Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας και του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ημέρας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το ΥΠΕΞ, στην ανακοίνωσή του, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο».

Σε ένα ανιστόρητο παραλήρημα επιδόθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε πως «οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη». Κι όλα αυτά λίγες ώρες μετά από το συγχαρητήριο μήνυμα του ΝΑΤΟ στην Τουρκία για τη Μικρασιατική καταστροφή που προκάλεσε σάλο και την άμεση ελληνική αντίδραση.

«Στις 30 Αυγούστου νικήσαμε τον εχθρό που λέρωσε την Ανατολή με τις λερωμένες μπότες του. Νικήσαμε τον στρατό εισβολής των Ελλήνων» είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Ο Αύγουστος είναι ιδιαίτερος μήνας, νικήσαμε σε Κύπρο, Βελιγράδι και Ματζικέρτ».

«Τον Αύγουστο τον κλείνουμε με μία μεγάλη νίκη που οδήγησε στην ίδρυση της ιστορίας μας. Στις 26 Αυγούστου του 1922 ο στρατός μας ξεκίνησε την μεγάλη επίθεση, με την εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στις διαχρονικές οθωμανικές – τουρκικές νίκες που έλαβαν μέρος μήνα Αύγουστο.

Στη συνέχεια, και αναφερόμενος στα γεγονότα του 1922 που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή, ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε κατά της Ελλάδας, παραχαράσσοντας την ιστορία. «Ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς την Σμύρνη.

15 ημέρες μετά την έναρξη της «μεγάλης επίθεσης» κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη την οποία είχε κάψει ο εχθρός που διέφυγε. Και έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επι 3,5 χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις λερωμένες μπότες του λέρωσε τη μόνιμη μας πατρίδα την Ανατολία» δήλωσε.