Θα σας έχει συμβεί, φανταζόμαστε, και όχι μόνο μια φορά. Να κοιτάτε το σπίτι σας και να σκέφτεστε τρόπους να το κάνετε πιο όμορφο, πιο φρέσκο, πιο άνετο. Μπορεί πια να μη «μένουμε σπίτι» εξ ανάγκης όπως στον καιρό της καραντίνας, αλλά είναι το «καταφύγιο» μας και το θέλουμε, εννοείται, να είναι όσο καλύτερο γίνεται.

Παρότι οι ανακαινίσεις βοηθάνε σαφώς στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, δεν φέρνουν απαραίτητα και πάντα «λεφτά πίσω». Δεν είναι δηλαδή εξ ορισμού μια ανταποδοτική επένδυση από οικονομικής πλευράς. Είναι από ψυχολογικής, αλλά δεν είναι τόσο αυτό το θέμα μας εν προκειμένω.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτά που κάνουν ένα σπίτι να αυξάνει την αξία του είναι project που έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα και το μεγάλωμα του καθαρού, προς αξιοποίηση, χώρου.

Ωστόσο, και ένα upgrade στην κουζίνα ή στο μπάνιο το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί κάλλιστα να έχει. Ομοίως και βελτιωτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, όπως στέγη, παράθυρα ή κήπο, αν υπάρχει.

Πώς κάνω συνεπώς καλύτερο το σπίτι μου, υψηλών προδιαγραφών και αυξάνω εν τέλει και την αξία του; Ιδού 5 tips που δεν θα σας βγάλουν χαμένους, κάθε άλλο. Χωρίς να χρειαστεί να δώσετε… 9,1 εκατ. δολάρια όπως η Ζιζέλ!

5 κινήσεις για να κάνετε καλύτερο το σπίτι σας

Φωτοβολταϊκά στέγης

Με τόσο ήλιο που έχουμε στην Ελλάδα, είναι πραγματικά κρίμα να μην το εκμεταλλευόμαστε προς όφελός μας. Τα φωτοβολταϊκά στέγης είναι μία επένδυση που συμβάλει στο ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας και εξοικονομεί πολλά χρήματα ετησίως.

Υπάρχουν μάλιστα επιδοτούμενα προγράμματα που μειώνουν αισθητά το χρόνο απόσβεσης του αρχικού κεφαλαίου – έχει να κάνει και με την ισχύ του φωτοβολταϊκού, Όσο δηλαδή περισσότερη ενέργεια παράγει το σύστημα, τόσο μεγαλύτερη και ταχύτερη εξοικονόμηση χρημάτων επιτυγχάνει το νοικοκυριό.

Στις ΗΠΑ τα σπίτι με ηλιακά πάνελ πουλιούνται κατά μέσο όρο 4,1% ακριβότερα σε σχέση με αυτά που δεν έχουν. Και το ζύγι γέρνει ολοένα προς αυτήν την πλευρά.

σπίτι

Στέγη

«Ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας» δεν λέμε; Ε, να είναι τουλάχιστον το καλύτερο δυνατό «κεραμίδι».

Η αντικατάσταση μιας φθαρμένης στέγης μπορεί να έχει ορίζοντα χρησιμότητας ως και 30 χρόνια. Το κόστος εξαρτάται πολύ από το υλικό και το μέγεθος, όπως και η απόδοση.

Οι διαρροές είναι το πιο προφανές σημάδι ότι η στέγη σας πρέπει να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί. Άλλες ενδείξεις περιλαμβάνουν ραγισμένα ή στρεβλωμένα τμήματα, σκουριά, χαλάρωση ή μια ξαφνική αύξηση του ενεργειακού σας λογαριασμού.

σπίτι

Κουζίνα

Δεν είναι απλώς ένας χώρος του σπιτιού η κουζίνα. Είναι εκεί που φτιάχνουμε το φαγητό μας. Και όλα πρέπει να είναι νόστιμα και γύρω μας για να προκύπτει και το ανάλογο αποτέλεσμα στο πιάτο μας!

Και δεν είναι μόνο το να κάνουμε πιο διασκεδαστική την κουζίνα. Ένα σπίτι με ωραία κουζίνα είναι πιο ελκυστικό στα μάτια ενός επίδοξου αγοραστή. Παίζει ρόλο βέβαια και σε ποια περιοχή είναι, πόσο μεγάλο είναι, τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν.

Πρέπει να το ψάξετε καλά ώστε να πετύχετε την τέλεια σχέση value-money. Θέλει χρόνο αλλά δεν είναι κάτι που κάνετε κάθε μέρα και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας βγάλει ασπροπρόσωπο.

Στις ΗΠΑ έχει παρατηρηθεί πως ένα σπίτι με ανακαινισμένη κουζίνα πιάνει ως και 8,5% παραπάνω σε τιμή πώλησης συγκριτικά με άλλα.

σπίτι

Μπάνιο

Κι όμως: Η ανακαίνιση του μπάνιου είναι η καλύτερη δυνατή επένδυση βελτιωτικής εργασίας που μπορείτε να κάνετε σπίτι σας. Είναι συμπέρασμα που προκύπτει από σειρά ερευνών που έχουν γίνει για το θέμα. Ακόμα και μικρές αισθητικές παρεμβάσεις έχουν αποτέλεσμα, παράγουν υπεραξία.

Είναι λογικό αν το σκεφτούμε πιο καλά, στο μπάνιο περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας και το χρησιμοποιούνε όλοι σε ένα νοικοκυριό. Θες να είναι άνετο, λειτουργικό, φωτεινό και πρακτικό. Και θα πλήρωνες γι’ αυτό.

σπίτι

Ενεργειακά τζάμια

Το μεγαλύτερο ποσοστό θερμικής απώλειας οφείλεται στα παράθυρα. Τα ενεργειακά τζάμια, τα οποία ακόμη δεν είναι διαδεδομένα ούτε ιδιαίτερα γνωστά, δίνουν τη λύση.

Κι αυτό καθότι λειτουργούν ως μία πρώτη μόνωση του σπιτιού, η οποία μειώνει τις ανάγκες μας σε θέρμανση και την κατανάλωση του καυσίμου που έχουμε επιλέξει για τη θέρμανσή μας.

Μέσω των ενεργειακών τζαμιών μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση έως και 50% στα έξοδα για ηλεκτρισμό και θέρμανση. Δεν το λες και λίγο, ε;

σπίτι

Photo Credits: Unsplash