Στην Κίνα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Tζάο Λετζί.

Η επίσημη επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και δεν υπήρχε περιθώριο αναβολής της, όμως οι εξελίξεις στην περιοχή δεν επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να απουσιάσει για μεγάλο διάστημα από τη χώρα και για αυτό περιόρισε το πρόγραμμα σε ένα 24ωρο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του.

Κίνα
Κίνα

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε νωρίτερα και ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο.

Κίνα

Η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, τις τουριστικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων.

Κίνα

Αναμένεται να συζητηθούν ακόμη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Κίνα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει στους συνομιλητές του τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Κίνα και τη στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή «ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς».

Photo credits: Eurokinissi