Ο Τασούλας έβγαλε… πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Έγινε εκ παραδρομής αλλά έχει την πλάκα του. Κατά τη χθεσινή συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Κώστας Τασούλας μπέρδεψε τον ρόλο του Σωκράτη Φάμελλου. Ο πρόεδρος της Βουλής, μπορεί και από τον ενθουσιασμό του που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέβη μόνο κατά 10 λεπτά τον χρόνο ομιλίας του και τήρησε κατά το μέγιστο δυνατό τη συμβουλή του «φείδου χρόνου», ανήγγειλε τον Φάμελλο αρχικά σαν εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τελικά, το διόρθωσε σε… «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Το κάθισμα του Τσακαλώτου

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην παραστεί στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Ο πρώην, πια, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε στη Βουλή να ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις, αφήνοντας ένα κενό στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά βέβαια κάθισε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος έχει λάβει εξουσιοδότηση από το κόμμα για να εκτελέσει χρέη του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας και να τοποθετηθεί επί των προγραμματικών δηλώσεων.

ΝΔ

Δίπλα του κάθονταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Παππάς, αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έχει τη σημασία του. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν έχει κάποιον ιδιαίτερο κοινοβουλευτικό ρόλο, αλλά επέλεξε να καθίσει μπροστά- μπροστά για να δείξει ότι είναι μπροστά και παρών στις εσωκομματικές εξελίξεις…

Λέει αλήθεια ή όχι ο Καμμένος;

Πρώτο θέμα από προχθές το βράδυ οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στον ΑΝΤ1 (και στην εκπομπή της Μαρίας Αναστασοπούλου που έβγαλε μια σπάνια αποκλειστικότητα).

Ορισμένα από όσα είπε ο τέως πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήταν γνωστά βέβαια. Όπως το ότι ο Φρανσουά Ολάντ έβαλε μεγάλη πλάτη στο να μη χρεοκοπήσει η χώρα – υπάρχει κι ένα τηλεφώνημα του Γάλλου το βράδυ του δημοψηφίσματος, με τον Αλέξη Τσίπρα μόνο στο γραφείο του. Ο Ολάντ τον είχε καλέσει να χειριστεί το αποτέλεσμα σωστά και όχι λαϊκίστικα προκειμένου να μη χάσει την υποστήριξη της Ανγκελα Μέρκελ ενάντια στον… δραχμολάγνο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρακτικά η… είδηση της συνέντευξης είναι η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη να δεχθεί η Ελλάδα την εισήγηση της Γερμανίας και του Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – και ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών τα είχε συμφωνήσει ήδη με τους Γερμανούς. Ετσι τουλάχιστον υποστήριξε ο Καμμένος.

ΝΔ

Με δεδομένο (και γνωστό…) ότι αφενός ο Σόιμπλε και οι Γερμανοί δεν είχαν καμία εκτίμηση στον Βαρουφάκη και στη δημιουργική του ασάφεια (άρα πώς θα είχαν καταλήξει σε συμφωνία;) και αφετέρου πως η Μέρκελ πάλεψε όσο κανείς για να μη βγει η Ελλάδα εκτός ΕΕ (πάλεψε ακόμη και ενάντια στον Σόιμπλε), κάτι δεν κολλάει στα λεγόμενα του Καμμένου…

Συμβολική, άξια μνείας, κίνηση του ΚΚΕ

Σύσσωμη αποχώρησε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, την ώρα που στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ανέβηκε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, τους οποίους στηρίζει ανοιχτά ο Ηλίας Κασιδιάρης, για να κάνει την πρώτη του παρέμβαση.

Οι 21 βουλευτές του κομμουνιστικού κόμματος αποχώρησαν από την αίθουσα εις ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ έμειναν εκτός αυτής και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου Βελόπουλου.

Με το που είδαν την κίνηση, αποχώρησαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ την ίδια ώρα, στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν μόνο ο Νίκος Παππάς.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Τασούλας είπε την ατάκα «πηγαίνουμε… ανησυχητικά καλά» προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα επειδή είχε στη διάθεσή του 40 λεπτά για να τοποθετηθεί και τελείωσε σύμφωνα με το χρονόμετρο της Βουλής, στα 40 λεπτά και… 3 δευτερόλεπτα.

