📎 Τουλάχιστον πέντε νομοσχέδια θα περάσουν από τη Βουλή μέχρι τις εκλογές. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστούν ο Κώδικας Μετανάστευσης και το «ερανιστικό» νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού – εκεί συμπεριλήφθηκαν τα μέτρα ενίσχυσης των τραυματιών και των συγγενών των θυμάτων στο δυστύχημα των Τεμπών. Κι ακολουθούν το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους φαρμακευτικούς συλλόγους, αυτό του Οικονομικών για τη διαχείριση των κατασχεμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές δραστηριότητες αλλά και ένα ακόμη του υπουργείου Εσωτερικών: για τα μπόνους παραγωγικότητας στο δημόσιο.

🔙 Ειρήσθω εν παρόδω ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή – άλλη μια κωλοτούμπα δηλαδή. Μόλις δύο μήνες μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, ότι το κόμμα του αποχωρεί από τις ψηφοφορίες στη Βουλή για να μη νομιμοποιεί την «εκτροπή Μητσοτάκη», ήρθε η ώρα να τη… νομιμοποιήσει. Αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο με τα μέτρα υπέρ των τραυματιών και των συγγενών θυμάτων στα Τέμπη που θα το υπερψηφίσει. Ομολογία λάθους ή συνειδητοποίηση;

🇮🇹 Ίσως και να προλάβει να συζητηθεί, πριν κλείσει η Βουλή, ίσως και όχι, η αναβάθμιση του ρόλου και των ευθυνών που θα αναλάβει η Hellenic Train για τη βελτίωση του δικτύου, των σταθμών και των αποθηκών, με παράλληλη υποχρέωση πραγματοποίησης πολύ μεγάλων επενδύσεων που θα πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ… Τούτα έγραφε ο φάκελος που πήρε μαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

🇶🇦 Την είδηση, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε τις διαδικασίες για την παραίτησή του από τη θέση του Ευρωβουλευτή, τη διαβάσατε. Όπως και ότι τη θέση του θα λάβει ο Νίκος Παπανδρέου. Το σημαντικό όμως είναι ότι ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού θα είναι ουσιαστικά ο μοναδικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, καθώς η Εύα Καϊλή παραμένει υπό κράτηση για το Qatargate.

💬 Επί των εκλογικών, οσονούπω θα υπάρξει δημόσιος λόγος και για το debate που λείπει από το 2015 από τις προεκλογικές περιόδους. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το θέλουν, η ΝΔ δεν το αποκλείει. Σε μια ανεπίσημη, λίαν προσφάτως, κουβέντα σημαντικού υπουργού με δημοσιογράφο, ειπώθηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο, αν γίνει, να υπάρξει απευθείας διάλογος των πολιτικών αρχηγών και όχι ξερές ερωταπαντήσεις τους με τους δημοσιογράφους.

🗳️ Συνάμα, κάθε κόμμα κοιτά δεξιά, αριστερά και κεντρώα για στελέχη. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γράψαμε, τον Σταύρο Κοντονή. Ερώτημα για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί η (συ)στράτευση του Γιώργου Φλωρίδη στο πλευρό του πρωθυπουργού. Συμφωνία υπάρχει, ο ρόλος δεν έχει αποσαφηνιστεί – κι αν κατέλθει στις εκλογές ή όχι.

🔴 Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά το Παρίσι ετοιμάζει, μαθαίνω, συλλεκτική τηλεοπτική εμφάνιση: στη Ναταλία Γερμανού!

🎥 Στο ανάλαφρο τούτο κλίμα και η (πάντα ευρηματική στα social media) Φίνος Φιλμ, που… αφουγκράζεται τον αγώνα των κομμάτων και τα τρολάρει – με πλάνα από την ταινία «Τρομοκράτης» του 1975. Εξόχως απολαυστικό!

