Λίγες μόνο ώρες αφού επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει την πρώτη του συνέντευξη στο Μέγαρο Μαξίμου στους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα για τη νέα τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης

Η συνάντηση με τον Ερντογάν

«Υπήρξε όντως καλό κλίμα. Η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μία τέτοια μεταστροφή της Τουρκίας. Δεν χρειάζεται να ζούμε μονίμως σε κλίμα έντασης, όποτε χρειάστηκε υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντά μας».

Πώς θα διατηρηθεί το θετικό κλίμα;

«Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα των διαφορών μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Έχουμε κι άλλα προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό, αλλά θα πρέπει να τα διερευνήσουμε στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας.

Εφόσον το συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη, δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά ακόμη κι αν δεν το πετύχουμε, η διατήρηση του θετικού κλίματος είναι σημαντική».

Συζητήθηκε η Χάγη με τον Ερντογάν;

«Επιτρέψτε μου να μην πω λεπτομέρειες. Η συζήτηση είναι πρόωρη. Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν είμαστε αφελείς, αλλά οφείλουμε και οι δύο μέσα στην αρχή μίας νέας κυβερνητικής θητείας να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

Εμπιστεύεστε τον κ. Ερντογάν;

«Σίγουρα έρχεται από μία μεγάλη εκλογική νίκη. Αυτό τον απελευθερώνει ενδεχομένως να χρησιμοποιεί εθνικά θέματα για εσωτερική κατανάλωση. Εισέπραξα διαφορετική ατμόσφαιρα, μέχρι εκεί μπορώ να πω. Να χτίσουμε μία αμφίδρομη σχέση και να αντιδρά ο ένας στις θετικές κινήσεις του άλλου».

Τι είναι προς όφελος της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία

«Μίλησα πολλές φορές για τον πατριωτισμό της ευθύνης. Είναι προς όφελος της Ελλάδας να λύσει τα θέματα με την Τουρκία.

Πρέπει να πω πως οποιαδήποτε συμφωνία τέτοιου τύπου, φέρνει ενδεχομένως υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση.

Η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία 4 χρόνια, ειδικά το καλοκαίρι του 2020, όταν φτάσαμε σε σημείο απόλυτης πολεμικής ετοιμότητας. Μπορεί ωστόσο να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε σημείο διαπραγμάτευσης».

Για τα F-16 στην Τουρκία

«Στο Κογκρέσο είπα οι πωλήσεις εξοπλισμών να λάβουν υπόψιν τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.
Αυτό έγινε πάγια θέση των ΗΠΑ και του κογκρέσου. Το τι θα γίνει τελικά δεν το γνωρίζω, αλλά αυτή τη στιγμή, το κύριο μέλημα είναι να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα, ειδικά σε έναν σύμμαχο που έχει αποδείξει πως συνεργάζεται.

Εμείς κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, όπως την πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ. Πρέπει να δούμε πού ήμασταν και πού είμαστε.

Συζητάμε για τα F-35, προμηθευόμαστε τα Rafale, τα F-35 θα τα παραλάβουμε το 2028 και τρέχει το πρόγραμμα για τις Belh@rra. Η υποχρέωσή μας ήταν η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία να έχει μία πολλή ισχυρή αποτρεπτική ισχύ».

Για την επαναπροσέγγιση ΕΕ και Τουρκίας

«Εμείς ευχόμαστε αυτή η συζήτηση να έχει περιεχόμενο, όμως εκεί είμαστε στο τραπέζι και σε έναν βαθμό επηρεάζουμε και εκεί είναι και η Κύπρος. Η Τουρκία να επιστρέψει, όχι στη λύση των δύο κρατών, γιατί αυτή δεν συζητείται».

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι πρωτοφανές το πρώτο κόμμα να απέχει τόσο από το δεύτερο κόμμα. Είναι επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας για τα στελέχη που ενσωμάτωσε και τη στήριξαν.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα άλμα εκσυγχρονισμού. Το τρίτο κόμμα δεν φαίνεται πώς θέλει να πορευτεί, μόνο να είναι απέναντι στην κυβέρνηση και θα τεθεί θέμα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Διερωτήθηκε δε «τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ με το θέμα της ψήφου των αποδήμων».

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την κυβέρνηση θυμίζοντας ότι έκανε rotation και με εξαίρεση μία υπουργό (σ.σ. την κα Μενδώνη) όλοι οι άλλοι άλλαξαν πόστα. Σε ερώτηση πότε θα είναι το επόμενο… rotation, απάντησε: «Όπως ξέρετε δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές» για να προσθέσει πως «κάποια μικροπροβλήματα αντιμετωπίζονται».

