Η αμερικανική εταιρεία Pizza Hut, λανσάρει νέα πίτσα με φίδια, ύστερα από συνεργασία της με ένα από τα πι ιστορικά εστιατόρια του Χονγκ Κονγκ.

Ψιλοκομμένο κρέας φιδιού, μαύρα μανιτάρια και κινέζικο αποξηραμένο ζαμπόν συναποτελούν τη νέα έμπνευση που έρχεται να καταγράψει μάλλον εξίσου υψηλή ζήτηση με εκείνη που έχει το στιφάδο φιδιού, ειδικά τους πιο κρύους μήνες.

Σύμφωνα με ένα ρητό στην τοπική καντονέζικη διάλεκτο, η καλύτερη εποχή για να φας φίδι είναι «όταν αρχίζει να φυσάει ο φθινοπωρινός άνεμος» – αφού έχουν παχύνει για να προετοιμαστούν για χειμερία νάρκη.

Pizza Hut πίτσα με φίδι

Πολλοί πιστεύουν ότι το κρέας του φιδιού έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, βελτιώνοντας τις δερματικές παθήσεις. Πρόκειται άλλωστε για μία πλούσια γαστρονομική κουλτούρα που βασίζεται στα φίδια, ΄πως συμβαίνει και στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη, όπου τα φίδια συνήθως εκτρέφονται για κατανάλωση.

«Σε συνδυασμό με τυρί και κοτόπουλο κομμένο σε κύβους, το κρέας του φιδιού γίνεται πιο πλούσιο σε γεύση», είπε η Pizza Hut Hong Kong σε μια δήλωση πριν το πιάτο κυκλοφορήσει την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι το «θρεπτικό» κρέας «μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος» – κάτι κοινό, στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Η αλυσίδα συνεργάστηκε με το Ser Wong Fun – ένα εστιατόριο με φίδια στο κεντρικό Χονγκ Κονγκ με ρίζες που χρονολογούνται από το 1895 – για να καταλήξει στην πιο πρόσφατη συνταγή.

Το CNN δοκίμασε την πίτσα και βρήκε την υφή του φιδιού παρόμοια με το ξηρό κοτόπουλο.

Η Mabel Sieh, κάτοικος του Χονγκ Κονγκ, που αυτοαποκαλείται καλοφαγάς που λατρεύει να δοκιμάζει διαφορετικές πίτσες, είπε: «Νομίζω ότι είναι τρομακτικό. Τα φίδια δεν είναι τροφή σε πολλούς πολιτισμούς, ειδικά στη Δύση».

Η Κάρεν Τσαν, γενική διευθύντρια της Pizza Hut Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, είπε ότι η εταιρεία αξιοποίησε την τεχνογνωσία του Ser Wong Fun για να προετοιμάσει μια συνταγή μεικτών φιδιών από τις ράτσες κινεζικών φιδιών αρουραίων, kraits και λευκών φιδιών με λωρίδες.

«Οι εξαιρετικές πίτσες με φίδια προσφέρουν τέλεια ισορροπία σε όλες τις γεύσεις, τόσο δελεαστικές όσο και αλμυρές για αυτή τη σεζόν», είπε.

Και οι τοποθεσίες Pizza Hut του Χονγκ Κονγκ έχουν άλλα σχέδια για νέα στοιχεία μενού.

Η εταιρεία παρουσιάζει επίσης μια πίτσα φτιαγμένη με κινέζικα κονσερβοποιημένα λουκάνικα που παρουσιάζονται σε ένα πιάτο με ρύζι σε πήλινο δοχείο που είναι δημοφιλές στους ντόπιους του Χονγκ Κονγκ όταν ο καιρός κρυώνει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασιατικά franchise της αρχικής αμερικανικής μάρκας υιοθετούν μια πιο περιπετειώδη γαστρονομική προσέγγιση για να γιορτάσουν την τοπική διατροφική κουλτούρα.

Στο παρελθόν, η Pizza Hut στην Ταϊβάν παρουσίασε πίτσες φτιαγμένες με durian, τυρόπηγμα από αίμα χοίρου και διατηρημένα αυγά – συστατικά που παίζουν μεγάλο ρόλο στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα.

Εν τω μεταξύ, η Pizza Hut στην Ιαπωνία δημιούργησε μια πίτσα με το Tonkotsu ramen (ραμέν με χοιρινό κόκκαλο).

Και η τρέλα δεν σταματά στο Pizza Hut.

Το Dominos έβαλε μπόμπα, τις γλυκές μπάλες ταπιόκας που βρίσκονται στο τσάι με φούσκες, στην πίτσα του πριν από τρία χρόνια στην Ταϊβάν ως φόρο τιμής στο τοπικό επιδόρπιο που έχει κερδίσει δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο.