Η Ρωσία ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις που εξακολουθούν να μάχονται για να υπερασπιστούν την πόλη της Μαριούπολης να παραδώσουν τα όπλα τους. Το τελεσίγραφο έρχεται καθώς η Ρωσία συνεχίζει την αδυσώπητη επίθεση στη νοτιοανατολική πόλη. Oι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έχουν καταφέρει την εκκαθάριση όλου του αστικού ιστού της πόλης από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι όσοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πόλη έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal. Υπολογίζεται ότι 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη και τις γύρω περιοχές, που φέρεται να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό υπό ρωσικό έλεγχο, με τα ουκρανικά στρατεύματα να περιορίζονται σε αντίσταση.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και με γνώμονα καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 06:00 της 17ης Απριλίου 2022.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους εγγυούμαστε ότι θα σώσουν τη ζωή τους», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. Οι στρατιώτες που έχουν μείνει στο εργοστάσιο Azovstal θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις 06:00 έως τις 13:00, χωρίς όπλα και πυρομαχικά. Η έναρξη της παράδοσης θα υποδεικνύεται με ύψωση σημαιών. «Από τη ρωσική πλευρά, κόκκινη σημαία. Από την ουκρανική πλευρά, λευκή σημαία, σε όλη την περίμετρο του Azovstal», ανέφερε η ανακοίνωση.

O Volodymyr Zelensky διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους υπερασπιστές, «στην εσκεμμένη προσπάθεια της Ρωσίας να εξοντώσει την πόλη». Σε περίπτωση εξόντωσης των εναπομεινάντων ουκρανικών δυνάμεων, τότε θα σταματήσουν οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις. «Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία.

Δεν υπήρξε ούτε μια ημέρα από την έναρξη της πολιορκίας της Μαριούπολης που να μην αναζητούσαμε λύση, στρατιωτική ή διπλωματική. Ωστόσο η εξεύρεση αυτής της λύσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει μια 100% ρεαλιστική επιλογή», είπε ο Zelensky σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά, το βράδυ του Σαββάτου.

Συνεχίζει τις επιθέσεις η Ρωσία

Το προάστιο του Κιέβου, το προάστιο Brovary, δέχτηκε επίθεση με ρουκέτες το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Brovary, Ihor Sapozhko. Είπε ότι οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές και ότι είναι πιθανό να υπάρξουν διακοπές στην παροχή ρεύματος και νερού.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Υποστράτηγος Igor Konashenkov ισχυρίστηκε σε δήλωση το Σάββατο ότι ο ρωσικός στρατός κατέρριψε ένα ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό από δυτικές χώρες. Ακόμα, στο Τρόστιανετς, πόλη στην επαρχία Σούμι, ο δήμαρχος είπε ότι βρέθηκαν απομεινάρια χημικών όπλων στο χωριό Μπίλκα, που ήταν υπό ρωσική κατοχή.

Ο Yubi Bova υποστήριξε ότι βρέθηκαν αποδείξεις για σαρίν και άλλες δηλητηριώδεις ουσίες. «Ανακαλύψαμε αμπούλες. Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας εργάζεται πάνω σε αυτό», συμπλήρωσε.

Στο Ιρπίν, πάνω από το 60% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, που είναι δυτικά του Κιέβου. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει αρχίσει να σχεδιάσει την ανάκαμψη των πόλεων σε ένα μεταπολεμικό μέλλον.

«Σήμερα πραγματοποίησα μια συνάντηση αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση των πόλεων μας. Φυσικά, πρόκειται για τεράστιο όγκο δουλειάς. Αλλά ακόμα λιγότερο από την υπεράσπιση του κράτους στον πόλεμο» ανέφερε.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Συνεχίζεται με μανία η Ρώσικη εισβολή – Εκρήξεις σε Κίεβο, Λβιβ και Χάρκοβο

Ιερουσαλήμ: Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία – Πάνω από 150 οι τραυματίες

Η δυστοπία της Σανγκάης: Αρπάζουν τους πολίτες με δαγκάνες και χτυπούν όσους αντιστέκονται