🗳️ Και νέες δημοσκοπήσεις σε κανάλια, η τρίτη και η τετάρτη κατά σειρά σε πανελλαδικό, θα βγουν απόψε: από τη Metron Analysis του Στράτου Φαναρά για το Mega κι από την Pulse για τον ΣΚΑΪ.

🗳️ Στην τελευταία, τον Ιανουάριο, η Metron είχε βγάλει 28,7% – 21,7% και 9,7% σε πρόθεση ψήφου κατά σειρά για τα πρώτα τρία κόμματα αλλά 36,4% στη ΝΔ, 27,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 12,4% ως «εκτίμηση» ψήφου. Και η Pulse είχε δώσει 32 – 25 – 10,5 αντίστοιχα.

🗳️ Υπενθυμίζεται ότι από το Open η MRB του Δημήτρη Μαύρου έδωσε 27,4% στη ΝΔ και 24,5% στον ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά στις 2,9 μονάδες ενώ σε αυτή της Marc του Θωμά Γεράκη για τον ΑΝΤ1 η κυβερνώσα παράταξη προηγείται με 29,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%, με τη διαφορά στις 3,6 μονάδες.

🔚 Κακά τα ψέματα, η αντίστροφή εκλογική μέτρηση έχει ήδη αρχίσει κι αν στο Μαξίμου οι πηγές μου δεν λανθάνουν, η Βουλή θα κλείσει στις 7 Απριλίου ενόψει Πάσχα και θα ξανανοίξει πάλι για μία, άντε δύο ημέρες, 24 και 25 Απριλίου. Εκτιμάται ότι το αργότερο ως τις 25/4 θα προκηρυχθούν οι εκλογές για τις 21 (επικρατέστερη ημερομηνία) ή 28 (αουτσάιντερ, αλλά παίζει…) Μαΐου.

🤝 Το Σύνταγμα ορίζει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές και αμέσως μετά θα πρέπει να αναλάβουν υπηρεσιακοί μερικά κομβικά υπουργεία (όπως το Εσωτερικών) και φυσικά την πρωθυπουργία. Επίσης θα αντικατασταθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά 99% θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Οικονόμου ο Άκης Σκέρτσος. Εκτιμάται πάντως, διότι ισχύει παραδοσιακά, να παραμένουν στις θέσεις τους οι υπουργοί Αμύνης (Νίκος Παναγιωτόπουλος) και Εξωτερικών (Νίκος Δένδιας).

📜 Όσο για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό; Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, είναι ο επικρατέστερος καθώς είναι ο αρχαιότερος των άλλων δύο προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και δεν είχε διατελέσει (από το Ελεγκτικό Συνέδριο) στο παρελθόν πρωθυπουργός.

⚖️ Οι άλλοι δύο πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας είναι η Μαρία Γεωργίου (του Αρείου Πάγου) και η Ευαγγελία Νίκα (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας). Αν και ο Σαρμάς είναι παλιότερος των δύο κυριών, το άρθρο 37 του Συντάγματος δεν θέτει περιορισμούς αρχαιότητας ή άλλες προϋποθέσεις για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της υπηρεσιακής κυβέρνησης… Η επιλογή ανήκει αποκλειστικά στον/στην εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως σαφώς διατυπώνεται στο άρθρο 37 εδάφιο 3 και προφανώς το γεγονός ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προέρχεται από το δικαστικό σώμα (ήταν πρόεδρος του ΣτΕ) δεν προεξοφλεί τίποτα όσον αφορά στο πρόσωπο που θα επιλεγεί.

⚽ Ως τότε έχει ντέρμπι. Την Κυριακή, και μάλιστα δύο, προκαλώντας πονοκέφαλο στα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΡΟ-ΠΟ. Η διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού ΑΕΚ – Παναθηναϊκού ορίστηκε για τις 21:30 στο Μαρούσι για να μη συμπίπτει με τον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, όπου το τζάμπολ θα γίνει στις 15:45.

🆕 Η Αφροδίτη Λατινοπούλου, αφού διετέλεσε μπογδανοαντιπρόεδρος για κάτι εβδομάδες, λέει ότι θα ιδρύσει δικό της κόμμα διότι έχει έρεισμα λέει στον νέο κόσμο. Αλήθεια, πόσοι άνω των 17 ετών τη βλέπουν στο Tik-Tok; Ο, δε, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αφού ανακοίνωσε με στόμφο στο δικό του κόμμα την καθηγήτρια Μαρία Τζάνη, ένα 24ωρο αργότερα… τι διέγραψε διότι ανακάλυψη παλαιότερες δηλώσεις της σχετικά με τον χριστιανισμό (είχε αποκαλέσει «βρωμόστομο» τον Ιωάννη Χρυσόστομο στην εκπομπή «Οι Πύλες του Ανεξήγητου» του Κώστα Χαρδαβέλλα).

🤡 Τέτοιες ειδησούλες προσφέρουν, εν μέσω προεκλογικής πόλωσης, άπλετο γέλιο!

📶 Ο OTE προγραμματίζει ως το 2027 να έχει καλύψει τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού (ήτοι, περί τα 4,8 εκατ. γραμμές) με οπτικές ίνες και συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων. Η Nova ρίχνει στο τραπέζι 1,6 εκατομμύρια γραμμές από το επενδυτικού της πλάνο ύψους 2 δισ. που θα υλοποιήσει ως το 2028. Η Vodafone έχει βάλει μπροστά 800.000 συνδέσεις οπτικών ινών για τους συνδρομητές της με πλάνο ως το 2025 και περίπου άλλες 800.000 γραμμές αναμένεται να διατεθούν από το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband, η υλοποίηση του οποίου έχει ανατεθεί στον ΟΤΕ και στην Grid Telekom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ. Ναι, τούτο είναι η Ελλάδα 2.0 – κι ας άργησε λίγο.


Δια την υπογραφήν, Back door

E-mail: backdoorintro@gmail.com