Πλέον οι Αρχές αρχίζουν και βλέπουν ξεκάθαρο μοτίβο αναφορικά με τα κυκλώματα μαστροπείας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά επαναλαμβανόμενα τα οποία διαγράφουν ξεκάθαρα πλέον τις τακτικές των παραβατικών στοιχείων που εκμεταλλεύονται βάναυσα γυναίκες από τη Λατινική Αμερική. Ένα τέτοιο κύκλωμα μαστροπείας έφερε στην επιφάνεια η ΕΛ.ΑΣ. με τη συνδρομή της Europol.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εξάρθρωσε το κύκλωμα μαστροπείας προχωρώντας σε έξι συλλήψεις μελών της οργάνωσης, ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 10 γυναίκες κυρίως από τη Λατινική Αμερική και τη Βενεζουέλα.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (2/12) με τη συνδρομή της Europol, των εκπροσώπων της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, HSI – Homeland Security Investigations), καθώς και των Μ.Κ.Ο. «OUR GREECE» και «Α21».

Εκτός από τα έξι μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν και τέσσερις γυναίκες κατά τη διάρκεια των ελέγχων σε έξι οίκους ανοχής, ανεξάρτητα με την υπόθεση, καθώς παραβίαζαν τους κανονισμούς λειτουργίας.

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα μαστροπείας

Όπως προέκυψε από τη συστηματική και ενδελεχή έρευνα, οι έξι συλληφθέντες μαζί με τουλάχιστον ακόμα τρία άτομα, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με διακριτούς ρόλους προβαίνοντας στην οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών. Για να πετύχουν τον σκοπό τους λειτουργούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία:

  • μέλος της οργάνωσης αναλάμβανε τον εντοπισμό και τη στρατολόγηση αλλοδαπών γυναικών, οι οποίες βρίσκονταν κατά κύριο λόγο σε ευάλωτη κοινωνική και οικονομική θέση,
  • οι γυναίκες προσεγγίζονταν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και με τη χρήση απατηλών μέσων, που αφορούσαν την εύρεση νόμιμης εργασίας, με υψηλές χρηματικές απολαβές και πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης, πείθονταν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα,
  • οι υποψήφιες γυναίκες καλούνταν να αποστείλουν φωτογραφίες προκειμένου να «εγκριθούν» εμφανισιακά από το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης καθώς και φωτογραφία από το ταξιδιωτικό τους έγγραφο,
  • τα λοιπά μέλη της εγκληματικής ομάδας, φρόντιζαν για τη λειτουργία των οίκων ανοχής και την παραλαβή και επίβλεψη των εκδιδομένων, καθώς και την παρακράτηση και παράδοση των εσόδων,
  • το αρχηγικό μέλος ακολούθως νομιμοποιούσε τα παράνομα έσοδα, μέσω συμμετοχής σε εταιρείες επενδύσεων και παροχής υπηρεσιών διαμονής.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -6.382- ευρώ,
  • κάμερες και καταγραφικά επιτήρησης,
  • δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές και
  • πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων αναφορικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι, σε δέκα γυναίκες θύματα της οργάνωσης παρασχέθηκε αρωγή και προστασία ενώ μεταφέρθηκαν σε ξενώνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός τους, κατόπιν επιθυμίας τους.