Αν βρεθείς σε ένα μουσείο, μπροστά σε ένα κειμήλιο, θα δεις να υπάρχει μια επιγραφή που λέει «Μην Αγγίζετε». Αν πας να το πάρεις, θα σε συλλάβουν για κλοπή. Αν το πουλήσεις παράνομα, θα πας μέσα για αρχαιοκαπηλεία. Έτσι λέει ο νόμος. Ο νόμος όμως δεν αναγνωρίζει ότι το να κλέψεις αυτό που κάποιος άλλος έχει κλέψει, δεν συνιστά κλοπή, αλλά αναιρεί την κλοπή όπως οι δύο αρνήσεις ή οι δύο αφαιρέσεις. Κι αυτό γιατί τα μουσεία είναι ο νούμερο 1 κλέφτης πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με όσα αποτύπωσε ο John Oliver.

Ο φημισμένος και πολυβραβευμένος Βρετανός παρουσιαστής του Last Week Tonight, που προσφάτως κατέκτησε δύο ακόμα Emmy, είχε στο ερευνητικό αφιέρωμα αυτής της εβδομάδας στην εκπομπή του τα μουσεία. Και όσοι παρακολουθούν αυτή την εκπομπή, ξέρουν ότι έχει έναν μαγικό τρόπο να ενώνει τα κομμάτια του παζλ και να φέρνει στο φως πληροφορίες που έχουν κρυφτεί ή αγνοούνται.

Ένα δωρεάν μάθημα ενημέρωσης είναι αυτό που κάνει ο John Oliver και στο μάθημα αυτής της εβδομάδας μαθαίνει κάποιος ότι τα μουσεία της Δύσης έχουν ξεπαστρέψει την πολιτιστική κληρονομιά εθνών της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής ή και εθνών μικρότερων τους στην Ευρώπη.

Το Βρετανικό Μουσείο είναι ο νούμερο 1 κλέφτης και ακολουθεί το Λούβρο. Με το πρόσχημα του ότι οι χώρες δε μπορούσαν να προστατεύσουν τον πολιτισμό τους, άρπαξαν κειμήλια και αρχαιότητες και τις έκαναν μέρος του δικού τους πολιτισμού. Αν αυτό δεν λέγεται οικειοποίηση, τότε τι;

Οι διαρροές στο Βρετανικό Μουσείο και η δήλωση του James Cameron που αποδεικνύει ότι τα μουσεία ληστεύουν νόμιμα

Κι όχι μόνο. Όπως ανέδειξε η εκπομπή, διαθέτουν στις συλλογές τους εκατομμύρια κομμάτια, αλλά εκθέτουν μόλις το 10%. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι που αυτό το πολιτισμικό παρελθόν τους ανήκει, δεν μπορούν να το δουν, δεν έχουν πρόσβαση. Όλη η Ιστορία της Αφρικής είναι εγκλωβισμένη στο Βρετανικό Μουσείο και οι Αφρικανοί μπορεί να μην έχουν ποτέ την ευκαιρία να πάνε στο Λονδίνο. Αντιθέτως, οι Λονδρέζοι θα δουν αυτή την Ιστορία όσες φορές θέλουν.

Η Ελλάδα δεν είναι αμέτοχη σε αυτό. Είναι ένα από τα θύματα των θεσμοθετημένων κλεφτών ή και ληστών, που είναι τα μουσεία και οι επικεφαλής τους, όπως και τα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού. Είναι η εντεινόμενη συζήτηση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που κατηύθυνε τον John Oliver και την συντακτική του ομάδα προς αυτή τη θεματολογία.

Και ο Βρετανός παρουσιαστής ήταν σαφής: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στην Ελλάδα».

Δείτε το άκρως κατατοπιστικό βίντεο, με την Ελλάδα να αποτελεί τον πρόλογο του παρουσιαστή που αν μη τι άλλο έχει μάθει να λέει όλες τις άβολες αλήθειες και να μην καταφεύγει σε δικαιολογίες. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διαρροές νερού από την οροφή στην αίθουσα που βρίσκονται τα Ελγίνεια στο Βρετανικό Μουσείο, ως απάντηση στη φθηνή δικαιολογία αρκετών πως οι χώρες που τους ανήκει αυτός ο πολιτισμός, δεν έχουν τη δυνατότητα να τον συντηρήσουν.

Υπενθύμισε κιόλας ο John Oliver τη φράση που είχε πριν πριν χρόνια ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός James Cameron, μετά από αίτημα της Ινδίας να επιστραφεί το διαμάντι Kohinoor (διάβασε περισσότερα για την ιστορία του εδώ). «Αν πούμε Ναι σε ένα αίτημα, τότε θα πρέπει να πούμε σε όλους και μετά το μουσείο θα είναι άδειο».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Βρετανία για νέο κύκλο συζητήσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – «Πιο κοντά από ποτέ στην επανένωση»

Σκάνδαλο στο Poker: Παίκτρια κέρδισε $269.000 φορώντας περίεργο δονούμενο δαχτυλίδι – Απέδωσε τις κατηγορίες στον… σεξισμό

Ξαφνικά το σκάκι έγινε trend: Το μεγάλο σκάνδαλο εξαπάτησης και η «άνοδος των μηχανών» – Πώς το πιο ήρεμο σπορ του πλανήτη έγινε «εκρηκτικό»