Και να θέλει κάποιος να κρατήσει την αισιοδοξία ζωντανή δεν μπορεί με τόσα που συμβαίνουν. Και καταπώς φαίνεται, ο πλανήτης μας είναι αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση του τελευταίου μισού αιώνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Παλαιότερες προβλέψεις για μια «μαύρη» περίοδο, επιβεβαιώνονται.

Αυτή η περίοδος μπορεί να είναι χειρότερη από εκείνη του 1970, οπότε prepare yourselves. Η αύξηση της τιμής της βενζίνης και του φυσικού αερίου, είναι μάλλον μόνο η αρχή, καθώς μια «τελεία καταιγίδα» είναι προ των πυλών.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει οδηγήσει τον κόσμο σε κρίση

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει επηρεάσει όχι μόνο την χώρα του Volodymyr Zelensky που εξακολουθεί να βιώνει δύσκολες στιγμές, αλλά και τον κόσμο γενικότερα. «Τώρα έχουμε μια κρίση πετρελαίου, μια κρίση φυσικού αερίου και μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας σε συνέντευξή του στο Der Spiegel και συμπλήρωσε: «Αυτή η ενεργειακή κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Και πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο».

Όπως αναφέρει το CNN, μπορεί η παγκόσμια οικονομία να έχει αντέξει μέχρι στιγμής τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές ενέργειας, οι ελλείψεις, ωστόσο, στον εφοδιασμό μπορούν να τη φέρουν ενώπιον ορισμένων δύσκολων επιλογών. «Είναι μια κρίση για την οποία ο κόσμος είναι θλιβερά απροετοίμαστος», δήλωσε ο Ρόμπερτ ΜακΝάλι, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος σύμβουλος ενέργειας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, George Bush.

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι

Ο πρώην σύμβουλος ενέργειας του Obama Τζέισον Μπόρντοφ και η καθηγήτρια του Χάρβαρντ, Μέγκαν Ο’ Σάλιβαν, έγραψαν άρθρο στον Economist, στα τέλη Μαρτίου, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο η ανθρωπότητα να βρίσκεται μια ανάσα πριν «τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970».

«Από τότε που το γράψαμε, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν», είπε στο CNN ο Μπόρντοφ, συνιδρυτής της Σχολής Κλίματος της Κολούμπια.

Φυσικά, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ του σήμερα και της δεκαετίας του 1970. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί σχεδόν τόσο πολύ όσο τότε και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν καταφύγει σε ακραία βήματα όπως οι έλεγχοι των τιμών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι ο μοναδικός λόγος που έφτασαν τα πράγματα εδώ, αφού επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που «εξαντλούν τους πόρους και απαιτούν υπέρογκα χρηματικά ποσά», έπαιξαν εξίσου ρόλο.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Θεσσαλονίκη: «Αίνιγμα» η αυτοκτονία του 50χρονου γυμναστή – Ενδέχεται να μην ήταν εκείνος ο αποστολέας του επίμαχου e-mail και να έπεσε θύμα κυκλώματος

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες έχουν εμφανιστεί – Τα βήματα που πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος

«Θα θες να μείνεις στην Ελλάδα για πάντα»: Η νέα τουριστική καμπάνια του ΕΟΤ βασίζεται σε μία πολύ προσωπική αληθινή ιστορία