Οι πράκτορες του FBI εξασφάλισαν άδεια από ομοσπονδιακό δικαστή προκειμένου να διεξάγουν έρευνα στο σπίτι του Donald Trump, στο Μαρ-α-Λάγκο. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αφαιρέσει παράνομα 184 απόρρητα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο.

Ο Trump παρέδωσε οικειοθελώς τα εν λόγω απόρρητα έγγραφα που βρίσκονταν διασκορπισμένα και αναμεμειγμένα με περιοδικά, εφημερίδες, φωτογραφίες, επιστολές, σημειώσεις και άλλο ποικίλο υλικό σε 15 κιβώτια στην υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ. Η ανακάλυψη τους (στα οποία περιλαμβάνονται 67 που χαρακτηρίζονται ως «Εμπιστευτικά», 92 ως «Απόρρητα» και 25 ως «Άκρως απόρρητα») σχημάτισε το σώμα των αποδείξεων που επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης στο ένταλμα έρευνας.

«Η κυβέρνηση διεξάγει ποινική έρευνα σχετικά με την ανάρμοστη αφαίρεση και αποθήκευση απόρρητων πληροφοριών σε μη εγκεκριμένα μέρη, όπως και με την παράνομη απόκρυψη ή αφαίρεση κυβερνητικών αρχείων», γράφει πράκτορας του FBI, ο οποίος δεν κατονομάζεται, στην ένορκη βεβαίωση των 32 σελίδων που υποστηρίζει το ένταλμα έρευνας του FBI.

«Επιπλέον υπάρχει πιθανός λόγος να πιστεύεται ότι επιπρόσθετα έγγραφα που περιείχαν απόρρητες πληροφορίες NDI (πληροφορίες εθνικής άμυνας) ή που είναι προεδρικά αρχεία που υπόκεινται σε απαιτήσεις διατήρησης αρχείων εξακολουθούν να παραμένουν στην κατοικία του Trump», επισημαίνει ο πράκτορας στην ένορκη βεβαίωση, σημειώνοντας ότι αυτός έχει εκπαιδευτεί στις έρευνες αντικατασκοπείας και κατασκοπείας. «Υπάρχει επίσης πιθανός λόγος να πιστεύεται ότι στοιχεία για παρακώλυση» της δικαιοσύνης θα βρεθούν στο σπίτι του, προσθέτει.

Κατά τη διάρκεια της εφόδου αυτής, δεκάδες πράκτορες πήραν 27 επιπρόσθετα κιβώτια κυβερνητικών και προεδρικών αρχείων, στα οποία περιλαμβάνονται 11 σειρές εγγράφων που ο Trump πήρε μαζί του όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με κατάλογο του FBI με τα αντικείμενα που ελήφθησαν από το σπίτι του πρώην προέδρου νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Μια ωραία ατμόσφαιρα στην επιστήμη: Η Moderna μηνύει την Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ζαπορίζια: Για δεύτερη μέρα παραμένουν αποσυνδεδεμένοι οι αντιδραστήρες

Κλαμπ στο Σίδνεϊ απαγορεύει το επίμονο eye contact: Μέχρι και σύλληψη για όποιον κοζάρει