Οι κυρώσεις της Κίνας κατά της Ταϊβάν λειτούργησαν σαν ένα υπενθυμιστικό καμπανάκι για το πόσο εξαρτημένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση από το νησί, συγκεκριμένα από τα μικροσκοπικά τσιπ υπολογιστών που κατασκευάζει. Η Κίνα απαγόρευσε την εξαγωγή τους μετά από την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, ενώ παράλληλα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις  στη θάλασσα που περιβάλλει την περιοχή.

H Κίνα έχει προχωρήσει στην απαγόρευση των εξαγωγών άμμου στο νησί, μαζί με την εισαγωγή εσπεριδοειδών, λευκών χτενιών και κατεψυγμένου σκουμπριού από την Ταϊβάν στην ηπειρωτική χώρα. Το πιο καταστροφικό για τις δυτικές εταιρείες που εξαρτώνται από την κατασκευή τσιπ της Ταϊβάν, θα είναι η απαγόρευση της εξαγωγής τους. Αντιπροσωπεύουν το 60% των εισαγωγών της Ε.Ε από την Ταιβάν και παράγονται από τη μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο, την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Η εταιρεία λέγεται ότι διαθέτει ισχυρούς πελάτες όπως η Apple και η Qualcomm. Αυτό σημαίνει ότι μια κινεζική επίθεση θα μπορούσε να καταστρέψει μια ζωτικής σημασίας γραμμή ανεφοδιασμού. Θα ήταν ένα πλήγμα για τη Δύση, που δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Η TSMC ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τον Morris Chang, πρώην μηχανικό της Texas Instruments με έδρα τις ΗΠΑ.  Η ευελιξία στην απασχόληση στην Ταϊβάν σημαίνει επίσης ότι οι κατασκευαστές τσιπ μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζομένους πιο εύκολα για να ανταποκρίνονται στη ζήτηση, σύμφωνα με τον Ludo Deferm, εκτελεστικό αντιπρόεδρο στο ερευνητικό κέντρο ημιαγωγών Imec με έδρα το Leuven.

Με ποιον τρόπο η Ευρώπη «κρατάει» την Κίνα

Η εταιρεία επίσης παράγει προηγμένης τεχνολογία τσιπ, αυτά των πέντε νανομέτρων ή μικρότερα, τα οποία θα είναι βασικά για την αυτόνομη οδήγηση. Τα τσιπ της βρίσκονται παντού, όπως για παράδειγμα σε smartphone και φορητούς υπολογιστές. «Υπάρχουν μόνο δύο εργοστάσια στον κόσμο αυτήν την στιγμή που μπορούν να παράγουν τσιπ κάτω των πέντε νανομέτρων. Αυτό είναι η TSMC και η Samsung», δήλωσε στο Politico σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Hermann Hauser, επιχειρηματίας και ιδρυτής της Acorn Computers. «Η TSMC είναι κυρίαρχη, εξαρτόμαστε πλήρως από αυτούς».

Την αξία της εταιρείας έχουν αναγνωρίσει τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Κίνα. Τον Ιούνιο, ένας κορυφαίος Κινέζος οικονομολόγος κάλεσε ανοιχτά το Πεκίνο να «καταλάβει» την TSMC. Το σενάριο αυτό είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί, καθώς η TSMC βασίζεται σε άλλες εταιρείες για την παροχή εξοπλισμού, όπως η ολλανδική εταιρεία ASML. Αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κίνας, καθώς σε μια τέτοια εξαγορά η Ε.Ε θα έκοβε τον ανεφοδιασμό εξοπλισμού για την παραγωγή.

Έτσι, η Ευρώπη βρίσκεται σε θέση ισχύος. Ο Hauser ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ένα διαπραγματευτικό χαρτί ως Ευρώπη. Κανείς δεν μπορεί να παράγει τσιπ κάτω των πέντε νανομέτρων στον κόσμο χωρίς τα εργαλεία που παράγει η ASML».

Ωστόσο, ο φόβος της «αποκοπής» της εφοδιαστικής αλυσίδας από την Ταιβάν, καλεί την Ευρώπη να επιταχύνει ένα backup σχέδιο. Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδιά της για chips ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να παρασύρει ορισμένους παραγωγούς σε δεσμεύσεις παραγωγής στην ήπειρο. Αν κι η Ευρώπη έχει προχωρήσει σε νέες επενδύσεις τους τελευταίους μήνες, από την Intel στη Γερμανία και τις STMicroelectronics και GlobalFoundries στη Γαλλία, η TSMC εξακολουθεί να μην έχει δεσμευτεί για ένα ευρωπαϊκό εργοστάσιο κατασκευής, επιλέγοντας να ανοίξει ένα στην Ιαπωνία και την Αριζόνα στις ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο αγοράς της Ευρώπης στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας των τσιπ είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο να μη χαθούν τα συμφέροντα της.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ο Διονύσης Σιμόπουλος μας έμαθε ότι είμαστε φτιαγμένοι από την ύλη των άστρων

Sunday Times: «Ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τους αναγνώστες της

Eyal Ofer: Στην Ιθάκη με το γιοτ του αξίας 200 εκατ. δολαρίων – Ποιος είναι ο Ισραηλινός μεγιστάνας