Για το αποτέλεσμα των εκλογών

«Πρωτοφανές το πρώτο κόμμα να απέχει τόσο από το δεύτερο κόμμα. Είναι επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας για τα στελέχη που ενσωμάτωσε και τη στήριξαν. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα άλμα εκσυγχρονισμού. Το τρίτο κόμμα δεν φαίνεται πώς θέλει να πορευτεί, μόνο να είναι απέναντι στην κυβέρνηση και θα τεθεί θέμα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με το θέμα της ψήφου των αποδήμων».

Για πανεπιστημιακή και έφιππη Αστυνομία

«Για την έφιππη, ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες για τους φίλους μου στη Σ. Αραβία, ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά δεν χρειαζόμαστε. Η ιδέα υπήρχε καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου, έκρινα πως στην παρούσα φάση δεν το χρειαζόμαστε.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο Υπουργός δεν είπε κάτι τέτοιο, άκουσα με προσοχή όσα είπε, δεν καταργείται. Το πρόβλημα είναι ότι υπήρχε βία και ανομία, και η κατάσταση είναι καλύτερη πλέον. Πώς το αντιμετωπίσαμε αυτό;

Βάζοντας την Αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια, αδειάζοντας πολλές καταλήψεις, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι καλύτερα. Μιλήσαμε με τους πρυτάνεις και είπαμε να δούμε το πλαίσιο πρόσβασης, όπως τουρνικέ κλπ και εκεί ήρθε επικουρικά η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρειάζεται η παρέμβαση της κανονικής οπλισμένης αστυνομίας. Τα άτομα αυτά ήδη υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα, το σε ποια έκταση και πότε θα κάνουν περιπολίες στα ΑΕΙ, αυτό θα το δούμε ανάλογα και με τις ανάγκες.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχει περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει. Να δώσω ένα παράδειγμα: Είσαι αργά στο ΑΕΙ, θέλεις να φύγεις και φοβάσαι, σε συνοδεύει μέχρι όπου χρειάζεται. Να φτάσουμε στο σημείο, να ευχηθούμε, να μην χρειάζεται ποτέ να παρεμβαίνει.

Έχω εμπιστοσύνη στους Υπουργούς μου, ο κ. Μηταράκης έκανε εξαιρετική δουλειά στο Μετανάστευσης, και είμαι σίγουρος πως θα κάνει και στο προστασίας του Πολίτη, τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο…».

Για τα νοσοκομεία

Θα αλλάξει ο τρόπος επιλογής των διοικητών στα νοσοκομεία. Δεν μπορεί να διορίζεις κάποιον ακατάλληλο σε μία θέση, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν.

Για τη διαδοχή Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ

«Θεωρώ ότι η παραίτηση του κ. Τσίπρα ήταν αναμενόμενη και από αυτή την πλευρά προσφέρει στο κόμμα του μία ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Θα φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταθεί χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του κ. Τσίπρα. Οι προτιμήσεις μου δεν αφορούν τα πρόσωπα αλλά τον πολιτικό λόγο.

Εγώ δεν έχω προτίμηση σε πρόσωπα, αλλά έχω προτίμηση σε πολιτική ευπρέπεια και στον τρόπο που ανταλλάζουμε επιχειρήματα. Η κανονικότητα είναι ευκαιρία για τη χώρα, για κάποιους άλλους μπορεί να μην είναι ευκαιρία. Μερικές φορές το να είναι τα πράγματα…βαρετά, είναι μάλλον ένδειξη προόδου και όχι οπισθοδρόμησης»

Μόλις είχαμε εκλογές, θα έχουμε ευρωεκλογές, άλλες εθνικές σε τέσσερα χρόνια. Σίγουρα ο στόχος που έθεσε το ΠΑΣΟΚ δεν επετεύχθη. Υπήρχε αίσθηση για ένα μομέντουμ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κι άλλο, το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε. Άρα νομίζω πως το παιχνίδι είναι ακόμα ανοιχτό. Ο κίνδυνος είναι μπρος στον ανταγωνισμό για την πιο ισχυρή αντιπολίτευση να χάσουμε τη δυνατότητα να πετυχαίνουμε συναινέσεις απαραίτητες για τη χώρα. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει την ψήφο των αποδήμων, δεν ξέρω τι να πω. Ο μόνος λόγος να μην την ψηφίσει, είναι επειδή θα πει ότι είναι αντιπολίτευση, άρα να αλλάξει τη θέση του για αυτό. Για την άρση των περιορισμών χρειαζόμαστε 200 ψήφους.

