Ανοιχτή διατήρησε τη δημόσια συζήτηση για σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρά το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η όποια συνεννόηση δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο κορυφής.

Διαβάζοντας τα αποτελέσματα στους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας Θεσσαλίας η Κουμουνδούρου επέμεινε και χθες στην διαπίστωσή της πως θα πρέπει να υπάρξει συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων με τη διαφορά πως προχώρησε ακόμη μακρύτερα μιλώντας για συντονισμό τους που μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική.

Στην παρούσα φάση φαίνεται πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να πιέσει τη Χαριλάου Τρικούπη να ανοίξει τα χαρτιά της κι ενδεχομένως να της καταλογίσει ασυνέπεια σε περίπτωση που οι όποιες προσπάθειες αποβούν άκαρπες.

Το θέμα αυτό πάντως αναμένεται να συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία που θα γίνει αύριο το απόγευμα, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται στην Αθήνα και τον Στέφανο Κασσελάκη στις ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση θα γίνει μέσω Zoom και αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει προετοιμαστεί να δώσει μία σκληρή μάχη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη παραδέχονται ότι για να επιτευχθεί συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων – και ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ – θα πρέπει να υπάρξει καλή πρόθεση απ’ όλες τις πλευρές και διάθεση συνεννόησης προκειμένου να βρεθεί μία βάση συζήτησης που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε μία κυβερνητική συνεργασία.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία είναι κοντά σε αυτή την θεωρία απευθύνονται προς το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής.

Τονίζουν ωστόσο ότι «δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη – σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση – αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία».

«Εμείς είμαστε εδώ» τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ανοιχτά και με διαφάνεια. Χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια. Στη βάση προγραμμάτων και αρχών. Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Οι απόψεις για τα θέματα της συνεργασίας διίστανται όμως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Ο Χρήστος Σπίρτζης εμφανίζεται να επιμένει ότι τα δύο κόμματα πρέπει να συνενωθούν και μάλιστα χθες πρότεινε και ενιαία κάθοδο στις ευρωεκλογές.

Για μία ακόμη φορά στον αντίποδα των απόψεων του πρώην υπουργού βρέθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος σχολίασε ότι είναι άλλο η συγκρότηση αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών και άλλη η συγχώνευση και η μετάλλαξη της Αριστεράς σε έναν ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς για να συμπληρώσει πως «σε μία τέτοια προοπτική είμαι εντελώς αντίθετος».

Αντίθετη εμφανίστηκε και η βουλευτής Πέτη Πέρκα θυμίζοντας πως το κυβερνητικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ήταν μία στρατηγική αποτυχία.