🤡 Μεταξύ άλλων, στη χθεσινή παρουσία Μητσοτάκη στη Γλυφάδα βρέθηκε ο Στάθης Παναγούλης. Μετρήστε: μετά τη Μεταπολίτευση εξελέγη δις με το ΠΑΣΟΚ, διεγράφη το 1982, το 1985 βγήκε βουλευτής με το ΚΚΕ, το 1989 ήταν υποψήφιος με τον Συνασπισμό, το 1993 με την Πολιτική Άνοιξη και το 2012, χωρίς να εκλεγεί. Εξελέγη όμως στις δεύτερες του 2012 αλλά και το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όπου διεγράφη και το 2019 ήταν υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής! Κρίμα για το βαρύ όνομα που κουβαλά…

🟥 Α, όλα κι όλα. Πολύπειρη μεν η Ντόρα Μπακογιάννη, βγήκε οφσάιντ χθες με την ατάκα ότι η ΝΔ δεν θα κάνει καν προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης «γιατί τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής είναι αποτελέσματα που εξ ορισμού δεν μπορούν να δώσουν σταθερή κυβέρνηση». Απαξιώνεται το Σύνταγμα με τέτοιες ατάκες…

🗳️ Από χθες διαρρέεται το… αναμενόμενο: κανονικά υποψήφιος ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Εν γνώσει του πρωθυπουργού η απόφασή του. Αντίθετα μένει εκτός ψηφοδελτίων στη Β’ Πειραιά η πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας Χριστίνα Τσιλιγκίρη, η οποία το 2019 είχε μείνει στην 5η θέση (η ΝΔ είχε βγάλει δύο βουλευτές εκεί, τον Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον Γιάννη Τραγάκη). Περίπτωση… Σοφίας Νικολάου καθώς διαρρέεται ότι αποφάσισε η ίδια να μην είναι υποψήφια ενώ είναι απόφαση του κόμματος.

🤝 Στις, δε, προεκλογικές σύμπνοιες Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα προστέθηκε κι άλλη μία. «Το ποσοστό της ΝΔ στις εκλογές θα σας εκπλήξει» είπε ο πρωθυπουργός, «κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και σύνθεση με πολλές εκπλήξεις» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

🤡 On second thought, που λένε και στο χωριό μου, για ποια σύνθεση-έκπληξη μιλάει ο Αλέξης; Ο ίδιος που κάποτε είχε βάλει τον «επαναστάτη» Παναγιώτη Λαφαζάνη υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, τη «λιαζόμενη» Τασία Χριστοδουλοπούλου αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ή τη Νάντια Βαλαβάνη στο Οικονομικών, της οποίας η μητέρα είχε «σηκώσει» 200.000 ευρώ από την τράπεζα δύο μέρες πριν τα capital control; Για να μη θυμηθούμε τον Παύλο Χαϊκάλη, τότε υφυπουργό Εργασίας και νυν ανερχόμενο… αστρολόγο.

🗳️ Από τις 10 του Μάρτη είχε αναφερθεί η στήλη πως είχε κλειδώσει η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ηλεία – χθες επιβεβαιώθηκε και επίσημα. Περιοχή απ’ όπου αποσύρεται ο πολύπειρος Κώστας Τζαβάρας και ο «Αβραμό» θα είναι δίπλα στους νυν βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέα Νικολακόπουλο (υποψήφιοι είναι επίσης οι Ιωάννα-Μαρία Σταθοπούλου και Αννα Βλαγκούλη).

🔵 Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί (και πάλι) στον Έβρο για να παραστεί στην έναρξη των εργασιών για τον νέο φράκτη των 40 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σημειωτέον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει υποψηφιότητα και στην εκλογική περιφέρεια Έβρου. Και το timing τον βοηθά, μετά την άρνηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, στην έγκριση για ευρωπαϊκά κονδύλια αναφορικά με την επέκταση του φράχτη. Όπως στρώνουν, κοιμούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση.


Δια την υπογραφήν, Back door

Email: backdoorintro@gmail.com