Όσο για τους Σπαρτιάτες; Η δημοσιογραφική δεοντολογία υποχρεώνει να σταθούμε στα λεγόμενα του επικεφαλής τους Βασίλη Στίγκα. «Είμαστε κάθετα απέναντι στον ναζισμό και στον φασισμό, είναι ξένες ιδεολογίες προς εμάς» είπε καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παρθενικής ομιλίας του προέδρου στην ολομέλεια της Βουλής, αναλώθηκε στο να εξηγήσει τη πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα του πολιτικού σχηματισμού του. «Υπήρξε διασπορά ψευδών ειδήσεων και αναληθών πληροφοριών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δήθεν είμαστε συνεχιστές ενός άλλου κόμματος, εικασία τόσο αβάσιμη όσο και παρελκυστική».

Τι να πει κανείς. Μακάρι να λέει αλήθεια – δεν έπεισε χθες. Συν τω χρόνο και εμπράκτως, θα φανεί.

Έριξε και τη σπόντα του βέβαια για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δηλαδή, δημοκρατία τι είναι; Να λες ότι θα σκίσεις τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο και να κάνεις το ακριβώς αντίθετο; Να παίρνεις ένα δημοψήφισμα του ελληνικού λαού και να το γυρίζεις ανάποδα;».

Πάει για το 13/13 σε Περιφέρειες ο Κυριάκος…

ΝΔ

…εξ ου και επισκέφτηκε τις προάλλες το Μαξίμου πέρασε ο γραμματέας αυτοδιοίκησης της ΝΔ, πρώην δήμαρχος και νυν βουλευτής Διονύσης Χατζηδάκης μαζί με τον αναπληρωτή γραμματέα Μένιο Κορομηλά. Και συζήτησαν με ανθρώπους του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα χρίσματα, με τη ΝΔ να κατακτά 11/13 περιφέρειες το 2019 και να στοχεύει στο απόλυτο τον Οκτώβριο.

Η ΝΔ έχει τρεις βασικές εκκρεμότητες σε περιφέρειες: Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Βορείου Αιγαίου. Για τον… Μοριά διέρρευσε τις προάλλες περί του Δημήτρη Πτωχού – αλλά η στήλη έμαθε πως ο εκλεκτός του Αντώνη Σαμαρά δεν πολυψήνεται. Εξ ου και, μέχρι νεοτέρας, παραμένει φαβορί ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας που έχει άψογες σχέσεις με τον Μητσοτάκη και δεν έχει μιλήσει ακόμη. Όπως στο Ιόνιο η νυν, Ρόδη Κράτσα, με την οποία ο Μητσοτάκης διατηρεί προσωπικές σχέσεις αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι προθέσεις της. Αντίθετα, στο Βορείου Αιγαίου το ’19 είχε επικρατήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο Κώστας Μουτζούρης. Ο (γνωστός ΠΑΣΟκος και διευθυντής ειδήσεων του Mega) Σταμάτης Μαλέλης ήταν μια σκέψη για συνυποστήριξη αλλά ο ίδιος γνωστοποίησε ότι δεν θα μετέχει στις αυτοδιοικητικές. Τα επόμενα ονόματα που ακούγονται είναι του υποψηφίου βουλευτή Αριστείδη Χατζηκομνηνού και του πρώην υπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η ΝΔ θα στηρίξει τους τρεις νυν περιφερειάρχες σε Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (Γιώργος Κασαπίδης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Χρήστος Μέτιος) και, για να βάψει… μπλε όλη την Ελλάδα, θα υποστηρίξει και τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη που δεν αποκλείεται να κατέβει τελικά με… δεξιοκεντροαριστερή στήριξη!

Τι χρεώθηκε στον Θεοδωρικάκο

Με την επίσκεψή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον Νότη Μηταράκη, σήμερα, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στα κορυφαία υπουργεία. Ο πρωθυπουργός δίνει προσωπικά μεγάλη σημασία στα θέματα δημόσιας ασφαλείας και προτίθεται να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη σε τυχόν νέες ολιγωρίες σε θέματα δημόσιας τάξεως.

Και όχι μόνο… Δεν ήταν τυχαία η καταδίκη των δύο αστυνομικών για τον αναίτιο ξυλοδαρμό πολίτη στη Νέα Σμύρνη. Ήταν ένας από τους λόγους που ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε, όχι μόνο εκτός υπουργείου αλλά και εκτός κυβέρνησης και κέντρων αποφάσεων.

