Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αποχώρησαν από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια και η εξουσία βρίσκεται πια στα χέρια των Ταλιμπάν, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εδραιωθούν με νέα κυβέρνηση. Οι ίδιοι υπόσχονται πως οι ωμότητες του παρελθόντος δεν θα έρθουν ξανά στο προσκήνιο. Ο χρόνος, όμως, θα δείξει κατά πόσο αυτά είναι υποσχέσεις που θα τηρηθούν.

Από την άλλη, βέβαια, μεταξύ των υποσχέσεων των Ταλιμπάν, ήταν και πως θα επιτρέψουν στις γυναίκες να συνεχίσουν να εργάζονται, πράγμα που δεν τηρείται πλήρως. Όσον αφορά τον Τύπο, οι περισσότερες αναγκάζονται να μείνουν χωρίς δουλειά, λέγοντας τους να μείνουν σπίτι, παρά το γεγονός πως δήλωσαν ότι σέβονται την ελευθερία του Τύπου. Για να μιλάμε με αριθμούς, από τις 700 δημοσιογράφους της Καμπούλ, λιγότερες από τις 100 εργάζονται.

https://www.intronews.gr/4382-2-afghanistan-exodos-prosfiges-erimos

Σε δύο άλλες επαρχίες του Αφγανιστάν, όπως αναφέρουν οι Reporters Sans Frontières (Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα), οι γυναίκες δημοσιογράφοι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι, ενώ κάποιες άλλες δέχθηκαν επίθεση και παρενοχλήθηκαν. Τονίζουν δε, πως το να φιμώνεις τις γυναικείες φωνές στα ΜΜΕ, είναι μια προεργασία για όλες τις γυναίκες της χώρας.

Στη έρευνα των RSF σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας των Αφγανών Γυναικών Δημοσιογράφων, διαπιστώθηκε πως το περισσότερο γυναικείο προσωπικό στα μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφων και μη, σταμάτησε να εργάζεται. Το 2020, στα 108 μέσα ενημέρωσης, απασχολούνταν 4.940 εργαζόμενοι. Από τις 510 γυναίκες που εργάζονταν για οκτώ από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες, μόνο 76 – συμπεριλαμβανομένων 39 δημοσιογράφων – εξακολουθούν να εργάζονται. Η κατάσταση είναι παρόμοια στις επαρχίες, όπου σχεδόν όλα τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης σταμάτησαν να λειτουργούν μετά την επέλαση των Ταλιμπάν.

«Ο σεβασμός των Ταλιμπάν για το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, να εργάζονται και να ασκούν το επάγγελμά τους είναι ένα βασικό ζήτημα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του RSF, Christophe Deloire.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BBC News (@bbcnews)

«Οι γυναίκες δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να ξαναρχίσουν να εργάζονται χωρίς να παρενοχλούνται, γιατί είναι το βασικότερο δικαίωμά τους, γιατί είναι απαραίτητο για τα μέσα διαβίωσής τους και επίσης επειδή η απουσία τους από το τοπίο των μέσων ενημέρωσης θα είχε ως αποτέλεσμα να φιμώσουν όλες τις γυναίκες γυναίκες. Καλούμε την ηγεσία των Ταλιμπάν να παράσχει άμεσες εγγυήσεις για την ελευθερία και την ασφάλεια των γυναικών δημοσιογράφων», πρόσθεσε.

Η Αμερικανική Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων κάλεσε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν να παρενοχλούν και να επιτίθενται σε δημοσιογράφους. «Η απομάκρυνση των δημοσίων μέσων ενημέρωσης από εξέχουσες γυναίκες παρουσιάστριες ειδήσεων είναι ένα δυσοίωνο σημάδι ότι οι Ταλιμπάν ηγεμόνες του Αφγανιστάν δεν έχουν καμία πρόθεση να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, στα ΜΜΕ ή αλλού», δήλωσε ο Steven Butler, συντονιστής του προγράμματος CPJ για την Ασία. «Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να αφήσουν τις γυναίκες παρουσιάστριες να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να επιτρέψουν σε όλους τους δημοσιογράφους να εργάζονται με ασφάλεια και χωρίς παρεμβολές».

Εκπρόσωπος του RSF είπε στον Guardian ότι η οργάνωση εξακολουθεί να ελπίζει να απομακρύνει τις γυναίκες δημοσιογράφους και εκείνες που συνεργάζονται με οργανώσεις μέσων ενημέρωσης από τη χώρα. «Είναι μια καταστροφική κατάσταση, αλλά δεν απελπιζόμαστε και ελπίζουμε ακόμη ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους βγάλουμε. Αυτή δεν ήταν η αρχική μας πρόθεση, αλλά παρακολουθούμε την κατάσταση», ανέφεραν.

Η RSF δήλωσε, τέλος, πως παρά τις δεσμεύσεις του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid, ότι οι γυναίκες θα «μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους σε λίγες μέρες», δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, αναγκάζοντας τις γυναίκες δημοσιογράφους να μείνουν στο σπίτι και να αντιμετωπίσουν ένα αβέβαιο μέλλον.

Φωτογραφία: Getty