Η ΑΕΚ θέλει να ολοκληρώσει μια ήδη σούπερ πετυχημένη χρονιά με την αποθέωση ενός νταμπλ – θα είναι το 3ο στην ιστορία της. Ο ΠΑΟΚ δεν τα πήγε όπως θα ήθελε στη φετινή Super League, αλλά στο Κύπελλο Ελλάδας έχει τον τρόπο του, το έχει αποδείξει πολλάκις τα τελευταία χρόνια. Ο μεταξύ Δικεφάλων τελικός το βράδυ της Τετάρτης (24/5, 20:30, COSMOTESPORT 1), ιντριγκάρει…

Περιμένοντας τη σέντρα και ελπίζοντας σε ένα ματς που θα έχουμε να θυμόμαστε, μόνο αγωνιστικά (κάθε άλλο παρά δεδομένο με όσα πέρασε ο πολύπαθος αυτός φετινός τελικός εν τέλει στο Πανθεσσαλικό), γυρνάμε το χρόνο πίσω. Τι έχει συμβεί στους προηγούμενους μεταξύ τους αγώνες για την κούπα του Κυπελλούχου Ελλάδας;

Η Ένωση ξεκίνησε με 3/3, αλλά οι Θεσσαλονικείς «ισοφάρισαν» με ανάλογο σερί, σε κολλητές χρονιές παρακαλώ. Για τον ποιον το seven (7) θα ισοδυναμεί με heaven (παράδεισος); Η απάντηση δεν θα αργήσει να έρθει… Η αναδρομή ξεκινά.

28 Μαΐου 1939 / ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-1, Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Μια άλλη εποχή. Μακρινή από κάθε άποψη. Πραγματικά ότι το Κύπελλο πήρε η ΑΕΚ, με ανατροπή (43’ Χατζησταυρίδης, 73’ Μανέττας – 31’ Ιωαννίδης) περνά σε δεύτερη μοίρα.

Διαβάστε τούτο το απόσπασμα εφημερίδα της εποχής: «Όταν ο διαιτητής κ. Χατζόπουλος εσήμανε την λήξιν του παιχνιδιού, οι ηττημένοι έσπευσαν να συγχαρούν ειλικρινώς τους νικητάς, οι οποίοι συγκεκινημένοι τους… φιλούσαν». Η εποχή του ρομαντισμού. Πέρασε. Ανεπιστρεπτί.

ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέττας.

ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς.

 4 Ιουνίου 1978 / ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0, Στάδιο Καραϊσκάκη

Πιο πολύ οι οπαδοί της Ένωσης θυμούνται το 6-1 επί του Ολυμπιακού στον ημιτελικό, παρά τον τελικό εκείνης της χρονιάς. Ντούσαν Μπάγεβιτς (50’) και Θωμάς Μαύρος (80’) έκαναν τη διαφορά στο β’ μέρος σε ένα ως τότε μάλλον μοιρασμένο παιχνίδι.

ΑΕΚ (Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι): Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46′ Λ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (85′ Τόσκας), Μαύρος.

ΠΑΟΚ (Λάκης Πετρόπουλος): Φορτούλα, Γούναρης (77′ Δαμανάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Ορφανός, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος (79′ Αλαβάντας), Κούδας, Γκουερίνο.

29 Ιουνίου 1983 / ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0, ΟΑΚΑ

Το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ, γενικώς, ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1983 (Αμβούργο-Γιουβέντους 1-0). Περίπου ένα μήνα αργότερα, το ΟΑΚΑ φιλοξένησε για πρώτη φορά παιχνίδι μεταξύ ελληνικών ομάδων.

70.000 άνθρωποι βρέθηκαν εντός, επίδοση αξεπέραστη, ρεκόρ προσέλευσης στα μέρη μας ως και σήμερα για ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Δεν ηταν πάντως γιορτή, καταπώς λέει το κλισέ. Στους γύρω δρόμους και στα χωράφια που ήταν τότε έξω από το γήπεδο, έπεσε πολύ ξύλο μεταξύ οπαδών.

