Την βούληση του να υπάρξει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου μια σταθερή προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας για τις μετεκλογικές εξελίξεις, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» σε συνέντευξη με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Αναφερόμενος στις μετεκλογικές εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε αναφορικά με την πρότασή του για προοδευτική διακυβέρνηση πως «αυτό το οποίο λέμε βασίζεται στην πραγματικότητα: Το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση». Είπε παράλληλα ότι «θέλω μια κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής» που να βασίζεται «σε μια σαφή προγραμματική βάση».

«Θα συγκυβερνήσει ο Ανδρουλάκης με τη Νέα Δημοκρατία;»

Με βάση αυτά απευθύνθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη αναρωτώμενος «με ποιόν θα κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Με τη Νέα Δημοκρατία;» ενώ παράλληλα τόνισε αναφορικά με το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των παρακολουθήσεων ότι «είναι φανερό ότι λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους με Ν.Δ δεν θα υπάρξει». Με βάση αυτά απευθύνθηκε στο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «πρέπει να αρχίσει να παραδέχεται ότι σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και λογοδοσία μπορεί να υπάρξει μόνον με προοδευτική κυβέρνηση».

Παράλληλα σε μία συνολική αναφορά του στα κόμματα του προοδευτικού τόξου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι την επόμενη των εκλογών «θα λειτουργήσουμε όλοι με βάση την ευθύνη η χώρα να έχει κυβέρνηση και το αίσθημα της επιβίωσης του κάθε χώρου ξεχωριστά» σημειώνοντας πως «όλα τα κόμματα που βρίσκονται ανάμεσα από τους δύο που διεκδικούν την εξουσία συντρίβονται».

Η μετεκλογική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση. Σημείωσε όμως πως «αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο είναι ο Μητσοτάκης». Θυμίζοντας την συμπόρευση της Νέας Δημοκρατίας με ακροδεξιά κόμματα το 2019 όταν ψηφίζονταν η συμφωνία των Πρεσπών.

Ενδιαφέρον ήταν και το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την μετεκλογική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Σημειώνοντας ότι αυτή θα αγγίξει και πολιτικά πρόσωπα. Επισήμανε ότι «όταν αυτό μπαίνει στο τραπέζι στην συζήτηση το πολιτικό σύστημα έχει συγκεκριμένες διαδικασίες για την ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων». Τόνισε επίσης πως οι υποκλοπές ήταν το πρώτο έγκλημα προσθέτοντας πως «ένα δεύτερο έγκλημα ήταν η συγκάλυψη».

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τις προεκλογικές έρευνες λέγοντας πως «οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει πάρα πολλές φορές έξω» θυμίζοντας πως «το 2019 δίνανε 26 στον ΣΥΡΙΖΑ και πήρε 32». Σχολίασε μάλιστα ότι ενώ οι πολιτικοί έχουν κυρώσεις εάν χάσχουν «οι δημοσκόποι ότι και να πούνε δεν τρέχει τίποτε».

Παράλληλα ασκώντας κριτική στην ΝΔ όσο και συνολικά στο πολιτικό σκηνικό επισήμανε ότι υφίσταται θέμα για «απαξίωση του δημόσιου χώρου» λέγοντας πως «το νερό δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό» και «δεν μπορεί η ΔΕΗ να είναι ο λαγός στην κούρσα της κερδοφορίας». Τονίζοντας πως πρέπει «να ξαναδούμε κάποια πράγματα που τα απεμπολήσαμε την περίοδο της ηγεμονίας της νεοφιλελεύθερης».

Σε αυτή την λογική επισήμανε πως η απλή αναλογική «θα ήταν μεγάλη ευκαιρία να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας» και «να πάμε σε ένα πλαίσιο που η λογοδοσία θα γίνει κανόνας».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της Παιδείας. Για την κατώτατη βάση εισαγωγής είπε πως «ήταν μια ανακάλυψη του Μητσοτάκη που δεν είχε να κάνει με το γνωστικό επίπεδο των παιδιών» αλλά στόχευε στο «να κόψει εισακτέους για να κόψει δαπάνες από τα πανεπιστήμια» και για «να τους σπρώξει στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Επισήμανε ότι «θα έπρεπε για τις σχολές χαμηλής ζήτησης να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση» τονίζοντας πως «έχουμε 6 πανεπιστήμια της χώρας που συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου» και «πρέπει ως χώρα να αποφασίσουμε να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο» αφού «ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 5% και εμείς στο 3,5%».