Η αβρότητα της Ντόρας

Ήταν λίγη ώρα προτού αρχίσει η ορκωμοσία των βουλευτών της νέας Βουλής και η Ντόρα Μπακογιάννη προχώρησε σε μια κορυφαία κίνηση πολιτικού πολιτισμού. Πήγε να χαιρετήσει Αλέξη Τσίπρα που τότε καθόταν ακόμη στα μπροστινά έδρανα. Τον «λαβωμένο» από την εκλογική αναμέτρηση και παραιτηθέντα αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα.

ΝΔ

Τον πλησίασε, ο Τσίπρας εκείνη την ώρα καθόταν αμίλητος και προβληματισμένος δίπλα στην Όλγα Γεροβασίλη και όταν η Ντόρα του έδωσε το χέρι αυτός θέλησε να σηκωθεί. Να χαιρετήσει και αυτός όρθιος μια κυρία. Η Ντόρα όμως του έκανε νόημα να μείνει στη θέση του. «Γεια σου Αλέξη τι κάνεις;». Τον ρώτησε με τον Τσίπρα να απαντά με ένα χαμόγελο αμηχανίας.

Η Μπακογιάννη έλεγε τις προάλλες στο περιβάλλον της ότι «δεν είμαι από αυτούς που όταν πέσει κάποιος θέλω να τον πατήσω. Έπεσες, δεν πρόκειται να σε πατήσω»… Κυρία!

Αργότερα η Ντόρα ήρθε ενώπιος ενωπίω με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και δεν έχασε την ευκαιρία να τον… πειράξει. «Αυτό που έκανες με τις καρδούλες, είσαι… Θεός» (εννοούσε τις καρδούλες στην προεκλογική περίοδο που έκανε μιμούμενος την Ζωή Κωνσταντοπούλου).

3 του Σεπτέμβρη να περνάς…

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μπει σε έντονη φάση εσωκομματικής περιδίνησης μετά την παραίτηση Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ έχει κατά πολλούς τη μεγαλύτερη ευκαιρία για να επιστρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εξ ου και εφεξής ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει καλέσματα στον κόσμο της Κεντροαριστεράς ώστε να «επιστρέψει» στο κίνημα της αλλαγής.

Παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν μια πολύ μεγάλη εκδήλωση για τις 3 του Σεπτέμβρη, ημερομηνία ίδρυσής του. Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί το «νέο σύγχρονο ΠΑΣΟΚ» που θα μιλάει για το μέλλον και την επόμενη ημέρα, σε μια συμβολική ημέρα που θα λειτουργεί ως γέφυρα με τις ιστορικές καταβολές.

Backdoorιές

  • Ο κακός χαμός επειδή ο Νίκος Ανδρουλάκης κράτησε την έδρα στη Θεσσαλονίκη κι άφησε εκτός τον Χάρη Καστανίδη. Αλλά όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κρατήσει την έδρα της Α’ Πειραιά, πετώντας εκτός τον Θοδωρή Δρίτσα… τσιμουδιά οι ΣΥΡΙΖΑίοι – «κλαίνε» μόνο για τον Καστανίδη.
  • Γραφείο Θεσσαλονίκης δημιουργεί το ΠΑΣΟΚ και, δη, αυτοτελές, αποτελούμενο από πολιτικά και επαγγελματικά στελέχη. Θα είναι σημείο αναφοράς για την πόλη, θα το επισκέπτεται τακτικά για να ενημερώνεται για τα θέματα Θεσσαλονίκης ο Νίκος Ανδρουλάκης ώστε να έχει επικοινωνία για τα τοπικά ζητήματα με τους αρμόδιους κοινοβουλευτικούς τομεάρχες.
  • Δεν είναι ο πρώτος, είχε δημιουργήσει ανάλογο και ο Αλέξης Τσίπρας για τον ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου. Ενώ κάποτε χλευάστηκε πολύ ως ιδέα, πλέον την προτιμούν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων. Μέχρι κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κράτησε στην πρώτη κυβερνητική θητεία του…
  • Πόσοι γνωρίζετε τον Γιώργο Καλαντζή; Ελάχιστοι – και λογικό. Οι κυβερνήσεις φεύγουνε, μα ο… Καλαντζής μένει που θα τραγουδούσε ο Γιώργος Νταλάρας. Προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται στη θέση του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων επί 12, ναι, 12 συναπτά έτη, όταν η Άννα Διαμαντοπούλου τον πρότεινε για τη θέση αυτή το 2011. Άλλαξαν κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί, αυτός όχι. Άλλωστε έχει χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com