Υπάρχει χώρος εν έτει 2023 για ακόμη ένα σπορ; Ή μάλλον, για να αναδιατυπώσουμε: Κατά πόσο είναι εφικτό να εμφανιστεί κάτι αθλητικό που θα συνταράξει με τη διαφορετικότητά του, που θα τραβήξει το ενδιαφέρον; Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το SlamBall ευελπιστούν και κυρίως, πιστεύουν πως έχουν στα χέρια τους ένα προϊόν που μπορεί να πάρει σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ – και βλέπουμε.

«Τι είναι τούτο πάλι;» σας ακούμε να ρωτάτε και δίκιο έχετε. Απαιτούνται εξηγήσεις γι’ αυτό το «φρούτο». Εν αρχή δεν είναι και τόσο φρέσκο. Από το 2000 «κυκλοφορεί», άλλο αν οι συνθήκες δεν ήταν τότε ώριμες για την άνθισή του παρά το αρχικό έντονο ενδιαφέρον που έδειξαν τηλεοπτικοί σταθμοί – δεν κράτησε τελικά.

Μέσω των social media πάντως το SlamBall έμεινε ζωντανό ως εικόνα, άρχισε να κερδίζει (το) νέο κοινό και με αυτό ως βάση επιχειρείται μια καινούρια αρχή. Με στόχο αυτή τη φορά τη γιγάντωση και την καθιέρωση.

Δεν είναι άλλωστε πως όλα αυτά τα χρόνια ήταν εξαφανισμένο ως σπορ. Γινόντουσαν τουρνουά, μερικά μάλιστα είχαν και διεθνή χαρακτήρα. Αλλά ήταν αποσπασματικά και σε ένα μοτίβο περισσότερο underground.

Τι είναι το SlamBall – Πώς παίζεται

Βάση του νέου αυτού αθλήματος είναι το μπάσκετ. Μπολιασμένο με χόκεϊ, American Football και τη διαφορά να γίνεται μέσω της χρήσης τραμπολίνο. Για να αφήσουμε να μας το περιγράψει ο ιδρυτής του, Mason Gordon με τις λέξεις που χρησιμοποίησε σε συνέντευξή του στο CNN:

«Το Slam Ball είναι μπάσκετ πλήρους επαφής, 4 εναντίον 4, με αλλαγές τύπου χόκεϊ, θεαματικές “πτήσεις” και όλα αυτά ενώνονται με το physical κομμάτι του American Football και του ράγκμπι, στο σωστό βαθμό».

Ακούγεται… αχταρμάς, έτσι δεν είναι; Λίγο απ’ όλα και όλα από λίγο. Έχει, όμως, σίγουρα κάτι να πει. Τουλάχιστον από πλευράς θεάματος. Τα παρακάτω πλάνα το δείχνουν ολοφάνερα.

Μπροστά από κάθε μπασκέτα υπάρχουν 4 τραμπολίνα, που κάνουν όλη τη δουλειά Οι τρελές χορευτικές φιγούρες στον αέρα, οι δυνατές μονομαχίες μεταξύ των αθλητών, κάνουν την όλη εμπειρία θέασης αναμφίβολα εντυπωσιακή:

Πώς επιχειρείται η νέα αρχή – Γιατί πιστεύεται πως τώρα θα ‘ναι αλλιώς

Το Summer League 2023, που ξεκινάει την Παρασκευή 21 Ιουλίου στο Las Vegas σηματοδοτεί τη στιγμή που το SlamBall θα μεταδοθεί στην αμερικανική τηλεόραση μέσω του ESPN. Ο Gordon ελπίζει πως αυτή θα είναι η στιγμή-ορόσημο που το σπορ που εμπνεύστηκε κάποτε βλέποντας μια μάχη στο πλαίσιο του UFC (Ultimate Fighting Championship), θα γίνει γνωστό και προσεχώς αγαπητό σε ευρύ κοινό.

Ήταν πάντα φαν του «η ισχύς εν τη ενώσει». Με τα δικά του λόγια: «Μου άρεσε πάντα η ιδέα να ενώσω διάφορα στοιχεία από διάφορα σπορ και να τα παντρέψω». Το πρώτο σχέδιο το έκανε σε μια… χαρτοπετσέτα, δεν ελέγχουμε πότε θα μας βρει η έμπνευση και δεν ήθελε να χάσει τη στιγμή. Ουσία είναι πώς τότε γεννήθηκε το SlamBall. Σταδιακά άρχισε να γίνεται δημοφιλές σε ένα γήπεδο του ανατολικού Λος Άντζελες, όπου γινόντουσαν τα παιχνίδια.

Ο Gordon έχει εμπειρία στο πώς να κάνει κάτι τηλεοπτικά ελκυστικό. Μαζί με τον άμεσο συνεργάτη του, Mike Tollin έχουν δουλέψει σε μερικά από τα πιο πετυχημένα αθλητικά ντοκιμαντέρ που έχουμε δει ποτέ, όπως το “The Last Dance“ και το “The Redeem Team”.

Θα το πλασάρουν δηλαδή καλά το πράγμα, αν μη τι άλλο. Περίμεναν άλλωστε υπομονετικά και σε μάκρος να περάσει ο καιρός για να προσπαθήσουν ξανά. Βρήκαν ενδιαφερόμενους επενδυτές να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια τους και πλέον είναι έτοιμοι για να κάνουν το SlamBall μεγάλο.

Η τηλεόραση είναι η βάση εκκίνησης, αλλά τα social media θα κρίνουν ή όχι την επιτυχία. Και σε αυτά θα πέσει το βάρος. Δεν υπήρχαν άλλωστε πριν 23 χρόνια, στην πρώτη προσπάθεια…

Ενδεχόμενα viral clips μπορούν να γιγαντώσουν το όλο project σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως το hashtag #BringBackSlamBall γέννησε περισσότερες από 200 εκατ. θεάσεις στα social media. Το target group άλλωστε είναι το νεανικό, δυναμικό, κοινό.

Slam Ball: Το μεγάλο στοίχημα

Τον… παλιό καιρό, πρώτος σταρ του νέου αυτού σπορ ήταν ο Stan “Shakes” Fletcher, είχε γίνει θρύλος για όσους ασχολούνταν. «Μας αρέσει να λέμε πως ήταν σαν εξωγήινος που είχε έρθει από έναν πλανήτη όπου έπαιζαν ήδη SlamBall. Δεν υπήρχε κίνηση που να μην μπορούσε να κάνει», όπως λέει χαριτολογώντας ο Gordon.

Ο Fletcher ήταν η ενσάρκωση του… πανεπιστήμονα των σπορ. Είχε παίξει κυρίως μπάσκετ, αλλά είχε και εμπειρίες από American Football και πολεμικές τέχνες, ενώ είχε μάθει να κάνει κόλπα στον αέρα από την εποχή που έκανε σκέιτμπορντ.

Στο σήμερα, δηλώνει παρών για να εμπνεύσει τη νέα γενιά προς το δικό της δρόμο. Να μάθουν απ’ αυτόν, να το προχωρήσουν, να το πάνε παραπέρα. Βασικά αυτό είναι και το εν γένει στοίχημα για το SlamBall. Να αποδειχθεί πως (επαν)έρχεται για να μείνει, πως αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι ώριμες για την επιτυχία. Για το… άλμα!