Η γαλλική εταιρεία Zephalto ανακοίνωσε ότι από το 2025, θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη στρατόσφαιρα με ένα μπαλόνι για «μόλις» 132.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τον αεροδιαστημικό μηχανικό της εταιρίας Βινσέντ Φαρέ ντε Αστίς, που μίλησε στο Bloomberg, «συνεργαστήκαμε με την γαλλική διαστημική υπηρεσία και δουλέψαμε μαζί για την ιδέα του μπαλονιού». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εταιρεία σχεδιάζει 60 πτήσεις τον χρόνο με 6 επιβάτες και δυο πιλότους σε κάθε πτήση. Απαραίτητη προϋπόθεση εκτός του… αντιτίμου, ο ταξιδιώτης να είναι είναι αρκετά υγιής ώστε να μπορεί να πετάξει με αεροπλάνο και να μπορείεπιβιβαστεί σε ένα μπαλόνι της εταιρείας.

Η εμπειρία στο πολυτελές αερόστατο της εταιρείας (ο σχεδιασμός του οποίου δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί) δεν θα μοιάζει καθόλου με μια τυπική εμπορική πτήση, αναφέρει το δημοσίευμα.
Απέτυχαν όλες οι δοκιμαστικές πτήσεις

Τα μπαλόνια της Zephalto, τα οποία θα είναι γεμάτα με ήλιο ή υδρογόνο, θα αναχωρούν από τη Γαλλία και θα ανεβαίνουν στα 25 χιλιόμετρα στη στρατόσφαιρα μέσα σε μιάμιση ώρα. Μόλις θα φτάνουν στο μέγιστο υψόμετρο, θα παραμένουν εκεί για τρεις ώρες επιτρέποντας στους επιβάτες να δουν την καμπυλότητα της Γης. Η κάθοδος διαρκεί ακόμη μιάμιση ώρα, ενώ κατά την διάρκεια του 6ωρου ταξιδιού, οι επιβάτες θα απολαμβάνουν εκλεκτό φαγητό και κρασί.

«Επιλέξαμε τα 25 χιλιόμετρα γιατί είναι το υψόμετρο όπου βρίσκεται στο σκοτάδι του διαστήματος, με το 98% της ατμόσφαιρας από κάτω σου, ώστε να μπορείς να απολαύσεις την καμπυλότητα της Γης στη μπλε γραμμή. Βρίσκεσαι στο σκοτάδι του διαστήματος, αλλά χωρίς την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας», δήλωσε ο Ντ’Αστίς.

Η Zephalto έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις δοκιμαστικές πτήσεις με πιλότους, αλλά καμία δεν έφτασε στο ύψος των 25 χιλιομέτρων!