Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, με την κακοκαιρία να λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις. Τουλάχιστον 12 νεκροί έχουν χάσει τη ζωή τους από δυστυχήματα, ενώ περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στη Βόρεια Καρολίνα, στο Μέιν και στη Βιρτζίνια. Ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, έχουν ακυρωθεί χιλιάδες πτήσεις, ενώ έκλεισαν και οι αυτοκινητόδρομοι.

Η χειμερινή καταιγίδα συνοδεύεται από χιονοπτώσεις και ισχυρές ριπές ανέμων, ενώ ο υδράργυρος έχει αγγίξει τους -48 βαθμούς Κελσίου. Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει από χθες να μην κυκλοφορεί κανείς στο δρόμο, αφού μπορεί να προκληθεί κρυοπάγημα σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Ενδεικτική είναι και η φωτογραφία με ένα πιάτο μακαρόνια και ένα πιρούνι να στέκονται στον αέρα, εξαιτίας του κρυοπαγήματος. 

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης επιβλήθηκε απαγόρευση των μετακινήσεων στην κομητεία Ίρι. «Μένουμε σπίτι μας. Δεν μπορώ να δω στην άλλη πλευρά του δρόμου» εξαιτίας της χιονόπτωσης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Jennifer Orlando στην πόλη Χάμπουργκ της εν λόγω κομητείας.

Η καταιγίδα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή λόγω του εύρους της, καθώς εκτεινόταν από τα σύνορα με τον Καναδά προς βορράν μέχρι τα μεξικανικά σύνορα στο νότο. Στο Ελ Πάσο του Τέξας, καταφύγια άνοιξαν ώστε οι μετανάστες από το Μεξικό να μπορέσουν να προστατευθούν καθώς οι θερμοκρασίες είχαν πέσει κάτω από το μηδέν.

ΗΠΑ: Χάος στις μεταφορές μέσα στις γιορτές

Οι ακυρώσεις πτήσεων έφθασαν τις 5.700 χθες, Παρασκευή, στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων επιβατών. Προχθές, Πέμπτη, είχαν ματαιωθεί σχεδόν 2.700 πτήσεις, ενώ περισσότερες από 1.000 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί για σήμερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware. Η εταιρεία επιβατικών σιδηροδρόμων Amtrak ακύρωσε δεκάδες δρομολόγια μέχρι τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μην μπορούν να ταξιδέψουν για τις γιορτές.

Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφηκαν σε αυτοκινητοδρόμους στις μεσοδυτικές πολιτείες εξαιτίας του χιονιού ή ατυχημάτων και οι αρχές σε τμήματα των πολιτειών Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Νέας Υόρκης και Οχάιο καλούσαν τους αυτοκινητιστές να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επέβαλε καθυστερήσεις για να καθαριστεί ο πάγος από τους διαδρόμους προσαπογείωσης αμερικανικών αεροδρομίων εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Διαβάστε ακόμη: Δυστύχημα στη Ρουμανία: Από τη Λάρισα ο άνδρας που έχασε τη ζωή του – «Καρμανιόλα» η συγκεκριμένη υπόγεια διάβαση

Ο υπουργός Μεταφορών είπε στο CNN πως το αεροπορικό σύστημα των ΗΠΑ «λειτουργεί υπό τεράστια πίεση» καθώς δύο διαφορετικές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι επηρεάζουν αεροδρόμια σε όλη τη χώρα. Περίπου το 10% των πτήσεων στις ΗΠΑ ακυρώθηκε την Πέμπτη, δήλωσε ο Μπούτιτζετζ.

Άλλες 10.400 αμερικανικές πτήσεις είχαν καθυστερήσεις χθες, Παρασκευή, -περιλαμβανομένου άνω του 40% των πτήσεων των American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines και Southwest Airlines- αφού 11.300 πτήσεις είχαν καθυστέρηση την Πέμπτη. Η Southwest ματαίωσε χθες 1.238 πτήσεις, το 29% του συνόλου των πτήσεων που είχε προγραμματίσει, ενώ η Alaska Airlines ακύρωσε 507, το 64% των πτήσεών της. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Σιάτλ-Τακόμα ακύρωσε χθες 357 πτήσεις, το 63% των πτήσεων που επρόκειτο να αναχωρήσουν από αυτό.

Ακυρώθηκαν επίσης σχεδόν οι μισές πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, καθώς και το 70% των πτήσεων που θα αναχωρούσαν από το Πόρτλαντ, το 38% αυτών από το ΛαΓκουάρντια της Νέας Υόρκης, το 29% από το Ο’ Χέαρ του Σικάγου και το 27% από τη Βοστώνη.

Ο καιρός έχει «τρελαθεί» – Υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη

Την ώρα που η βόρεια Αμερική βιώνει τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ, η Ευρώπη βρίσκεται στον αντίποδα, βιώνοντας τις πιο θερμές ημέρες των τελευταίων 150 ετών για τον μήνα Δεκέμβριο.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας Météo-France δημοσίευσε ότι καταρρίφθηκαν ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Δεκέμβριο σε 17 μετεωρολογικούς σταθμούς με ιστορικό καταγραφών άνω των 80 ετών. Τα θερμόμετρα στη νότια ηπειρωτική Γαλλία και στην Κορσική έδειξαν έως 22,5 βαθμούς Κελσίου και στη Βόρεια Γαλλία έως και 16°C, ενώ στο Παρίσι 15,7°C.

Στην Ελλάδα, οι χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών έδωσαν τη θέση τους σε υψηλότερες τιμές, οι οποίες στα βόρεια είναι υψηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.

Αντίθετα, οι ταχέως κινούμενες, από την περιοχή του Καναδά, πολικές αέριες μάζες έχουν πλέον καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής. Ενδεικτικό του πόσο νότια έχουν μεταφερθεί είναι το γεγονός ότι στα παράκτια τμήματα του Τέξας, στον Κόλπο του Μεξικού, η θερμοκρασία πλησίασε τους -7 βαθμούς Κελσίου.

Αξιοσημείωτο επίσης, αποτελεί το γεγονός ότι με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές κατέγραψε πτώση της τάξης των 22-25 βαθμών Κελσίου σε λιγότερο από 30 λεπτά.