και σε ολόκληρο το πανελλήνιο.

«Η ομόφωνη αθώωση της Ειρήνης Μελισσαροπούλου και από τα ελληνικά δικαστήρια, επικυρώνει την επίσης ομόφωνη αθώωσή της το 2019 από το Aνώτατο Dικαστήριο του Χονγκ Κονγκ. Και οι επτά ένορκοι και η μία τακτική δικαστής του Χονγκ Κονγκ οι οποίοι ομοφώνως την αθώωσαν ,όπως και οι τρεις τακτικοί δικαστές στην Αθήνα καθώς και η εισαγγελέας εφετών η οποία προτεινε την αθώωση της. Όλοι ομοφωνα και πανηγυρικα την εκριναν αθωα.

Αυτο αποτελει την καλυτερη απαντηση στην μισαλλοδοξια πολλών οι οποιοι θεωρούν ότι οι αποφασεις της δικαιοσυνης τους ικανοποιούν μόνο όταν ανακηρύσσουν ενοχή. Η αθώωση και η απαλλαγη του κατηγορουμένου απο τις κατηγοριες είναι βασική αρχή του νομικού μας πολιτισμού», λέει μιλώντας στο Intronews.gr ο δικηγορος της Ειρήνης Μελισσαροπουλου, Σάκης Κεχαγιόγλου και προσθέτει:

«Η Ειρήνη ήσυχη, γαληνια, ηρεμη και δικαιωμένη και από το δικαστηριο της Κινας και απο τη δικαιοσύνη της πατριδας της, εργαζεται στην ΕΛ.ΑΣ. στη Μυτιλήνη, μενει με την οικογενεια της και προχωράει τη ζωη της και την καριερα της για να ικανοποιήσει τα ονειρα της».

Ειρήνη Μελισσαροπούλου Σάκης Κεχαγιόγλου αθώωση δίκη

Ειρήνη Μελισσαροπούλου: Το χρονικό

Η Ειρήνη Μελισσαροπούλου και είχε ξεκινήσει από τη Λέσβο με έναν φίλο της με προορισμό αρχικά την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα. Αφού εμειναν εκεί για δύο ημερες, συνέχισε μόνη της το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ όπου και βρέθηκαν τα ναρκωτικά στην κατοχή της.

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψης η ίδια ισχυριζόταν ότι δεν ειχε ιδέα για τα ναρκωτικά και ότι κάποιος τα τοποθέτησε εν αγνοία της στις αποσκευές της.

Η αυστηρή νομοθεσία όμως που έχει η Κίνα σε σχέση μετά εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά αρνείται να ορίσει εγγύηση και την προφυλακίζει.

Η τότε 19χρονη Ειρήνη Μελισσαροπούλου κρατείται σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση και μεταφέρεται στη φυλακή. Κατάφερε να μιλήσει για πρώτη φορά με τους γονεις της έναν ολόκληρο μήνα μετά τη σύλληψη της ενώ τους είδε στις αρχες του 2018 λίγο πριν τα εικοστά της γενέθλια.

Η πρώτη της ακρόαση έγινε τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ το δικαστήριο ορίστηκε για τον Ιούλιο του 2018. Η υπόθεσή της, ωστόσο, παραπεμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο με δικάσιμο τον Μάρτιο του 2019.

Μέχρι τότε το πρώην μοντέλο μεταφέρεται αφού ενηλικιώθηκε στη φυλακή υψίστης ασφάλειας όπου και παρέμεινε μέχρι και την αποφυλάκιση της.

Ειρήνη Μελισσαροπούλου: Η δίκη

Το κατηγορητήριο με το οποίο ήταν αντιμέτωπη ήταν βαρύ με αποτελέσμα να κινδυνεύει να της επιβληθεί καταδικαστική ποινή από 30 χρόνια εως ισόβια.

Η Ειρήνη Μελισσαροπούλου οδηγήθηκε στο δικαστήριο του West Kowloon στο Χονγκ Κονγκ, όπου και δικάστηκε.

Η οικογένεια της αλλά και ο συνήγορος της Σάκης Κεχαγιόγλου έκαναν ο,τι μπορούσαν έτσι ώστε να επιστρέψει η κοπέλα στην Ελλάδα και να δικαστεί εκεί, όμως η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αρνήθηκε την έκδοσή της στην Ελλάδα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, που ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου 2019 και ολοκληρώθηκε στις 13 Μαρτίου του ίδιου έτους με την έκδοση της απόφασης.

Η νεαρή κοπέλα από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις κατηγορίες που της αποδόθηκαν και δήλωνε «θύμα απάτης».

Απολογηθηκε ενώπιον του δικαστηρίου επι 2,5 ώρες. Κατά την απολογία της μάλιστα ανέφερε οτι ως κόρη αστυνομικού γνώριζε τις διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόμια και πως ακόμα και για αυτό θα ήταν τελείως παράλογο η ίδια να επιχειρήσει να κάνει αυτό που την κατηγορούσαν.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε το πρώην μοντέλο, πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης εμφανίζεται ενας άνδρας ρουμανικής καταγωγής τον οποίο γνώρισε στη Μυτιλήνη, ενώ έκανε λόγο για σημείο-κλειδί στην υπόθεση, το οποίο δεν ήταν άλλο από την Αντίς Αμπέμπα, από όπου φαινόταν ότι παρέλαβε τον σάκο με τα κρυμμένα ναρκωτικά.

Μάλιστα, η κοπέλα κατονόμασε και τον πατέρα του άνδρα που γνωρισε στη Μυτιλήνη και είπε πως είναι θύμα σπείρας που την παρέσυρε ενώ υποστήριξε πως δεν γνώριζε το παραμικρό για τα ναρκωτικά που μετέφερε. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είπε ο άνδρας που την εκμεταλλεύτηκε, της είχε υποσχεθεί καριέρα στον χώρο του μόντελινγκ ενώ πρόσθεσε ότι ο ιδιος της είχε εκδώσει τα εισιτήρια και είχε προετοιμάσει το ταξίδι.

«Του είχα απόλυτη εμπιστοσύνη, δεν είχα λόγο να υποψιαστώ κάτι», είπε χαρακτηριστικά κατα την απολογία της και συμπλήρωσε ότι εκείνος της είχε δώσει τον σάκο στον οποίο βρέθηκαν τα ναρκωτικά αλλά όσο εκείνη δικάζεται, αυτός συνεχίζει τη ζωή του χωρίς κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα.

Η νεαρή κοπέλα υπογράμμισε ότι ο ανδρας αυτός μετα τη σύλληψη της και τον σάλο που προκλήθηκε εξαφανίστηκε.

«Αν γνώριζα ότι το σακ-βουαγιάζ είχε ναρκωτικά, γιατί να μην το πετάξω;», είπε απευθυνομενη στο κινεζικό δικαστηριο και τόνισε ότι ο σάκος ήταν ελαφρύς με αποτέλεσμα να μην υποψιαστεί κάτι.

Ιδιαίτερη μνεία κατά την απολογία της έκανε και στο σοκ που της προκάλεσε η στιγμή της σύλληψης της στο αεροδρόμιο.

Αμείλικτος, ο εισαγγελέας της έδρας ζητά την καταδίκη της αφού όπως υποστήριξε η ίδια «ήξερε πως μετέφερε ναρκωτικά».

Παρά τις συνεχόμενες αρνήσεις του πρώην μοντέλου η καταδίκη της έμοιαζε μονόδρομος, μέχρι που εμφανίστηκε ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο που εξασφάλισε την πλήρη αθώωση της κατηγορούμενης.

Και αυτό ήταν η ανυπαρξία δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πακέτο που είχαν τοποθετήσει τα ναρκωτικά. Αυτή η ανατροπή της τελευταίας στιγμής ήταν καταλυτική στην απρόσμενη και ομόφωνη αθώωση της από το ένορκο κινεζικό δικαστήριο.

Έτσι, η Ειρήνη Μελισσαροπούλου επέστρεψε, αθώα πλέον, οριστικά στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2019 και από τότε συνεχίζει τη ζωή της στον τόπο καταγωγής της, υπηρετώντας -μετά από τις σχετικές εξετάσεις- στην Ελληνική Αστυνομία.