Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην ΠτΔ «Δεν προκύπτουν προϋποθέσεις για να υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης. Ως εκ τούτου ανταποκρίθηκα στην συνταγματική μου υποχρέωση. Δεν θα παραλάβω διερευνητική εντολή, έχετε την δικαιοδοσία για να προχωρήσετε».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απάντησε στον κ.Τσίπρα «ελπίζω ότι από τις επόμενες εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση».

«Το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση, αλλά τώρα θα τηρήσουμε όλα αυτά που λέει το Σύνταγμα», είπε συγκεκριμένα η ΠτΔ.

«Δεν κράτησα την εντολή, την κατέθεσα στην ΠτΔ καθώς δεν προκύπτουν συσχετισμοί για κυβέρνηση», ανέφερε σε δήλωση του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας. «Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή, με την απλή αναλογική χάθηκε», προσέθεσε, εκτιμώντας ότι αυτή η ευκαιρία «χάθηκε πριν τις εκλογές».

«Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα»

«Δεν έχω λόγο να κρύψω το οδυνηρό σοκ για το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «φοβάμαι για την κοινωνία – ακόμη και για όσους ψήφισαν ΝΔ – ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια κυβέρνηση «που στην πρώτη τετραετία έδειξε οτι δεν σέβεται το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό». «Φανταστείτε έναν παντοδύναμο ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά.

Θέτοντας το διακύβευμα της νέας προεκλογικής περιόδου τόνισε: «Να δούμε πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών».

«Θα ασχοληθούμε με τις πληγές της κοινωνίας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή» προσέθεσε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ήττας και ξεκαθαρίζοντας ότι θα «σταθεί και θα δώσει τη μάχη». Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, ζήτησε συγγνώμη «από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, από φίλους, μαχητές, αγωνιστές». «Θα δώσουμε μαζί όρθιοι τη νέα μάχη» επεσήμανε.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε την διερευνητική εντολή που του δόθηκε καθώς όπως είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.