16η μέρα πολέμου στην Ουκρανία. Εκατοντάδες είναι, μέχρι στιγμής, οι νεκροί και οι τραυματίες, ενώ περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν μέχρι στιγμής εγκαταλείψει την πατρίδα τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται, ενώ περαιτέρω ρωσικές αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν στη νοτιοδυτική ουκρανική πόλη Ivano-Frankivsk, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας και νότια του Λούτσκ.

Ο δήμαρχος της πόλης του Ivano-Frankivsk επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό της πόλης του σε ένα μήνυμα στο facebook, καλώντας τους ανθρώπους να μην κοινοποιούν φωτογραφίες και βίντεο από τις εκρήξεις. «Μείνετε στο σπίτι για την ασφάλειά σας! Όταν περάσει ο κίνδυνος, θα σας ενημερώσω», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Volodymyr Zelensky δήλωσε πως η Ρωσία είναι ένα «τρομακτικό κράτος», σε τελευταία ομιλία του. «Ο κόσμος πρέπει να το ξέρει. Ο κόσμος πρέπει να το αναγνωρίσει», είπε και κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις ότι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας για την Μαριούπολη.

Υπενθυμίζεται πως χθες οι διαπραγματεύσεις Lavrov – Kuleba έπεσαν σε κενό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση των χθροπραξιών στην Ουκρανία. Αντίθετα, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πιο κοντά στο Κίεβο, έχοντας μετακινηθεί 5χλμ, παρά την αντίσταση των Ουκρανών. Μια αντίσταση που μπορεί να συμπυκνωθεί σε μια φράση Ουκρανού στρατιώτη που είπε ότι «οι Ρώσοι μπορεί να καταφέρουν να μπουν στο Κίεβο, αλλά δεν θα βγουν ποτέ από δω. Θα καούν ζωντανοί».

Μάλιστα, οι κινήσεις των Ρώσων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, αφού όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, τα ρωσικά στρατεύματα διασκορπίστηκαν και ανασυντάχθηκαν (αναπληρώνοντας προμήθειες και αποθέματα πυραύλων, πυρομαχικών, καυσίμων και λιπαντικών), κάτι που υποδηλώνει ότι ετοιμάζονται για την τελική έφοδο στο Κίεβο, έχοντας περικυκλώσει ήδη από τα βόρεια και τα δυτικά.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να εξαλείψει την ουκρανική άμυνα σε πολλές τοποθεσίες στα δυτικά και βόρεια της πρωτεύουσας – Andriivka, Kopyliv, Motyzhyne, Bouzova, Horenytchi και Demydiv λέει το ουκρανικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων. «Δεν αποκλείεται επίσης μια νέα κίνηση ρωσικών στρατευμάτων προς το Μπρόβαρι, ανατολικά του Κιέβου», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Βομβαρδισμοί σε Λουτσκ και Ντνίπρο

Νωρίτερα, βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στις δύο πόλεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές. Πρόκειται για την πόλη Λουτσκ, στη βορειοδυτική Ουκρανία και κοντά στα πολωνικά σύνορα, και στο Ντνίπρο, ένα σημαντικό προπύργιο στην κεντροανατολική Ουκρανία. Στην τελευταία, οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν έναν άνθρωπο, ενώ όπως συμπλήρωσαν οι ουκρανικές αρχές, ήταν πολύ κοντά σε ένα νηπιαγωγείο και μια πολυκατοικία.

Απάντηση Zelensky για τα βιολογικά όπλα

Ο Ουκρανός πρόεδρος σε νέα ομιλία του, προειδοποιεί ότι η ίδια η κατηγορία από μόνη της είναι μία κακή ένδειξη των ρωσικών προθέσεων. «Υποτίθεται ότι ετοιμάζουμε μια χημική επίθεση. Αυτό με κάνει πραγματικά να ανησυχώ, γιατί έχουμε πειστεί επανειλημμένα πως αν θέλουμε να μάθουμε τα σχέδια της Ρωσίας, θα πρέπει να δούμε όλα αυτά για τα οποία κατηγορούν τους άλλους» και πρόσθεσε:

«Είμαι ο πρόεδρος μιας ικανής χώρας, ενός ικανού έθνους. Και πατέρας δύο παιδιών. Και δεν αναπτύχθηκαν χημικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής στη γη μου. Όλος ο κόσμος το ξέρει. Εσείς το ξέρετε αυτό. Και αν η Ρωσία κάνει κάτι τέτοιο εναντίον μας, θα λάβει την πιο αυστηρή απάντηση στις κυρώσεις. Δόξα στα κράτη της Ευρώπης. Δόξα στην Ουκρανία» είπε κλείνοντας ο Zelensky εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα του σύντομα για είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χάος» στη Μαριούπολη

Η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη έχει ξεφύγει, αφού όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, «ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα». Πολιορκημένοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο.

Οι προσπάθειες εκκένωσης αμάχων έχουν επίσης αποτύχει, όπως και η μεταφορά προμηθειών. Σε ένα ηχητικό που δημοσίευσε ο Ερυθρός Σταυρός στον λογαριασμό του στο Twitter, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας περιέγραψε πως οι άνθρωποι «αρρωσταίνουν ήδη λόγω του κρύου. Δεν έχουν πού να πάνε. Ειδικά οι άνθρωποι που είναι περιορισμένοι σε μικρούς χώρους».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία, τόνισε ακόμη ότι ενώ μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν φαγητό, «δεν είμαι σίγουρος πόσο θα κρατήσει αυτό. Φέρνουμε το φαγητό που έχουμε στα σπίτια μας και πάμε και σε άλλα κατεστραμμένα σπίτια των συναδέλφων μας για να πάρουμε όσα τρόφιμα έχουν απομείνει. Έχουμε φαγητό για μερικές ημέρες».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr

Ρωσία: Πώς ο Putin «σκότωσε» την ελευθερία του Τύπου

Goldman Sachs: «Είμαστε κοντά σε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο εβδομάδες εισβολής αποκαλύπτουν «ρωγμές» στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του Putin

Με πληροφορίες από Guardian