Κύκλωμα πειρατικής ομάδα παροχής συνδρομητικού τηλεοπτικού περιεχομένου εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Όπως ανακοινώθηκε, τα μέλη της παράνομης οργάνωσης δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην αναμετάδοση εικόνας χωρίς την έγκριση του φορέα που κατέχει την άδεια παροχής ανά την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, οι Αρχές κινήθηκαν συντονισμένα σε περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και συνελήφθησαν εννέα βασικά μέλη της οργάνωσης.

Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη τρία μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αρχηγικά.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για -κατά περίπτωση- συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση των νομοθεσιών περί πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών και περί όπλων.

Για την επίτευξη του σκοπού της παράνομης δραστηριότητάς τους, τα δύο αρχηγικά μέλη είχαν δημιουργήσει δίκτυο το οποίο υποστήριζαν τεχνικά και στο οποίο λειτουργούσε ένας εξυπηρετητής (server) για την παράνομη αναμετάδοση των καναλιών.

Από την πλευρά τους, τα βασικά μέλη λειτουργούσαν με δικό τους πελατολόγιο ως μεταπωλητές των παράνομων συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί εισέπρατταν τα χρήματα σε μετρητά ή μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων ή διαδικτυακών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων, καθώς και μέσω κρυπτονομισμάτων.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Τα αρχηγικά μέλη δημιουργούσαν και συντηρούσαν την τεχνολογική υποδομή, τα υπόλοιπα μέλη λειτουργούσαν ως μεταπωλητές προδιαμορφωμένων από τους ίδιους ειδικών συσκευών (IPTVBOXES), μέσω των οποίων μπορούσε κάθε χρήστης τους, να συνδεθεί μέσω ειδικού προγράμματος στο διαδίκτυο και μπορούσε με κατάλληλη διαμόρφωση του προγράμματος να συνδεθεί σε παράνομους διακομιστές.

Προκεμένου να ελέγχουν την κατάσταση του κάθε χρήστη, ώστε να δουν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, εάν έχει λήξει η περίοδος συνδρομής του, καθώς και να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν την σύνδεση του κάθε χρήστη, κρατούσαν περίπου το 40% της αμοιβής που λάμβαναν από τους πελάτες και το υπόλοιπο ποσό το απέδιδαν στα αρχηγικά μέλη.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς και πολύμηνης ανάλυσης και διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε ότι το πελατολόγιο των μελών της οργάνωσης αριθμούσε τουλάχιστον -2.000- πελάτες, το περουσιακό όφελος που είχαν αποκόμισει ξεπερνούσε τις -420.000- ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά σε βάρος των νομίμων εταιρειών παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων ανέρχεται στα -2.240.000- ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την επιχείρηση σε κατοικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

52.915 ευρώ
24 συσκευές κινητής τηλεφωνίας
5 φορητές συσκευές tablet
3 φορητά ψηφιακά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης (usb flash drive)
22 σκληροί δίσκοι Η/Υ
46 τραπεζικές κάρτες (χρεωστικές/πιστωτικές/ανάληψης)
11 ηλεκτρονικοί υπολογιστές
αναδιπλούμενο μαχαίρι συνολικού μήκους 20 εκατοστών και μήκος λάμας 8 εκατοστών
3 τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων
6 κάρτες SIM
κάρτα microsd
41 διαδικτυακοί δέκτες
ασύρματο δρομολογητή
14 σπρέι πιπεριού
πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας
πλήθος εγγράφων, πελατολογίων και ιδιόχειρων σημειώσεων

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθησαν δύο άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, αντίστοιχα, καθώς ο πρώτος είχε δημιουργήσει δικό του δίκτυο για την παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών καναλιών και ο δεύτερος για θέαση συνδρομητικών υπηρεσιών.

Επίσης, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 43 ατόμων, για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς λάμβαναν έναντι αντιτίμου από τα μέλη της οργάνωσης παράνομο λογισμικό και εξοπλισμό για τη θέαση συνδρομητικών καναλιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, και παραπέμφθηκαν σε κύρια Ανάκριση, ενώ τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση.