Σε μια περίοδο που όλα τα νησιά βρίσκονται σε διαρκές limit up και έχουν καταστεί απλησίαστα για την πλειοψηφία των Ελλήνων, υπάρχουν εκείνα τα άγνωστα, τα μικρά τα ακατοίκητα, που μπορεί να αποτελέσουν γοητευτικούς προορισμούς για ελεύθερα πνεύματα. Ο Bill Gates δεν είναι και πολύ ελεύθερο πνεύμα, δεν τον βλέπεις δηλαδή και λες να ένας για να του κάνω τράκα κανένα στριφτό στην Ανάφη, ούτε του λείπουν τα λεφτά για να πάει στη Μύκονο ή τη Σαντορίνη. Έχει όμως τόσα λεφτά ώστε να βάλει στο μάτι ένα μικρό νησί και να το κάνει δικό του. Και οι Πεταλιοί είναι το νησί που του γυάλισε.

Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο, όπου δεν κατοικεί κανείς. Κι αυτό καθιστά πιο εύκολο το έργο του Bill Gates για να τα αγοράσει, γιατί δεν πρόκειται να του μπει κανείς εμπόδιο. Οι Πεταλιοί μπορούν να γίνουν ο δικός του Σκορπιός και όπως ο Rybolovlev, να αναπτύξει επιχειρηματικά σχέδια γύρω από τον τουρισμό και την εστίαση. Δε θα μας ξάφνιαζε δηλαδή αν οι Πεταλιοί γίνονται ένα νησί-ιδιωτική λέσχη για πολύ πλούσιους τύπους που θα μαζεύονται εκεί για συνέδρια και συζητήσεις.

Στους Πεταλιούς το κύριο τμήμα είναι το Μεγανήσι ή Μεγάλο Πετάλι και το Χερσονήσι, που παλιότερα είχαν κατοίκους. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Εκεί θα βρει κανείς απέραντους φυσικούς κόλπους με αμμώδεις παραλίες και περί τα 22.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με 77 στρέμματα απ΄τα συνολικά 16.000 να προσφέρονται για να ανεγερθούν πολυτελή οικήματα και ξενοδοχεία ή και golf clubs.

Το Χερσονήσι είναι ακόμα πιο θρυλικό γιατί εκεί βρίσκεται η βίλα της οικογένειας Εμπειρίκου, η οποία από μόνη της έχει ένα κόσστος 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η οικογένεια Εμπειρίκου στη συνέχεια ήρθε σε σύγκρουση με την οικογένεια του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, καθώς ο μεν Εμπειρίκος είχε κληρονομήσει το 50% της εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί από τον πατέρα του, τον γνωστό λογοτέχνη και ψυχαναλυτή Ανδρέα Εμπειρίκο, ενώ ο Καρνέσης απέκτησε το υπόλοιπο 50% που προηγουμένως κατείχε η οικογένεια Παπαληού.

Οι δύο πλευρές αντί να συνεργαστούν, επέλεξαν να καταφύγουν σε μια δικαστική διαμάχη που κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2020 με την κατάθεση μιας αγωγής 186 σελίδων από την πλευρά του Μ. Εμπειρίκου κατά της κοινής εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί και της διοίκησης της. Η διαμάχη τους κατέληξε στο να βγουν στο σφυρί τα μετοχικά δικαιώματα της εταιρείας και ορίστηκε μια τιμή προσφοράς στα 26 εκατομμύρια. Στη βάση αυτής έγινε ένας πλειστηριασμός το 2020 που απέβη άκαρπος.

Η καλλιτεχνική διαδρομή που έχουν ακολουθήσει οι Πεταλιοί δεν έμεινε μόνο στην ποίηση. Το 1990 ένα τμήμα 200 στρεμμάτων στο Μεγανήσι, πωλήθηκε στον γιο του Pablo Picasso, τον Claude. Αυτός και η αδερφή του Paloma έφτιαξαν ένα υπέροχο οίκημα που αργότερα το πούλησαν στην οικογένεια Δαυΐδ, μετά από πολιορκία από εφοπλιστές και Άραβες πρίγκιπες.

Τα ρεπορτάζ θέλουν τον Bill Gates να μεταβαίνει σήμερα στη Μύκονο για να πάει από εκεί στους Πεταλιούς για να τους δει, αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο για την πρόθεση του να τους αγοράσει. Άλλωστε, πριν λίγα 24ωρα είχε γίνει γνωστή η παρουσία του στη χώρα μετά από πρόσκληση του Albert Bourla. Αν πάντως καταλήξει σε αυτή την απόφαση, το ποσό που θα κληθεί να καταβάλλει, δύσκολα θα βρίσκεται κάτω από τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 40, ανάλογα με το μέγεθος της έκτασης.

Και μπορεί για τον ίδιο αυτό το ποσό να είναι ό,τι για εμάς τους κοινούς θνητούς κάτι σαν 100 ευρώ, αλλά σίγουρα δεν θα τα βάλει όλα μόνος του. Θα φροντίσει να έχει και επιχειρηματικούς συμπαίκτες.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Τριζόνια: Το νησί του Κορινθιακού με την απαράμιλλη ομορφιά

Θα κολυμπούσες για πάντα εδώ – Το νησί με τη μία παραλία που κάθε του σημείο θυμίζει Καραϊβική

Ναι, η Μύκονος είναι πανάκριβη και απλησίαστη…Ε, και;