Το μέλημά μου είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού μας έργου, να τρέξουμε όσα έχουμε πει. Εγώ βλέπω μεγάλη δυναμική ως προς τα ζητήματα που βάζουμε στο τραπέζι και την ταχύτητα που κινούμαστε για να κάνουμε τις μεγάλες δομικές αλλαγές, είμαι ο τελευταίος που πρέπει να πει τι θα γίνει στην αντιπολίτευση. Ο χρόνος θα δείξει τον τρόπο που θα κινηθούν. Εμείς έχουμε περάσει από αυτή τη διαδικασία. Εγώ εκλέχθηκα σε μία διαδικασία ανοιχτής βάσης κόντρα στα προγνωστικά. Αυτές οι διαδικασίες ή κάνουν τα κόμματα πιο ισχυρά ή πιο αδύναμα. Δεν μένουν σίγουρα στην ίδια κατάσταση».

Για το όριο ποσοστού στις Ευρωκλογές

«Δεν είναι μια συζήτηση που μας αφορά και δεν το βλέπω να συμβαίνει. Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή και πραγματικότητα θα αποδομήσει κομματικούς διάττοντες αστέρες. Η λύση δεν είναι να αυξάνουμε τα όρια, έχουμε από τα κατώτερα ευρωπαϊκά όρια, αλλά δεν θεωρώ πως αυτή είναι η απάντηση. Υπήρχε σοβαρός λόγος να μην επιτρέψουμε κόμμα με καταδικασμένο ηγέτη. Αλλά αυτό είναι άλλο από μια οριζόντια παρέμβαση ως προς τα μικρά κόμματα».

Για την φοροδιαφυγή

«Με όλο τον σεβασμό στην πορεία του κ. Στουρνάρα, θεωρώ ότι η ανάλυσή του είναι απλοϊκή. Έχουμε τη δέσμευση να ασχοληθούμε συστηματικά για να το αντιμετωπίσουμε. Νομίζω ότι παλιότερα αναφερόταν ως αγγαρεία στο πρόγραμμα κυβερνήσεων. Για μένα δεν είναι αγγαρεία. Είναι ύψιστη κοινωνική αδικία να επιμερίζονται το βάρος της φορολογίας οι μισθωτοί. Έχουμε πρώτον τη βούληση, αυτό θα το δείξουμε στην πράξη. Έχουμε περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή μας.

Ο covid ανάμεσα στην τραγωδία που προκάλεσε, άφησε και ορισμένα καλά. Ένα από αυτά ήταν οι διασυνδέσεις μεταξύ ταμειακών μηχανών, συστημάτων POS, υπουργείων. Ο τρόπος που ελέγχουμε την αλυσίδα εφοδιασμού, ηλεκτρονικά τιμολόγια και φυσικά η χρήση των δεδομένων. Έχουμε στη διάθεσή μας δεδομένα ώστε να βλέπουμε αν αυτός που δηλώνει 5.000 ευρώ εισόδημα ζει μια ζωή που δεν συνάδει με αυτό το ποσό. Θα ρίξουμε όλα τα όπλα στη μάχη».

Για την αισχροκέρδεια στα σουπερμάρκετ και το Market Pass

«Ο πληθωρισμός ανάγκασε τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίπονος και πια δεν είναι αποτέλεσμα αυξήσεων στους συντελεστές παραγωγής που μειώνονται, αλλά αποκτά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Εκεί το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει. Πρώτα με την ακτοπλοΐα. Έγινε μια συζήτηση με δική μου πρωτοβουλία και θα δούμε από σήμερα ενθαρρυντικές κινήσεις ώστε να επιστρέψουν ένα κομμάτι του κέρδους. Ζητήματα ελέγχου, διαφάνειας, προσφορών, εκπτώσεων…

Είναι ωραίο να λες ότι κάνεις έκπτωση σε προϊόν 50% που έκανε 100 ευρώ, το πήγες στα 200 και το ξαναπήγες στα 100 ευρώ με την έκπτωση. Επιμένω πως στο ζήτημα των τροφίμων είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Γιατί δούλεψε το καλάθι του νοικοκυριού; Γιατί προήγαγε τον ανταγωνισμό. Εκεί όπου έχουμε περισσότερο ανταγωνισμό, αυτό το πρόβλημα θα διορθωθεί. Να ξέρουν ότι θα δημιουργήσουμε και για την ακτοπλοΐα ένα παρατηρητήριο τιμών. Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο, στη Λετονία ο πληθωρισμός είναι στο 20%. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, αλλά σίγουρα δεν θα εφησυχάσουμε».

Για το αν θα διεκδικήσει και τρίτη 4ετία και το ότι ξεπέρασε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

«Είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνεσαι με κάποιον από την οικογένεια σου που έφτασε ψηλά στην πολιτική. Εμένα το μέλημα μου είναι να έχω μια δεύτερη 4ετία καλύτερη από την πρώτη. Μέλημα είναι να σιγουρευτούμε πως οι αλλαγές μας θα ριζώσουν και πως δεν απαιτούν τη δική μου προσωπική παρουσία ή επίβλεψη».

Δείτε όλη τη συνέντευξη.