Θωμάς Μαύρος (27’) και Βαγγέλης Βλάχος (80’) έδωσαν την ΑΕΚ το τρόπαιο. Μεγάλο ματς κάτω από τα καρέ της Ένωσης έκανε ο Χρήστος Αρβανίτης.

ΑΕΚ (Χέλμουτ Σενέκοβιτς): Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65′ Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλής, Δίντσικος (78′ Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος.

ΠΑΟΚ (Χάιντς Χέερ): Φορτούλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75′ Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος.

6 Μαΐου 2017 / ΠΑΟΚ ΑΕΚ 2-1, Πανθεσσαλικό

Ο λεγόμενος και «τελικός της ντροπής», το πρώτο μέρος της μετεπειτα τριλογίας («Το πρώτο αίμα», θα έλεγε κανείς). Τα επεισόδια στην πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού θα μνημονεύονται για χρόνια. Το ότι δεν θρηνήσαμε νεκρό εκείνη τη μέρα, θα πρέπει ίσως να μας κάνει να το αναφέρουμε και ως «το θαύμα του Βόλου»…

Άγριο ξύλο επί ώρες μπρος στις τηλεοπτικές κάμερες, μαχαίρια, σιδερογροθιές, με την Αστυνομία να αργεί χαρακτηριστικά να παρέμβει.

Αγωνιστικά, ο ΠΑΟΚ κατάφερε για πρώτη φορά να βγει αυτός νικητής σε μάχη Δικεφάλων σε αυτό το κάδρο. Με γκολ των Μπίσεσβαρ (24’) και Ενρίκε (81’), για την ΑΕΚ είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Χριστοδουλόπουλος στο 26′.

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ (86′ Μαλεζάς), Σάχοβ, Μπίσεσβαρ (90′ Κίτσιου), Κάμπος (73′ Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σίμοες (83′ Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (86′ Βάργκας) , Μάνταλος, Ροντριγκες (68′ Γαλανόπουλος), Αραούχο.

12 Μαΐου 2018 / ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-2, ΟΑΚΑ

Δεύτερο μέρος της τριλογίας, η «Επιστροφή» θα μας επιτρέψετε να τιτλοφορήσουμε. Κι αυτό καθότι οι «ασπρόμαυροι» βγήκαν ξανά από πάνω.

Στο ΟΑΚΑ αυτή τη φορά, τα γκολ του Αντελίνο Βιεϊρίνια στο 65΄ και του Δημήτρη Πέλκα στο 90+3΄ έγραψαν το σενάριο της αναμέτρησης. Το χαμένο πέναλτι του Πρίγιοβιτς (25’) δεν επηρέασε τελικά, ο Δικέφαλος του βορρά ήταν κατά πολύ ανώτερος εκείνο το βράδυ.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (53′ Γκάλο), Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας (73′ Γιακουμάκης), Μάνταλος (67′ Χριστοδουλόπουλος), Λιβάγια, Αραούχο.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (82′ Μαλεζάς), Κάνιας, Μαουρίτσιο, Κάμπος (52′ Μακ), Πέλκας, Μπίσεσβαρ (75′ Σάκχοφ), Πρίγιοβιτς

11 Μαΐου 2019 / ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0, ΟΑΚΑ

Η τριλογία ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ να γράφει ιστορία κάνοντας το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του. Hasta la vista.

Αξέχαστη η γκολάρα του Άκπομ, στο 45’, που έκρινε τα καθέκαστα υπέρ της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου κόντρα σε μια άνευρη και δίχως ουσία ΑΕΚ.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Σάχοβ, Κάνιας, Ζαμπά (65΄ Λημνιός), Πέλκας (80΄ Ολιβέιρα), Μπίσεσβαρ (90+3΄ Ινγκασον), Άκπομ.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης (80΄ Γαλανόπουλος), Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Κρίστιτσιτς (77΄ Μπογέ), Μπακασέτας (71΄ Γκάλο), Λιβάγια, Μάνταλος, Πόνσε.