«Δικαιωμένοι» νιώθουν στη κυβέρνηση από την απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, καθώς οι δύο νομοθετικές παρεμβάσεις ήταν αυτές που έδωσαν στους δικαστές τα νομικά «εργαλεία», ώστε να θέσουν εκτός νόμο τον καταδικασμένο Χρυσαυγίτη. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχουν στα χέρια τους, μάλιστα, ένα ακόμη «εργαλείο» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι η Κουμουνδούρου δεν υπερψήφισε τις ρυθμίσεις στη Βουλή, καθώς όπως χαρακτηριστικά λένε «αλιεύουν» την αντισυστημική ψήφο.

Δεν θεωρούν, άλλωστε, ότι όλοι οι ψηφοφόροι Κασιδιάρη είναι «ναζιστές» ενώ γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη ψήφος δεν θα κατευθυνθεί προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά προς κόμματα όπως η Ελληνική Λύση, το ΕΑΝ αλλά και το ΜεΡΑ25 και τον ΣΥΡΙΖΑ (ως ψήφος διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση).

Το γεγονός, πάντως, ότι το κόμμα Κασιδιάρη δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή, δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς την αυτοδυναμία (στις δεύτερες εκλογές). Κι αυτό διότι εάν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη η επόμενη Βουλή θα είναι εξακομματική (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, Ελλ. Λύση, ΜεΡΑ25), κάτι που προφανώς «κατεβάζει» τον πήχη της αυτοδυναμίας.

Θυμίζουμε για παράδειγμα ότι η Pulse πριν από λίγες μέρες στην κατανομή εδρών χωρίς το κόμμα Έλληνες έδινε στη ΝΔ 116 έδρες, ενώ με τον Η. Κασιδιάρη (ήτοι επτακομματική Βουλή) έπεφτε στις 111 έδρες. Αντιστοίχως ορισμένες έδρες θα κερδίσουν και τα υπόλοιπα κόμματα, εάν θεωρητικά μοιραστούν τα ποσοστά του κόμματος Κασιδιάρη.

Σε κάθε περίπτωση, από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία γνώριζε τα συν και τα πλην της συγκεκριμένης υπόθεσης. Η απόφαση του πρωθυπουργού αλλά και το timing (να μην υπάρχει χρόνος να αντιδράσει ο Κασιδιάρης, λένε ορισμένοι) ήταν από καιρό ειλημμένη.

«Υψώσαμε ένα ανάχωμα Δημοκρατίας και είμαι υπερήφανος σήμερα, ως προοδευτικός, δημοκρατικός πολίτης, που η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που πρωτοστάτησε και κέρδισε τη μάχη», είπε άλλωστε σήμερα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜεΡΑ25 έκανε λόγο για «δύο θλιβερές εξαιρέσεις, οι οποίες σήμερα πρέπει να λογοδοτήσουν και να ζητήσουν συγγνώμη από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και να αναγνωρίσουν το λάθος τους»…