Σε αυτούς τους 20 μήνες με κορωνοϊό, τα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει πως άνθρωποι ηλικίας 40 ετών και κάτω, δίχως υποκείμενα νοσήματα ή χρόνιες παθήσεις, έχουν τρομερά χαμηλές πιθανότητες να περάσουν τη νόσο σε βαριά μορφή. Εν τούτοις, υπάρχουν αρκετά τέτοια περιστατικά και η απάντηση σε αυτή την απορία ίσως βρίσκεται στο γονίδιο ADAM9.

Μια έρευνα που διεξήχθη από Γάλλους και Αμερικανούς επιστήμονες, εξέτασε ασθενείς κάτω των 50 ετών και δίχως υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι πέρασαν βαριά μορφή Covid-19, με κάποιους να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και άλλους να αντιμετωπίζουν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα και να έχουν υποστήριξη οξυγόνου.

Ο Seiamak Bahram, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, και ο Thomas Chittenden, ερευνητής στο Genuity AI Research Institute and Boston Children’s Hospital, που συνυπογράφουν την έρευνα, σημειώνουν ότι «μέχρι σήμερα είναι ελάχιστες οι έρευνες που στόχευσαν σε νεαρό πληθυσμό, δίχως υποκείμενα νοσήματα, για να διαλευκάνουν τα αίτια που μπορεί να νοσούν βαριά ή και να πεθαίνουν».

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο Science Translational Medicine, εξηγείται ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό μιας αλληλουχίας γονιδίων, αίματος RNA, μάζας κυτταρομετρίας και πρωτεωμικών αναλύσεων σε πλάσμα αίματος και σε μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος, ανάλυση κυτοκίνης και ανοσοφαινοτυποποίηση σε 47 ασθενείς Covid-19 κάτω των 50 ετών που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη, σε 25 ασθενείς ίδιου ηλικιακού φάσματος που νοσηλεύτηκαν σε μη κρίσιμη κατάσταση και σε 22 υγιείς ανθρώπους.

Η έρευνα, σύμφωνα με το genomeweb.com, έγινε στη Γαλλία από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο του 2020, πριν δηλαδή κυκλοφορήσουν τα εμβόλια, επομένως τα αποτελέσματα της μπορεί να διαφοροποιούνται σε αυτή τη φάση.

Σε αυτή την έρευνα λοιπόν, οι επιστήμονες είδαν ότι υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα σε λεμφοειδή και μυελοειδή κύτταρα, αλλά και σε μοριακά χαρακτηριστικά που αφορούν στη δράση του ιού, επομένως η μόλυνση και η πήξη του αίματος ήταν σε υψηλότερα επίπεδα.

«Η κατανόηση της ανοσοποιητικής απόκρισης στον SARS-CoV-2 είναι αναγκαία για να βρούμε τους λόγους που ορισμένοι νέοι ασθενείς, δίχως νοσήματα, καταλήγουν να νοσούν βαριά, ενώ άλλοι όχι, ένα φαινόμενο που επιδεινώθηκε με τις μεταλλάξεις. Πιο συγκεκριμένα, η γνώση για τους μοριακούς οδηγούς της βαριάς νόσησης Covid-19, είναι απαραίτητη για να αναγνωρίσουμε τις κόκκινες σημαίες και να εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές μεθόδους» εξηγούν οι ερευνητές στην αναφορά τους.

Στο πείραμα τους χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη και στρατηγικές προβαλλιστικού προγραμματισμού για να αναλύσουν τα δεδομένα που τους έδωσαν οι περιπτώσεις που εξέτασαν. Όταν εισήλθαν βαθιά στα γονίδια που είχαν διαφορετική δραστηριότητα (5 στο σύνολο), βρήκαν μια γονιδιακή υπογραφή που σχετιζόταν με τις βαριές περιπτώσεις τόσο στο πρώτο στάδιο της έρευνας, όσο και στο επαναληπτικό όπου συμμετείχαν 81 άνθρωποι που βρέθηκαν σε ΜΕΘ και 73 που είχαν αναρρώσει.

Η υψηλή συσσώρευση του ADAM9 προκαλεί βαριά νόσηση

Αυτή η γονιδιακή υπογραφή ανήκει στο γονίδιο ADAM9, το οποίο αποκωδικοποιεί την μεταλλοπρωτέαση και την δισιντεγρίνη. Αυτές οι δύο ουσίες έχουν αυξημένη εκδήλωση στις βαριές περιπτώσεις.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η «σίγαση» (καταστολή δραστηριότητας) του γονιδίου ADAM9 στα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, τα οποία είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον κορωνοϊό, επιβράδυνε τον πολλαπλασιασμό του ιού. Γι’ αυτό οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το ADAM9 πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω ως πιθανός στόχος προτεραιότητας για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση της Covid-19.

«Όλα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σοβαρές μορφές της νόσου είχαν ως κοινό στοιχείο μια “καταιγίδα κυτοκίνης” πριν τη φλεγμονή και αξιοσημείωτες αλλαγές στα Τ και Β δενδριτικά κύτταρα, αλλά και σε τμήματα των μονοκύτταρων κυττάρων. Αυτές οι  αλλαγές ήταν ανεξάρτητες από το μέγεθος της ιικής μόλυνσης, ενώ η συγκέντρωση των αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 και η δράση τους για εξουδετέρωση του ιού, δεν διέφεραν μεταξύ των σοβαρών περιστατικών και των μη σοβαρών.

Τα αποτελέσματα μας δείχνουν συνολικά ότι το ADAM9 είναι ένας in vivo ρυθμιστικός παράγοντας για τους ασθενείς βαριάς μορφής και αποδεικνύεται ότι μια υψηλότερη ποσότητα του ADAM9 διευκολύνει την προσβολή από τον ιό και την αντιγραφή σε ένα ex vivo κυτταρικό μοντέλο» καταλήγει η δημοσίευση.