Δεκάδες Αφγανές διαδήλωσαν στην Καμπούλ, αφού τους δόθηκε η «άδεια» από τους Ταλιμπάν, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, στην εργασία και την πολιτική εκπροσώπηση.

«Τρόφιμα, καριέρες, ελευθερία!», φώναζε το αγανασκτισμένο πλήθος, ενώ ορισμένες από τις συμμετέχουσες στην κινητοποίηση κρατούσαν πανό, όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ της πρόσβασης των γυναικών σε πολιτικές θέσεις. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, μετά τις πρώτες χιονοπτώσεις, στη χώρα.

Πρόσφατα οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι οι γυναίκες θα έχουν δικαίωμα να επιλέγουν ποιον θα παντρευτούν και δεν θα αποτελούν αντικείμενα κανενός άντρα, ωστόσο δεν ανέφεραν τίποτα για τα δικαιώματα τους στην εκπαίδευση και την εργασία.

Ορισμένες γυναίκες κρατούσαν πανό, με τις διαμαρτυρίες που διατυπώνουν και οι ίδιοι οι Ταλιμπάν, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η διεθνής κοινότητα έχει «παγώσει» βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είπαν ότι δεν περίμεναν από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν να χειριστεί την κρίση και να αποτρέψει την καταστροφή. «Η διαμαρτυρία μας είναι η διεθνής κοινότητα να αποτρέψει μια καταστροφή που περιμένει να συμβεί. Δεν ξέρω γιατί η διεθνής κοινότητα μας παρακολουθεί σιωπηλά», είπε η ακτιβίστρια Marjan Amiri στην EFE.

Η διαδήλωση έγινε καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας εν μέσω μιας ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης, καθώς το νόμισμά τους χάνει ολοένα και περισσότερο σε αξία. Είπε ότι είχαν συγκεντρωθεί από τη στιγμή που η φτώχεια έπληττε τους ανθρώπους σε όλο το Αφγανιστάν και έχασαν τα μέλη των οικογενειών τους και τα παιδιά τους.

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν ζουν υπό τον φόβο των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν, που επανέκτησαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου, δεσμεύτηκαν να κυβερνήσουν με λιγότερη βαναυσότητα σε σύγκριση με την πρώτη διακυβέρνησή τους τη δεκαετία του 1990, ωστόσο πολλές γυναίκες νιώθουν ότι απειλούνται, ενώ εκτοπίστηκαν από τη δημόσια διοίκηση και την πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αν και τους δόθηκε το δικαίωμα να διαδηλώσουν, κάποιες διαδηλώτριες επιβεβαίωσαν ότι συνεχίζουν να φοβούνται τη νέα ηγεσία της χώρας.

«Ο φόβος παραμένει, όμως δεν μπορούμε να ζούμε μέσα στον φόβο. Πρέπει να πολεμήσουμε τον φόβο μας», είπε μία Αφγανή που συμμετείχε στη διαδήλωση, η 28χρονη Σαχίρα Κοχιστάν.