Πειστικές και πολύ συγκεκριμένες ήταν οι χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις που έκανε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας ως προτεραιότητες τη στήριξη στους πολίτες και τα νοικοκυριά, τις αυξήσεις στο Δημόσιο, τις μειώσεις φόρων, τη βοήθεια προς συνταξιούχους που επιθυμούν να εργάζονται αλλά και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Κι αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να μην χαθεί καθόλου χρόνος ώστε παράλληλα με την αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων, η χώρα να κάνει βήματα μπροστά και στο τέλος της τετραετίας να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα, με απώτερο στόχο, βέβαια, σε βάθος χρόνου να έχει αλλάξει ριζικά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από την… πολυπολιτισμική Βουλή συνέναιση και συνεννόηση ώστε να προωθηθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα.

Επίσης τυχαία δεν ήταν και η ειδική αναφορά που έκανε στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να μην κάνει το «λάθος» του Γιώργου Παπανδρέου και να γίνει αρωγός στην επιθυμία του για αναθεώρηση του άρθρου 16, προκειμένου να λειτουργήσουν και στην Ελλάδα ξένα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Ένα από τα βασικά ζητήματα για τη νέα κυβέρνηση, είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Και μπορεί ο Μητσοτάκης να έθεσε ως στόχο αυτό να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους, εντούτοις δεν είναι ψέμα ότι στο Μαξίμου θεωρούν πως μπορεί να έρθει γρήγορα, επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία της χώρας σε οικονομικό επίπεδο.

Αυξήσεις στο Δημόσιο από 1/1/2024 – Επεκτείνεται το Market Pass, καθιερώνεται Youth Pass 150 ευρώ

Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους από την Πρωτοχρονιά οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο μισθολόγιο και παράλληλα αύξηση του οικογενειακού επιδόματος από 20 έως 50 ευρώ εξήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και με τη δέσμευση ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι επεκτείνεται το market pass για τους επόμενους μήνες, ενώ με αρχή τον Σεπτέμβριο καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο για κάθε νέο που θα γίνεται 18 ετών το youth pass των 150 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά θα λαμβάνουν κάθε χρόνο εφάπαξ ενίσχυση ενώ άμεσα νομοθετείται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, αλλά και η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που θα ασφαλίζονται.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός:

  • -Στόχος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του χρόνου, πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, λογικά πλεονάσματα, μείωση της ανεργίας στο 8% μέσα στην τετραετία, αλλά και στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται.
  • -Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα έχει ψηφισθεί έως το τέλος του μήνα και θα περιλαμβάνει αρκετές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Απέναντι στην ακρίβεια συνεχίθζεται και τους επόμενους μήνες το market pass. Μόνιμο μέτρο το youth pass σε κάθε νέο 18 ετών. Θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.
  • Σε ισχύ το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από την 1/1/24- οριζόντιες αυξήσεις. Πρέπει να ανταμείψουμε καλύτερα τους δημοσίους υπαλλήλους και εκείνους που έχουν θέση ευθύνης.
  • -Αυξάνεται από 20- 50 ευρώ το οικογενειακό επίδομα των δημοσίων υπαλλήλων
  • -Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο
  • -Απαλλαγή από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
  • -Καθιερώνεται η κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Είναι κατάκτηση αυτή.
  • -Συνεχίζεται η εφάπαξ ενίσχυση όσων πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου
  • -Οσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%.
  • -Στην 4ετία ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ.
  • -Νέα ετήσια αύξηση συντάξεων από 1/1/24 που θα ξεπερνά το 3%.
  • -Σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%., σταδιακά κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Ολα αυτά θα επιτευχθούν με όχημα την ισχυρή ανάπτυξη.
  • -Το μετρό Θεσσαλονίκης ολοκληρωνεται και της Αθήνας μεγαλώνει, κατασκευάζεται ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο στο Καστέλι, η διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, το flyover στη Θεσσαλονίκη είναι μερικά από τα μεγάλα έργα. Η πατρίδα μας απέκτησε ολοκληρωμένα σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης.
  • -10.000 προσλήψεις στην Υγεία, ενίσχυση του ΕΚΑΒ, επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλα τα βασικά νοσήματα. Δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση της υγείας να μπορεί μια γυναίκα να κάνει δωρεάν μαστογραφία σε ιδιωτική δομή.
  • -Ουσιαστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ειδικά για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Θα χρειαστεί να διαθέσουμε σημαντικούς πόρους.
  • -Η δημόσια παιδεία προχωρά σε νέα εποχή.